- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Momentul adevarului: Cat de solide sunt bancile europene?

23 Jul, 11:00 • razvan.codorean
Comitetul european pentru supravegherea sectorului bancar publica vineri rezultatele testelor de stres aplicate unui numar de 91 banci europene. Pietele asteapta cu nerabdare rezultatele care vor arata in ce grad de dificultate se afla situatia financiara din Europa.
Momentul adevarului: Cat de solide sunt bancile europene?

Primele date vor fi date publicitatii la ora 16 GMT, ora 19, ora Romaniei. Potrivit analistilor, testele, menite a demonstra cat de solide financiar sunt bancile europene, vor arata adevaratul impact al crizei.

Testele vor evalua nivelul minim al capitalului de baza (Tier 1), care trebuie sa depaseasca 6% pentru ca banca sa treaca testul. De asemenea, vor lua in calcul si expunerea creditorilor la riscurile datoriilor suverane.

Sursele citate de Wall Street Journal si Financial Times afirma ca rezultatele se anunta extrem de ingrijoratoare pentru o serie de banci din Grecia, Spania, Portugalia, tari care se confrunta cu mari probleme economice. In cazul bancilor spaniole, de exemplu, problemele se datoreaza expunerii ridicate pe sectorul imobiliar, decimat de criza.

Si bancile din Germania si Austria ar putea raporta probleme, mai cu seama ca multe dintre ele au o expunere ridicata pe Europa de Est, acolo unde creditele neperformante au explodat in ultimul an.

”Testele vor arata cu siguranta faptul ca multe banci se afla intr-o stare critica si asta din cauza creditelor neperformante”, a scris Wall Street Journal.

Potrivit cotidianului german Der Spiegel, testarea bancilor europene s-ar putea dovedi mai dificila decat s-a crezut initial. Pana la 15% dintre bancile europene ar putea pica testele de stres – desi criteriile de „notare” nu sunt foarte dure.

Cotidianul german Handelsblatt a estimat ca mai mult de 10 banci din Europa, inclusiv una sau doua din Germania, ar putea pica testul.

Cele mai multe banci testate provin din Spania (27) si Germania, 14. Din Romania nu a fost selectata nicio banca. Sunt insa 18 banci straine prezente si in tara noastra, printre care Erste Bank si Societe Generale.

Cele 91 de institutii financiare testate reprezinta 65% din sistemul bancar european.

Oficialii europeni sunt optimisti

Dincolo de estimarile presei internationale, autoritatile europene sunt optimiste. Presedintele Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, a declarat ca se asteapta ca testele sa confirme soliditatea sistemului financiar european.

La randul lor, liderii de la Paris, Londra si Berlin au anuntat ca se asteapta ca bancile din tarile lor sa nu aiba probleme in a-si demonstra fundamentele sanatoase.

Olli Rehn, comisarul european pentru afaceri economice si monetare, a afirmat ca se asteapta ca rezultatele testelor sa confirme increderea in zona euro si moneda unica europeana.

Oficialul european a precizat insa ca, daca vor fi banci care nu vor trece de teste, cel mai bine ar fi sa apeleze la fonduri private pentru a se recapitaliza si doar in ultimul caz la ajutorul statelor.

”Fondul de stabilitate al UE, de 440 de miliarde euro, va fi utilizat doar in caz de nevoie”, a precizat Olli Rehn.

„In primul rand este de datoria bancilor. Vor avea o anumita perioada in care trebuie sa se refinanteze pe piata, dar guvernele vor anunta imediat daca exista vreo problema”, a declarat si ministrul olandez al finantelor, Jan Kees de Jager.

Potrivit Wall Street Journal, bancile din zona euro vor avea nevoie de injectii de capital de circa 90 mld. euro pentru a-si acoperi gaurile din bilanturile contabile.

Un sondaj realizat in randul investitorilor de Goldman Sachs arata ca 10 din cele 91 de banci supuse testelor de stres derulate de autoritatile europene vor vor trece de teste, valoarea capitalului suplimentar necesar in urma examinarilor fiind de 37,6 miliarde euro.

La sondaj au raspuns 376 de investitori, atat fonduri de hedging cat si jucatori care se implica pe termen lung.

Sufla si in iaurt

Dincolo de asteptarile privind rezultatele testelor, interesant este modul in care
autoritatile europene au ales sa le faca publice.

Ministrul belgian de finante Didier Reynders – a carui tara asigura presedintia semestriala a Consiliului UE, a declarat ca publicarea rezultatelor testelor de stres va avea loc in doua etape.

Prima va fi vineri cand vor fi prezentate rezultatele consolidate de catre Comitetul european pentru supravegherea sectorului bancar. Datele vor fi disponibile incepand cu ora 19.30, ora Romaniei, intr-un raport publicat dupa inchiderea burselor europene.

Rezultatele detaliate vor fi prezentate abia peste doua saptamani, de catre autoritatile nationale de reglementare.

Decizia, luata din ‘motive tehnice’ a starnit, asa cum era de asteptat, controverse in presa internationala. O serie de experti au sugerat faptul ca modalitatea aleasa vine sa incerce sa tempereze efectele negative ale publicarii rezultatelor.

”Momentul nu a fost ales intamplator. Vineri, dupa inchiderea burselor. Se spera ca impactul negativ, daca vom avea unul de acest gen, sa se atenueze in weekend, cand pietele sunt inchise”, a spus Konrad Becker, analist financiar la Merck Finck din Munchen.