- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Oamenii de afaceri despre greva bugetarilor: \”Pentru ce sa fim solidari cu ei\”?

31 May, 00:00 • razvan.codorean
Angajatii din sectorul bugetar declanseaza astazi cea mai mare greva din istoria post-decembrista a Romaniei. Peste 1 milion de bugetari vor opri lucrul in institutiile statului in semn de protest fata de reducerea salariilor cu 25%. Cum reactioneaza oamenii de afaceri? "Bugetarii au trait multi ani in complicitate cu politicienii", iar protestele nu vor rezolva nimic. Reforma sectorului bugetar este esentiala.
Oamenii de afaceri despre greva bugetarilor: \Pentru ce sa fim solidari cu ei\?

”Eu unul m-am saturat de protestele angajatilor din sectorul bugetar”, spune omul de afaceri Ioan Niculae, patronul grupului Interagro, cea mai mare companie din industria chimica, cu peste 6000 de angajati.

Mediul privat a suportat efectele crizei, a trebuit sa trimit acasa oameni, sa scad salariile si angajatii mei au inteles ca este criza si ca nu avem alta solutie”, spune Niculae, pentru DailyBusiness.ro. ”Am vorbim cu oamenii. Si ei sunt nemultumiti de apelurile astea la solidaritate facute de sindicate”.
[quote=Ioan Niculae, patron Interagro] Anul trecut, cand noi ne luptam sa supravietuim, cei din mediul bugetar au fost solidari cu noi?A luat statul roman vreo masura sa ne ajute? Nu[/quote]
”Au preferat sa stea la adapostul salariilor nemeritate, sa stoarca mediul de afaceri si acum s-au trezit ca nu mai sunt bani. Pentru ce sa fim solidari cu ei?”, se intreaba omul de afaceri.

Din criza nu poti iesi prin proteste”, spune si omul de afaceri Adrian Porumboiu, patronul Racova Group, unul dintre cei mai mari jucatori din agricultura si industria alimentara.

”Din pacate, de 20 de ani, ne-am obisnuit sa fim platiti chiar daca nu muncim. Stim sa ne plangem, sa facem greve, insa nu ne-am pus niciodata problema unor reforme din temelii a sectorului bugetar”, a declarat Porumboiu.
[quote=Adrian Porumboiu, presedinte Racova Group]Am ajuns o tara de asistati social[/quote]
Oamenii de afaceri se tem ca greva generala ar putea duce la ”grecizarea” Romaniei.

”Nu sustinem pozitia Guvernului care, fara indoiala, este unul incompetent. Sa nu se inteleaga gresit. Noi spunem doar ca, indiferent de cat de incapabil este Guvernul, masurile de restructurare a sectorului bugetar trebuie luate”, afirma Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

”Ca se reduc salariile, se taie cheltuielile, acestea sunt necesare si nu pentru ca vrea Guvernul, ci pentru ca nu mai avem bani sa platim un aparat bugetar umflat peste masura”, afirma omul de afaceri.
[quote=Cristian Parvan, secretar general AOAR]Daca protestele astea degenereaza, se poate ajunge la grecizarea Romaniei[/quote]
Ce inseamna ”grecizare”? Explica omul de afaceri Sorin Minea, directorul de la Angst si presedintele Asociatiei Romane a Carnii. ”Daca protestele se amplifica, Romania va fi privita ca un stat neguvernabil. Asta inseamna scaderea ratingului de tara, scumpirea creditelor, retragerea liniilor de finantare, disparitia investitorilor”, afirma Minea, pentru DailyBusiness.ro.

Cristian Parvan spune ca, cel putin pentru moment, nu suntem in aceasta situatie. ”Noroc cu problemele din zona euro. Caci altfel, eram in prim plan. Insa daca nu luam masuri, putem ajunge rapid in situatia Greciei si chiar mai rau pentru ca noi, nefiind in zona euro, nu cred ca o sa se inghesuie nimeni sa ne salveze”, afirma secretarul general AOAR.

Greva bugetarilor, pagube de 10 milioane de euro pe zi?

Potrivit Aliantei Confederatiilor Patronale, fiecare zi de greva generala va aduce Romaniei un prejudiciu de 10 milioane de euro. Dan Matei Agathon, purtatorul de cuvant al organizatiei, spune ca s-a ajuns la aceasta suma, punandu-se cap la cap datele primite din mai multe ramuri de activitate.

”Expertii nostri au calculat ce ar insemna sa se blocheze transportul de calatori si marfa pe CFR, pagubele generate de blocada marfurilor, intreruperea transportului in comun si altele. Este un calcul estimativ si general”, recunoaste Agathon.

”Calculul nu include efectele opriririi activitatii administratiilor financiare, primariilor, efectele colaterale generate de blocarea transportului public in capitala. Puse cap la cap, pierderile sunt, practic, mult mai dificil de calculat, spune omul de afaceri pentru DailyBusiness.ro

”Pierderile pot fi de 10 milioane cum pot fi foarte bine si de 100 de milioane pe zi”, spune Sorin Minea.
[quote=Sorin Minea, director general Angst]Pentru mine, pierdere inseamna sa imi scada vanzarile pe perioada grevei, sa se blocheze drumul si sa nu pot aduce marfa, sau, chiar mai rau, sa imi sparga magazinele[/quote]
”E prima greva de mare amploare, este greu sa faci calcule”, afirma omul de afaceri.

”Sa faca greva (bugetarii – nr), dar sa si plateasca consecintele”, spune Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri. ”Pe termen scurt, avem noroc ca mediul de afaceri nu este conectat foarte mult la sectorul public. Asa ca nu vor fi pierderi mari in economie. Poate, dimpotriva, daca fac greva, se vor reduce din cheltuieli, de la salarii la uriasele cheltuieli de consum”, spune Parvan.

Reforma in sectorul bugetar, urgenta de gradul zero

De ce sunt atat de vehementi oamenii de afaceri in a respinge greva bugetarilor?

Cel mai elocvent raspuns il da Ioan Niculae. ”20 de ani n-au avut nicio problema. Au facut presiuni sa le creasca salariile, dar nu s-a gandit nimeni de unde vin acesti bani. ”Mediul politic si sectorul bugetar au trait intr-o complicitate, intarita periodic cu stimulente financiare, mai ales in perioadele electorale”, afirma patronul de la Interagro.

El da exemplu judetul Teleorman, acolo unde, spune el, s-a ajuns in situatia aberanta ca la 300 de firme, sa fie 700 de angajati in Finante si Garda Financiara. ”Cine face afaceri in tara asta stie ce inseamna presiunile statului”, afirma Niculae.

O problema ridicata si de Adrian Porumboiu. ”Cred ca suntem o tara unica in lume la capitolul controale. In Germania, firmele sunt controlate odata pe an. La noi vin cu zecile in fiecare luna”, spune patronul de la Racova Group.
[quote=Adrian Porumboiu, patron Racova Group] Economia romaneasca nu este incurajata de stat, este terorizata[/quote]
Oamenii de afaceri cred ca reforma sectorului bugetar este absolut necesara si nu trebuie sa se reduca numai la reducerea salariilor. ”Nu salariile sunt problema. E, de fapt cea mai mica problema”, spune Cristian Parvan, secretarul general AOAR.

”Ma intreb, de exemplu, intr-un judet de ce avem nevoie de Prefectura, Consiliu Judetean, Consilii Locale, Primarii, institutii descentralizate, autoritati si oficii? Vreau o singura autoritate de stat, un oficiu de finante si politie. Ar trebui desfiintate mii de institutii care nu fac altceva decat plimba acte si inventeaza avize”, afirma omul de afaceri.

Economia mai palpaie din cauza mediului privat”, spune Adrian Porumboiu. ”Avem nevoie de o reforma institutionala. Altfel n-avem nicio sansa”, a declarat omul de afaceri.

Numarul salariatilor de la stat a urcat de la 800.000 acum 3 ani la nu mai putin de 1,4 milioane. Ponderea in PIB a cheltuielilor cu salariile bugetarilor a crescut cu 50% in 3 ani, pana la peste 9%.

Romania, scindata in doua: bugetari vs. privati

Declaratii oamenilor de afaceri cu privire la efectele grevei declansate astazi de sindicalistii din sectorul public nu vin decat sa intareasca perceptia ca Romania s-a scindat in doua, intre cei care lucreaza in mediul privat si cei care reprezinta statul.

Angajatii statului cu care am stat de vorba recunosc ca avem o problema cu sistemul bugetar. Si ei sunt nemultumiti de faptul ca, de cativa ani incoace, apar tot mai multi angajati, pile, cunostinte, relatii. Se infiinteaza noi posturi, se inventeaza noi atributii, apar noi servicii, iar rezultatul il simtim cu totii – birocratia din Romania a ajuns de Cartea Recordurilor.

Bugetarii se plang ca s-a ajuns in aceasta situatie din cauza managerilor incompetenti, lenesi, si a sistemului construit de asa natura incat sa alimenteze cu comenzi firmele de partid.

Bugetarii spun ca solutia reducerii salariilor angajatilor de la stat putea fi evitata daca Guvernul lua cateva masuri dure, insa care pot duce la economii de ordinul miliardelor in sistemul bugetar. Care sunt solutiile lor, puteti citi intr-o analiza DailyBusiness.ro

La placinte inainte, la razboi inapoi

Cum se va desfasura greva bugetarilor este greu de anticipat. Si asta mai cu seama ca, pana astazi, liderii sindicali s-au intrecut in declaratii contradictorii privind participarea sau nu la greva generala.

Se vor sustine examenele de bacalaureat astazi? Vor fi inchise toate ghiseele administratiei financiare? Vor fi spargatori de greva? Intrebari la care vom primi raspunsuri astazi.

Ultimele declaratii arata ca nu toti sindicalistii par a fi dispusi sa participe la greva. Unii din teama ca participarea la protest i-ar putea aduce pe listele de disponibilizari, altii pentru simplul motiv ca reducerea salariilor nu ii afecteaza. Probabil ar putea fi si cativa care inteleg ca protestele nu ar rezolva nimic.

Maine sunt programate noi proteste. Astazi vom afla daca si ceferistii vor intra in greva, daca metroul o sa circule, daca RATB-ul bucurestean va fi prezent cu masini pe trasee. Alte intrebari la care asteapta raspunsuri cel putin 1,5 milioane de bucuresteni care circula zilnic cu mijloacele de transport in comun.