- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

\’\’Noaptea alba a caselor de marcat\’\’: Vor fi cozi uriase pentru schimbarea soft-urilor

30 Jun, 00:01 • razvan.codorean
Peste 400.000 de case de marcat vor trebui modificate astazi, pana la miezul noptii, pentru a putea aplica in timp util noul TVA de 24%, releva o statistica realizata de Patronatul Caselor de Marcat. ''Vor fi sute de oameni care vor face cozi uriase la service-uri, pentru a-si putea adapta sistemele'', declara, pentru DailyBusiness.ro, Marian Anghelescu, presedintele patronatului.
\'\'Noaptea alba a caselor de marcat\'\': Vor fi cozi uriase pentru schimbarea soft-urilor

Decizia guvernului de a majora taxa pe valoarea adaugata de la 19 la 24% incepand cu 1 iulie a prins pe nepregatite mediul de afaceri. In urmatoarele 24 de ore, ar trebui ca toate firmele care detin case de marcat sa isi modice softul pentru a calcula si tipari pe bonuri noul TVA de 24%.

O misiune imposibila”, spune Marian Anghelescu, presedintele Patronatului Caselor de Marcat din Romania. Organizatia numara 143 de firme care vand si asigura service pentru casele de marcat vandute in Romania.

”Toate cele 425.000 de case de marcat vandute in Romania trebuie modificate. Asa zice legea, nu poti sa vinzi fara sa adaptezi casa la noile modificari. Problema este ca timpul este foarte scurt. Este practic imposibil ca in 24 de ore toate casele sa fie modificate”, spune Anghelescu.
[quote=Marian Anghelescu, presedintele Patronatului Caselor de Marcat din Romania]O sa vedeti cozi uriase la service-uri. Se va dormi noaptea acolo, la coada. Va fi o noapte alba, ca la revelion![/quote]
Legea spune ca atunci cand cumperi o casa de marcat, trebuie sa ai si service de specialitate. In Romania sunt autorizate, in prezent, 500 de firme specializate.

”Cu siguranta, aceste firme nu vor face fata. Va dau exemplul meu. Am vreo 5.000 de case de modificat. In mod normal, mi-ar lua cam 2 luni sa le modific pe toate, la o medie de 150 de case de marcat pe zi. Vom face ce putem, vom sta toata noaptea, o sa facem liste de prioritati”, spune omul de afaceri.

In medie, actualizarea softului unei case de marcat dureaza 15 minute. Legea
prevede expres ca ”este interzisa orice interventie asupra caselor de marcat a utilizatorilor sau a altor persoane neautorizate cu exceptia operatiunilor de inlocuire a rolelor de hartie si/sau a ribonului”.

Anghelescu spune ca prioritare sunt magazinele mari, care nu pot veni cu casa de marcat in spinare la modificat. Micii comercianti au posibilitatea, conform legii, sa isi modifice si dupa 1 iulie casele, intre timp urmand sa foloseasca registrul special, livrat impreuna cu casa de marcat si care este destinat a inregistra toate vanzarile efectuate atunci cand nu functioneaza casa de marcat.

”Problema este ca sunt prea putini oameni autorizati de Ministerul Finantelor sa faca asta. Iar ca sa angajezi altii, comisia de la minister trebuie sa se intruneasca si sa le dea dreptul de practica, sigiliul. Comisia asta se intalneste insa doar o singura data pe luna”, spune Anghelescu.

O alta mare problema este ca multe dintre firme, pentru a face economie de bani, au renuntat la service-ul autorizat, chiar daca legea ii amendeaza.

Legea caselor de marcat prevede ca ”Refuzul expres sau tacit al utilizatorului de a incheia contracte de service pentru perioada de postgarantie echivaleaza cu renuntarea voluntara la utilizarea acelui aparat de marcat electronic fiscal si adoptarea deciziei de a achizitiona un alt tip de aparat”.

”O sa fie o mare nebunie. Vor fi multi care, pentru ca nu au service, vor veni cu casa de marcat in spate pentru a o actualiza”, spune presedintele patronatului din domeniu. ”In plus, mai sunt alte doua probleme, sanctionate de lege. Sunt multe case de marcat, ceva mai vechi, care nu imprima pe bonul fiscal TVA-ul, iar reglementarile sanctioneaza acest lucru cu 2000-4000 de lei. Pe de alta parte, sunt multe firme care nu mai au Cartea de interventii a casei de marcat. Asta inseamna alte probleme, alt timp pierdut”, spune omul de afaceri.

Potrivit legii, firmele care au pierdut Cartea de interventii trebuie sa obtina alta in 72 de ore. Amenzile sunt de la 8000 la 10000 lei pentru ”nerespectarea obligatiei de a pastra, de a completa si de a actualiza cartea de interventii prevazuta la art. 5 alin. (3), conform Art.10. m) din OUG 28/1999.

Toate obligatiile care revin utilizatorilor de case de marcat sunt prevazute in OUG 28/1999(r) privind obligatia agentilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale si din Normele de aplicare a acesteia din 18/04/2003 republicate in Monitorul Oficial, Partea I nr. 348 din 25/04/2005.

Shopping-ul, sport extrem pe 1 iulie

Dincolo de problemele firmelor, consumatorii se vor lovi pe 1 iulie de problemele cu casele de marcat. In conditiile haosului creat de actualizarea softului, este posibil ca, in cazul in care luam un produs din galantar, la casa sa fim nevoiti sa scoatem mai multi bani din buzunar.

Asta pentru ca magazinele nu vor avea timpul fizic necesar pentru a modifica etichetele si preturile din magazine. Cei mai multi comercianti vor alege, astfel, intr-o prima faza, sa modifice preturile din contabilitate, aflate in memoria casei de marcat.
[quote=Delia Nica, vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania]Exista posibilitatea (pe 1 iulie – n.r.) ca pretul produsului afisat la raft sa nu corespunda cu cel platit la casa[/quote]
Delia Nica, vicepresedintele Asociatiei Marilor Retele Comerciale din Romania, spune ca inainte de a ajunge la casa, clientii ar trebui sa verifice costul produsului cu ajutorul cititoarelor de preturi. ”Ne cerem de pe acum scuze pentru problemele create, care nu ne apartin”, a spus Nica.

Reprezentantul marilor retaileri, printre care se afla Carrefour, Real, Metro, Altex, spune ca ar fi fost nevoie de cel putin o saptamana pentru modificarea miilor de case de marcat, milioanelor de etichete de pret de pe produsele vandute in magazine, promotiilor etc.

Din acest motiv, spune Nica, exista posibilitatea ca multe dintre hipermarketuri sa fie inchise incepand de astazi timp de 24-48 de ore, pentru a putea fi modificate preturile si etichetele zecilor de mii de produse vandute.

Marian Anghelescu, presedintele Patronatului Caselor de Marcat din Romania, se asteapta ca problemele magazinelor sa se intinda pe parcursul mai multor zile.

”Ganditi-va ca, cel putin in cazul magazinelor obisnuite, cele mai multe sunt setate pe pret liber, adica operatorul bate direct in casa pretul produsului. In conditiile in care nu modifica TVA-ul, va fi foarte dificil sa calculeze noul pret”, a declarat Anghelescu.

”Ii sfatuiesc pe cei care au de facut cumparaturi pe 1 iulie si in weekend sa deschida bine ochii, sa ia in calcul majorarea de TVA. Cat vor creste preturile, e greu de spus. Multi vor alege sa tina preturile asa cum sunt, de teama ca vor pierde clientii. Abia de luni incolo cred ca situatia va reveni la normal”, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, reprezentantul unui supermarket din Bucuresti.