- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Locuintele noi ar putea prinde valul \”a doua casa\”

08 Jul, 12:30 • cristina.mihai
Programul Prima Casa, care debuteaza astazi cu un prim credit acordat de BRD, va incuraja in special vanzarile de apartamente vechi, insa dezvoltatorii de locuinte noi nu vor iesi complet din "schema". Acestia ii vor avea drept clienti pe proprietarii de apartamente vechi care vor vinde si vor dori apoi sa se mute in locuinte noi.
Locuintele noi ar putea prinde valul \a doua casa\

Specialistii din mediul bancar vad un impact mai puternic al programului Prima Casa in primele cateva luni de la punerea in aplicare, urmand ca apoi dinamica de vanzari sa scada.

„Locuintele vechi de 2 si 3 camere vor fi in principal in vizorul clientilor Prima Casa”, a spus Valentin Ilie, directorul executiv al agentiei imobiliare Coldwell Banker, care a adaugat ca vanzarile de locuinte vechi vor aduce clienti si pe piata locuintelor noi.

Reprezentantii Impact considera ca dezvoltatorii vor fi eligibili pentru „a doua casa”, de catre clientii care isi vand apartamentele prin Prima Casa si apoi cauta sa cumpere o locuinta noua.

Ministrul de Finante, Gheorghe Pogea a declarat ca circa 25% din creditele garantate prin programul „Prima Casa” vor fi utilizate pentru achizitia de locuinte noi.

Si Kfir Gindi, directorul general al companiei Gindi Rom, considera ca Prima Casa va pune in functiune motoarele pietei rezidentiale noi, chiar daca creditele sunt folosite pentru apartamente vechi, pentru ca astfel proprietarii care vand aceste locuinte vechi au bani pentru a cumpara unitati locative noi.

Potrivit acestuia, apartamentele de 2 camere din centrul orasului vor fi locuintele ideale pentru acest program, pentru ca desi in zonele limitrofe se pot construi locuinte mai mari la acelasi pret, majoritatea clientilor vor prefera interiorul orasului.

Impactul real asupra economiei ramane insa incert. „Bani vor exista, insa ramane de vazut daca vor reprezenta un real combustibil pentru industrie sau va fi doar o picatura intr-un ocean”, a comentat Gabriel Zamfir, presedintele UNIM pe Bucuresti.

Zamfir a explicat ca un efect vizibil asupra pietei imobiliare va exista doar in masura in care programul se orienteaza spre locuinte noi, astfel incat acest segment sa fie incurajat, pentru ca aici sunt mari probleme.

Bancile se asteapta la un salt al creditarii, in prima faza

Va exista o acumulare a cererii de credite retail care, in primele luni dupa demararea programului Prima Casa, probabil va fi la un nivel similar cu cel de anul trecut. Dupa aceasta perioada, volumul cererii va mai scadea, insa va ramane superior celui din prima parte a anului, a spus Sorin Mititelu, directorul de retail al BCR.

El a precizat ca programul va da un impuls atat pietei financiare, cat si celei imobiliare, crescand cererea eligibila. Totodata, va fi stimulata cererea pe segmentele de mobila si electrocasnice.

Alin Merer, directorul de marketing si de comunicare al Volksbank Romania, considera ca acest program este un prim pas pentru piata imobiliara. Merer a mentionat ca in cadrul bancii exista cateva zeci de cereri de credite pentru program. Volksbank urmeaza sa semneze in urmatoarele zile conventia cu fondul de garantie.

Prima banca care a semnat conventia este BRD, care a aprobat deja primul credit din cadrul programului pentru un apartament vechi de 2 camere din cartierul bucurestean Colentina.

Un program care cel putin a agitat piata

Dezvoltatorii imobiliari au inceput deja de la anuntarea programului sa isi promoveze ofertele sub aceasta umbrela, iar companiile de constructii si agentiile imobiliare au cautat sa gaseasca solutii pentru a atrage o parte cat mai mare din clientii prima Casa si a-si vinde locuintele ramase.

Spre exemplu, Alf Company, dezvoltatorul proiectului Pipera CityLights din Pipera, a pregatit doua sisteme de achizitie a apartamentelor de peste 60.000 euro, prin care ofera rate de la dezvoltator pentru suma care nu este acoperita de banca. Printre dezvoltatorii care au lansat oferte pentru Prima Casa se numara si Impact SA, dar si ImoInvest, pentru un proiect rezidential din Sibiu.

In ceea ce priveste preturile locuintelor, reprezentantii portalurilor imobiliare si ai companiilor de consultanta imobiliara de pe piata considera ca in cazul apartamentelor noi acest program ar putea aduce scaderi de pret. In ceea ce priveste apartamentele vechi, potrivit ultimelor date facute publice de AnunturiParticulari.ro, apartamentele de 2 camere din Capitala au inregistrat o usoara crestere de pret, ca urmare a programului, insa specialistii din piata considera ca tendinta este mai degraba de stagnare, decat de scadere.

Ponderea ofertei de locuinte noi eligibile ca pret pentru Prima Casa nu este foarte mare, pana in 15% din proiectele rezidentiale noi din Capitala oferind si locuinte sub 60.000 euro, potrivit unui studiu al portalului Rezidential.net.

20 de banci si-au inscris ofertele in programul Prima Casa. Valoarea creditelor pe care bancile sunt dispuse sa le acorde este de 1,457 miliarde euro, plafonul impus de guvern fiind suplimentat de la 1 mld. euro la 1,5 mld. euro.

Cele 20 de banci care au depus oferte sunt BCR, BRD, Raiffeisen, CEC, Alpha Bank, Volksbank, Banca Transilvania, Bancpost, Banca Romaneasca, Piraeus, Bank Leumi, ATEbank, Intesa Sanpaolo, Credit Europe Bank, OTP, Unicredit Tiriac, ING, Emporiki, Millennium si Garanti Bank.