- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Mai putina birocratie: Impozite si taxe de 125.000 euro, platite prin infochioscuri in sectorul 6

06 May, 14:03 • adrian.mihaltianu
Prin sistemul de infochioscuri, implementat la finele anului 2009, s-au inregistrat, pana in prezent, in sectorul 6 din Bucuresti, un numar de peste 6.500 de plati in valoare de peste 125.000 de euro, a declarat vineri Cosmin Popp, directorul general al Serviciului Public pentru Finante Publice Locale Sector 6.
Mai putina birocratie: Impozite si taxe de 125.000 euro, platite prin infochioscuri in sectorul 6

Astfel, sistemul a avut in total peste 15.500 de vizitatori, care au achitat taxe si impozite sau au consultat valoarea acestora ori harta Capitalei.

Popp a precizat ca valoarea acestor plati la infochioscuri (terminate POS neasistate) reprezinta aproximativ 20% din totalul taxelor si impozitelor colectate de sectorul 6 prin platile cu cardul. Restul de 80% din platile taxelor si amenzilor cu cardul se fac online sau prin POS, la ghiseele autoritatilor.

Sistemul de Infochioscuri Inteligente pune dispozitia ceatenilor sectorului 6 o alternativa pentru plata taxelor si impozitelor locale prin care [b]se evita cozile, aglomeratia si birocratia de la ghiseul clasic[/b].

„Plata taxelor cu cardul la Infochiosc” este un proiect initiat de Serviciul Public pentru Finante Publice Locale Sector 6 (Primaria Sector 6) si desfasurat in parteneriat cu Piraeus Bank Romania care, in calitate de banca acceptatoare, a implementat tehnologia platii cu carduri la POS neasistat si Printec Group Romania in calitate de furnizor al solutiei tehnice pentru Sistemul de Infochioscuri.

Programul are la baza o tehnologie larg raspandita in tarile din vestul Uniunii Europene, si anume tehnologia pentru plati neasistate (unattended payments) cu card bancar, adica un terminal specializat, prin care utilizatorul interactioneaza direct cu informatia necesara in regim self-service.

Sistemul a ajuns la a doua faza de dezvoltare si are ca element  de noutate acceptarea la plata a amenzilor ce pot fi platite la jumatate in primele 48 de ore de la constatarea contraventiei. Anterior, acestea se plateau numai la ghisee speciale.

De asemenea, [b]numarul infochioscurilor a crescut la 12, de la 8[/b], a declarat Mioara Georgescu, director dezvoltare carduri in cadrul Piraeus Bank Romania.

Acestea sunt [b]amplasare in centre comerciale din sectorul 6[/b], precum AFI Palace Cotroceni (infochiosc inaugurat vineri), Plaza Romania, dar si in complexe tip hipermarket precum Cora, Carrefour, Metro, Auchan, Selgros. Infochioscuri sunt si in complecul comercial Crangasi si la Biroul Unic al sectorului 6.

Potrivit lui Cosmin Popp , investitiile in cele 12 infochioscuri se ridica la 150.000 de euro, aceste costuri fiind suportate de Serviciul de taxe si Impozite.

La aceasta suma se adauga si costurile bancii, care sunt mai mici.

[b]Cum se face plata[/b]

Procedura de plata presupune autentificarea utilizatorului prin scanarea electronica a cartii de identitate, afisarea sumelor de plata pe categorii de taxe, impozite sau amenzi, prin interconectarea cu aplicatia de calcul a taxelor si impozitelor folosita de SPFPL Sector 6.

Plata acestora, totala sau partiala, adica a uneia sau a mai multor categorii de taxe, se face folosind un POS bancar garantat si certificat conform cerintelor si rigorilor sistemului bancar si al organizatiilor procesatoare de carduri (Visa, Mastercard).

„[b]Platile se pot face cu orice card[/b], de catre toti locuitorii sectorului 6, [b]fara comision[/b]”, a subliniat Mioara Georgescu.

„Cetatenii Sectorului 6 sunt beneficiarii unor facilitati care le permit in acest moment sa-si gestioneze timpul mai eficient, sa-si rezolve problemele mai usor si mai ales sa scape de calvarul cozilor la ghisee.  Debirocratizarea si transparenta in administratie trebuie sa ramana o prioritate. Bucurestiul este o capitala in care locuitorii ei au dreptul sa se simta ca in orice alta capitala din Uniunea Europeana”, a declarat Cristian Constantin Poteras, Primarul Sectorului 6.   

„Misiunea POS-urilor neasistate este de a oferi detinatorilor de card bancar confort si libertate de miscare in achitarea taxelor, impozitelor locale si amenzilor, inlaturand constrangerile presupuse de plata acestor obligatii financiare care, pentru a fi onorate, presupuneau deplasarea la sediile Serviciului Public pentru Finante Publice Locale (SPFPL) Sector 6, Bucuresti,” a precizat Mioara Georgescu, oficialul Piraeus Bank.   

Ea a adaugat ca mai este in [b]discutii si cu reprezentantii altor sectoare din Capitala[/b] pentru implementarea acestui sistem de plati, dar si cu cei ai altor orase din tara.

[b]Platile cu cardul, in crestere[/b]

Catalin Cretu, directorul general al Visa Romania, a declarat joi ca platile cu cardul cresc continuu, chiar dublandu-se la un an la altul, fara a preciza cifre exacte.

„Milioane de euro sunt platite cu cardul. Volumele se dubleaza de la un an la altul”, a spus Cretu.

El a mai mentionat ca in primele trei luni din acest an valoarea platilor efectuate cu cardul este egala cu cea realizata in intreg anul 2010.

Serviciul Public Pentru Finante Publice Locale Sector 6, Bucuresti, are ca obiect de activitate stabilirea constatarea, controlul, urmarirea si incasarea impozitelor si taxelor locale si a altor venituri.

Piraeus Bank Romania este prezenta pe piata locala de 10 ani, avand 187 de sucursale si peste 300.000 de clienti.

Printec Group Romania ofera produse si servicii adresate companiilor private si institutiilor publice, cu solutii destinate urmatoarelor zone de interes: sisteme de plati electronice, automatizari ale sucursalelor bancare, solutii de securitate a informatiilor, solutii pentru retail, telecomunicatii si transport.