- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Nu e bursa, nici curs valutar, dar atrage tot mai multi speculatori. Vezi cum se fac profituri peste noapte din actiunile Fondul Proprietatea

04 May, 01:35 • razvan.codorean
Tranzactiile cu titlurile Fondului Proprietatea pot genera castiguri duble, daca nu triple pentru cei care investesc in cumparare si apoi le vand. Le cumperi cu 0,1-0,2 lei/actiune si le poti vinde cu 0,5-0,6 lei. ''Tranzactiile vor creste, in conditiile in care se asteapta reevaluarea Fondului si listarea acestuia la bursa'', crede avocatul Corin Trandafir, membru in Consiliul de Supraveghere al FP.
Nu e bursa, nici curs valutar, dar atrage tot mai multi speculatori. Vezi cum se fac profituri peste noapte din actiunile Fondul Proprietatea

In vremuri de criza, cele mai rentabile afaceri sunt cele speculative. O regula de baza in lumea investitorilor, aplicata cu succes la scara larga. Pe plan international, bancile si fondurile speculative si-au bazat, in ultimii doi ani, mare parte din profituri pe speculatii financiare. Mai nou, la moda este speculatia pe cursul euro, in contextul crizei din Grecia. Investitori precum celebrul George Soros mizeaza ca euro va ajunge, in curand, la paritate cu dolarul. Daca ii iese, va castiga o avere, la fel ca in cazul mizei pe lira britanica. Daca statele europene vor reusi sa salveze Grecia si sa intareasca euro, ar putea pierde, la fel cum a facut-o in cazul yenului.

In Romania, speculatiile financiare se fac, in general, pe cursul de schimb si pe bursa.

Exista insa si o piata financiara acolo unde, in conditiile absentei cadrului institutional, in mare voga sunt speculatiile cu cupoanele Rabla si cele cu titlurile Fondul Proprietatea.

Daca in cazul ”Afacerii Rabla”, mecanismul prin care pot fi castigati bani frumosi este cunoscut de multa lume, in privinta modului in care pot fi facute profituri din tranzactionarea titlurilor FP, informatiile sunt ceva mai putine, business-ul fiind considerat mai mult ”pentru cunoscatori”.
[img=673][/img]

Afacerea este insa chiar mai simpla decat in cazul tichetelor Rabla, iar castigurile pot fi cu adevarat spectaculoase. Un intermediar, Sorin Popa, explica regulile de baza. ”In primul rand trebuie sa ai o suma de bani destul de mare ca sa merite sa faci speculatii. Apoi, incepi sa ii cauti pe cei care au certificate FP si vor sa le vanda. Ii gasesti in general pe mica publicate sau pe internet, le iei actiunile la 0,1-0,2 lei/actiune fata de 1 leu cat e valoarea nominala, iar apoi le vinzi la cei care cumpara, cu 0,4-0,5 lei”, afirma intermediarul. Tranzactiile trebuie inregistrate la Depozitarul Central.
”Sunt multi interesati sa cumpere pentru ca, odata ajunse pe bursa, e posibil ca valoarea lor sa treaca de 1 leu/actiune”, afirma intermediarul.
[quote=Sorin Popa, speculant titluri Proprietatea]La 10.000 de lei investiti, cumperi 50.000 de actiuni cu 0,2 lei pe care le vinzi ulterior cu 0,5 lei, la 25.000 de lei. E o afacere buna, insa trebuie sa stii sa iti gasesti clienti[/quote]
Cei care vor sa scape de actiuni sunt, in general, fostii proprietari de imobile si terenuri nationalizate care au fost despagubiti cu actiuni la FP. Iar cei care cumpara sunt, in principal, investitori cu mult cash sau fonduri de investitii care actioneaza, de cele mai multe ori, prin firme de intermediere.

Fapt confirmat si de Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest, care spune ca majoritatea vanzatorilor sunt persoane in varsta care detin pachete de actiuni in valoare de peste 50.000 de euro.

”Cei mai multi sunt dispusi sa vanda, pentru ca au nevoie de bani. Fie ca e vorba de batrani, fie de mostenitorii acestora. Nu mai au rabdare sa vada actiunile la bursa”, a explicat Lupsan.

Exista insa si investitorii sofisticati, care vand ori cumpara in functie de evolutia pietei. Printre ei s-au aflat, in martie, si familiile Malaxa si Auschnit, doi dintre actionarii FP, care au vandut in martie actiuni de peste 10 milioane de euro.

Afacerea cu titlurile FP este suficient de mare, dovada fiind ca, din martie 2008, de cand s-a permis tranzactionarea actiunilor pe piata libera, si pana in prezent, s-au vandut aproape 4 miliarde de actiuni din cele 14 miliarde actiuni emise.

Creste interesul pentru titlurile FP

In ultima vreme, tranzactiile cu actiunile FP s-au inmultit. Potrivit ultimelor date disponibile la Depozitarul Central, in luna martie au fost tranzactionate peste 750 de milioane de actiuni, de peste 4 ori mai multe decat in luna precedenta. Potrivit fostului presedinte al FP, Nicolae Ivan, cresterea volumului tranzactiilor a venit dupa ce firma americana Franklin Templeton a devenit, oficial, administratorul FP.

”Semnarea contractului de administrare a dus la cresterea increderii investitorilor in aceste actiuni. Franklin Templeton are o experienta de peste 30 de ani in administrare de valori si investitii institutionale si profesionale, iar acest lucru a crescut credibilitatea FP in ochii investitorilor”, a declarat Ivan, pentru DailyBusiness.ro.

Declaratiile facute de Mark Mobius, presedintele Franklin Templeton, privind intentiile de listare la bursa in luna septembrie a fondului si anuntul privind desemnarea firmelor KPMG, Darian si JPA Audit & Consultanta pentru a reevalua activele FP, au contribuit, de asemenea, la cresterea interesului pentru aceste titluri. Dovada ca preturile actiunilor au crescut deja, in aprilie, pana peste nivelul de 0,5-0,6 lei.

Cresterea cotatiilor a fost influentata de rezultatele tranzactiilor de pe bursa din Viena, acolo unde titlurile FP se vand in baza unor contractele derivate denumite „warrant”, lansate de casa ceha de brokeraj Wood&Co. Un warrant reprezinta 500.000 de actiuni Fondul Proprietatea.

Astfel, in aprilie s-au realizat tranzactii de 6,3 milioane de euro la un pret ce a ajuns si la 0,6 lei, de doua ori mai mult decat in luna ianuarie. In momentul listarii, in decembrie 2009, instrumentele aveau o cotatie de 0,0699 euro pe actiune.

Tot pe bursa din Viena tranzactioneaza titluri Proprietatea si UniCredit Bank Austria, printr-un instrument similar ce se raporteaza la pachete de 1.000 actiuni FP. Pana acum insa, nu au fost raportate tranzactii. ”Tranzactiile de la Viena au drept cumparatori in principal investitori institutionali, fonduri de investitii care au inceput sa isi faca simtita prezenta si pe piata locala”, a declarat Ivan.

”Toate aceste tranzactii se vor amplifica in perioada urmatoare, pentru ca listarea la Bursa ar putea aduce multi investitori pentru titlurile FP”, a declarat avocatul Corin Trandafir, membru in Consiliul de Supraveghere al FP si reprezentant al familiilor Auschwitz si Malaxa. La fel estimeaza si Adrian Lupsan, directorul general adjunct al societatii de brokeraj Intercapital Invest.

”Titlurile FP vor ajunge sa fie principala atractie pe bursa ca urmare a participatiilor extrem de valoroase detinute de Fond in special la societatile din domeniul energetic`, a declarat Lupsan.

In Afacerea FP, toata lumea speculeaza

Dincolo de estimari, de prognoze, de asteptarile investitorilor, cert este ca nimic nu e sigur in privinta listarii si nici macar a preluarii fraielor FP de catre Franklin Templeton. Astfel, chiar daca americanii au fost desemnati administratori inca din lunie anul trecut si au semnat contractul cu actionarii in martie, instalarea lor la FP este intarziata de Guvern. Executivul trebuie sa adopte o hotarare prin care sa constate noul administrator.
[quote=Nicolae Ivan, fost presedinte Fondul Proprietatea]Guvernul tergiverseaza instalarea Franklin Templeton in calitate de administrator, fara a furniza nicio motivatie[/quote]
”Asteptam cu interes ca Executivul sa aprobe aceasta hotarare, fara de care Fondul nu poate merge mai departe”, spune, la randul sau, avocatul Corin Trandafir.

Cert este ca, dupa aprobarea deciziei, actionarii FP vor convoca AGA, iar Templeton se va instala oficial in functia de administrator. Pentru ca FP sa ajunga insa pe bursa, fapt pe care actionarii il asteapta de patru ani, fondul va trebui inregistrat la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, care va analiza si prospectul de listare. Intre timp, KPMG, Darian si JPA Audit & Consultanta vor reevalua activele fondului (12,2 mld.lei in prezent), operatiune pentru care are la dispozitie 2 luni.

”Procedurile de inregistrare la CNVM sunt pe cale de a fi finalizate”, a declarat avocatul Corin Trandafir, membru in Consiliu de Supraveghere al FP, fara a avansa insa un termen exact.

La fel, nu se stie cand MFP va lua o decizie cu privire la cele 500 milioane de actiuni ramase neplatite in urma majorarii capitalului social la 14,2 mld.lei. Daca executivul va decide sa le anuleze, din lipsa de bani, participatia Finantelor se va reduce cu aproape 3%. De aceasta decizie este legata si problema dividendelor pe 2008 si 2009. Odata luata o hotarare, actionarii vor sa se intalneasca si sa distribuie jumatate din profitul de 1,19 mld.lei, ceea ce ar insemna un dividend de 0,04 lei/actiune, potrivit avocatului Trandafir.

Cine castiga din amanarea acestor decizii? ”Speculantii si cei care au bani cash si incearca sa adune cat mai multe actiuni”, a declarat, recent, unul dintre actionarii FP, John Chrissoveloni.

”Ceea ce s-a intamplat in ultimii ani a fost o rusine pentru ca varsta inaintata si mijloacele precare de existenta i-a impins sa vanda pe mostenitorii familiilor expropriate de regimul comunist”, a declarat Chrissoveloni, care detine 17 milioane de actiuni.

Ionut Popescu, directorul general al Fondului Proprietatea, el insusi actionar cu un pachet de 16,6 mil. actiuni, a declarat ca nu crede intr-o conspiratie si pune amanarea listarii FP pe seama crizei, care a dat peste cap toate planurile initiale.

Nu cred in teoria conspiratiei sau ca au fost facute calcule despre cine ar putea castiga din amanarea listarii. Fondurile straine au cumparat actiuni si atunci cand acestea se vindeau la un pret de 70% din valoarea nominala, nu doar cand a fost 10-15% din valoarea nominala”, a declarat Popescu, intr-o conferinta de presa. Interesant este faptul ca Popescu si-a vandut, in ultimii doi ani, mare parte din portofoliul de la BVB, investind masiv in titlurile FP.