- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Lukoil Romania reactioneaza cu inchideri de benzinarii la criza petrolului

21 Mar, 00:01 • razvan.codorean
Lukoil Romania a inregistrat pierderi de 6 milioane de euro in primele doua luni datorita cresterii pretului barilului de petrol la cote istorice si reducerii cifrei de afaceri, iar una dintre reactii este preconizata inchidere, cel putin temporar, a pana la 10 statii de carburanti in Romania, a spus pentru DailyBusiness presedintele filialei locale, Constantin Tampiza.
Lukoil Romania reactioneaza cu inchideri de benzinarii la criza petrolului

Tampiza estimeaza ca, daca pretul petrolului va continua sa creasca pana spre nivelul de 150 de dolari/baril, companiile din domeniul petrolier vor inregistra pierderi majore, pentru ca nu vor putea sa creasca preturile in acelasi ritm, in conditiile in care consumul va scadea.

„Urmare a cresterii tarifelor internationale, adica ale preturilor la petrolul pe care il aducem in Romania, am inregistrat deja pierderi de 6 milioane de dolari in primele doua luni ale anului”, a spus Tampiza, pentru DailyBusiness. „Am ajuns sa vindem la preturi aproape de limita, pentru a putea sa ne pastram clientii care, daca le-am mari prea mult, s-ar duce la concurenta”, a explicat directorul Lukoil Romania.

„Daca pretul barilului va ajunge la 150 de dolari, intreaga piata a carburantilor va fi afectata. Nu va scapa nici Petrom, chiar daca am auzit ca estimeaza un profit in crestere cu 40% anul asta. In conditiile in care si asa puterea de cumparare a romanilor este tot mai redusa, cresterea preturilor in acelasi ritm cu cotatiile internationale va duce la o scadere in acelasi ritm a consumului, adica la pierderi pentru companii”, a mai spus Tampiza.

Lukoil va inchide pana la 10 statii de carburanti

In conditiile cresterii tarifelor la carburanti, Lukoil va miza pe eficientizarea cheltuielilor, urmand sa opereze inchiderea unor statii din intreaga tara.

„Vom face un studiu sa vedem care statii nu inregistreaza profit si vom incepe sa inchidem, cel putin temporar, acolo unde nu avem performanta. Cred ca vom inchide pana la 10 unitati pe termen determinat, urmand ca, in functie de conditiile de piata, sa le redeschidem la momentul oportun”, a declarat Tampiza, pentru DailyBusiness.

Compania petroliera este prima companie privata din Federatia Rusa care a intrat pe piata romaneasca, in 1998, odata cu achizitia pachetului de actiuni la rafinaria „Petrotel” din Ploiesti, una dintre cele mai vechi rafinarii din România.

Conform estimarilor companiei, din momentul intrarii in Romania si pana in prezent, Lukoil a investit peste 500 mil. dolari in modernizarea rafinariei si extinderea retelei de distributie. Compania detine 288 de benzinarii si 10 depozite de produse petroliere, cu o cota de piata de 23-25%, conform propriilor estimari.

Pretul carburantilor se indreapta spre 5 lei/litru

Declaratiile lui Tampiza vin in contextul in care preturile la motorina au crescut, in aceasta saptamana, peste bariera considerata psihologica, de 4 lei pe litru.

Rompetrol a anuntat majorarea tarifelor luni, Petrom miercuri, iar de joi si statiile Lukoil afiseaza preturi majorate.

Toti marii jucatori din piata carburantilor au motivat scumpirea carburantilor prin cresterea cotatiilor internationale ale petrolului la peste 100 de dolari/baril, recordul fiind stabilit saptamana trecuta, de 111 dolari/baril.

Oficialii Petrom au spus miercuri, pentru DailyBusiness, ca majorarea pretului motorinei peste cel al benzinei se datoreaza conditiilor specifice din piata romaneasca, unde consumul de motorina este mai mare si, in aceste conditii, atrage cheltuieli mai mari de productie. In plus, motorina are un nivel de accizare superior benzinelor de la 1 ianuarie, fapt ce se traduce in mod direct in pretul afisat la pompa.

In conditiile in care preturile la petrol vor creste in continuare, preturile benzinei si motorinei vor depasi, in urmatoarele doua luni, nivelul de 5 lei/litru, au mai declarat specialistii.