- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Oamenii de afaceri: Purtati-va cu manusi cu FMI. Avem o sansa sa iesim din criza, sa nu o ratam

21 Jan, 00:01 • razvan.codorean
Romania se afla intr-o conjunctura favorabila, care poate aduce o iesire mai rapida din criza, in cazul in care guvernul va realiza cu adevarat reforme, spun oamenii de afaceri, fapt confirmat si de agentiile de rating. Acordul cu FMI si evolutia leului ar putea atrage interesul investitorilor fata de Romania, in dauna tarilor din regiune, precum Ungaria, unde ''show-ul'' electoral este abia la inceput.
Oamenii de afaceri: Purtati-va cu manusi cu FMI. Avem o sansa sa iesim din criza, sa nu o ratam

Expertii Fondului Monetar International (FMI), Comisiei Europene si Bancii Mondiale au inceput miercuri discutiile cu autoritatile romane pe tema masurilor de reforma prevazute de acordul stand-by. Timp de o saptamana, specialistii vor analiza daca Romania si-a respectat angajamentele, iar un eventual rezultat pozitiv ar putea aduce, in luna februarie, 3,3 miliarde de euro, bani de care autoritatile au nevoie ca de aer.

Oamenii de afaceri spera ca guvernantii sa realizeze momentul extrem de important in care se afla Romania si sa puna cu adevarat in practica, nu doar pe hartie, masurile de reforma prevazute in acordul stand-by. Si asta pentru ca, potrivit analizelor prezentate in aceste zile de agentiile de rating, derularea in conditii normale a acordului cu FMI este privita de investitori drept garantia ca Romania merge pe drumul cel bun.
[quote=Cristian Parvan, secretar general AOAR]Daca ratam acordul cu FMI, ne taiem craca de sub picioare. Daca il ducem mai departe, avem sansa sa iesim din criza[/quote]
Oamenii de afaceri sunt ingrijorati, in primul rand, de modul in care guvernul trateaza problema reformei personalului din sectorul bugetar.

Ultimele declaratii facute de ministrii cabinetului Boc si liderii sindicali din domeniu lasa sa se inteleaga ca reforma va fi reprezentata, in fapt, doar de o taiere din pix a posturilor vacante din sectorul bugetar. Vasile Marica, presedintele Sed Lex, estimeaza numarul acestora la 70.000, iar Bogdan Hossu, liderul Cartel Alfa, la 118.000 de posturi.

”Nu cred ca FMI va inghiti prea usor faptul ca in 2009 au fost cateva zeci de mii de posturi bugetate, dar neacoperite, iar in bugetul pe acest an se intampla la fel. Ne jucam cu focul si riscam o noua amanare a platii transelor”, a declarat Cristian Parvan, reprezentantul Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR).

”Purtati-va cu manusi cu FMI. Avem o sansa sa iesim din criza, sa nu o ratam! ”, este sfatul adresat autoritatilor de Parvan.

Reforma personalului din sectorul bugetar nu este singurul capitol la care Romania inregistreaza intarzieri. Pe fondul perioadei electorale, a fost amanata si reforma pensiilor, iar legea salarizarii unitare din sectorul bugetar pare sa fi fost data special fara norme de aplicare, pentru a se amana aplicarea acesteia.

Kenneth Orchard, analist sef pe Romania si vicepresedinte in cadrul Moody’s, a afirmat, miercuri, ca ”asemenea reforme sunt putin probabile fara o schimbare majora in mediul politic„. El a insistat pe faptul ca acordul stand-by este fundamental pentru modul in care Romania este perceputa in Occident.
[quote=Kenneth Orchard, analist Moody’s]Specialistii FMI si cei de la Bruxelles ar putea sa nu mai fie atat de atat de toleranti cu intarzierile in implementarea reformelor[/quote]
Potrivit lui Parvan, Romania are mare noroc ca FMI este interesata sa continue acordul: „Avem noroc ca ne vor impinge de la spate. Sper ca vor pune piciorul in prag si vor cere autoritatilor romane sa faca, cu adevarat, reforme”.

Jeffrey Franks, seful misiunii FMI, declara, miercuri, la Viena, inainte sa soseasca la Bucuresti, ca Fondul are o agenda ambitioasa de reforme si programe in Romania.

„Avem o agenda foarte ambitioasa de reforme in Romania. Sunt optimist ca putem face progrese importante in 2010 si cand criza se va incheia, economia va fi pregatita pentru relansare”, a declarat Franks.

Oficialul FMI a mai spus ca acordul cu Romania nu a fost niciodata considerat in pericol de deraiere, insa a luat „o pauza” din cauza crizei politice. Franks si-a manifestat convingerea ca 2010 va fi un an de reintoarcere a economiei in zona de crestere, iar Romania ar putea reprezenta o „poveste de succes”.

Iesim intariti din criza?

Declaratiile reprezentantului FMI vin sa confirme faptul ca Romania a ajuns sa fie privita cu optimism in pietele internationale. Opinia este sustinuta si de oficialii agentiilor de rating.

„Rating-urile Romaniei ar creste, cel mai probabil, daca puterea institutionala s-ar imbunatati pe fondul unor reforme structurare urmarite cu o mai mare consecventa si rigoare. Implementarea sustinuta a unei politici fiscale mai prudenta, adica imbunatatirea puterii financiare a Guvernului, ar aduce, de asemenea, presiuni de crestere pe rating-uri”, a aratat Kenneth Orchard, analist sef la Moody’s.

O crestere a ratingurilor ar aduce automat o imagine mai buna pentru mediul investitional romanesc, spun analistii. Iar acest lucru ar atrage investitorii straini in Romania, si asta in conditiile in care in tarile din jur, precum Ungaria, perioadele electorale sunt abia la inceput.

Morgan Stanley relata, astfel, ca ”riscurile politice s-au calmat in Romania dupa formarea rapida a noului guvern, in timp ce piata ungara ar putea ramane agitata inainte de alegerile de acolo”, programate in aprilie-mai 2010′.

Dincolo de relativa acalmie de pe scena politica, Romania ar plusa, in aceasta perioada, si la alte capitole. Printre acestea, pretul activelor la costul fortei de munca, in scadere fata de 2008. In plus, Cristian Popa, viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a aratat ca productivitatea a crescut semnificativ in ultimul an, mai ales in industria care se orienteaza catre exporturi, ceea ce va imbunatatii competitivitatea externa.

Semnale similare vin si din mediul de business. „Criza internationala a reprezentat, din anumite puncte de vedere, un beneficiu pentru regiune, pentru ca a readus preturile activelor si costul fortei de munca la un nivel care va asigura atractivitatea acestor tari”, a declarat Adrian Sarbu, presedinte director general al CME.

Potrivit omului de afaceri, aceasta situatie se va transpune prin relocari de productie si, implicit, printr-un nou flux de capitaluri pentru sustinerea afacerilor.

O viziune optimista a fost exprimata si la un simpozion realizat de Erste Bank la Viena, si imbratisata de toti investitorii prezenti, printre care Renault, Erste si Rewe International.

Janusz Kulik, membru al boardului director al Rewe International, a spus ca un alt avantaj al Romaniei, alaturi de celelalte tari din Est, este, in mod paradoxal, faptul ca autoritatile nu au investit bani publici in salvarea marilor companii. Din acest punct de vedere, scaderea reala a produsului intern brut din aceste state este una reala si nu cosmetizata, ca in tarile vest-europene.

Avem potential. Cum il exploatam?

„Romania, ca sa poata sa devina un loc atractiv pentru investitii, mai ales acum, cand resursele financiare sunt dificil de accesat, trebuie sa faca niste pasi. Masurile ar fi cele legate de imbunatarirea mediului de afaceri”, a declarat Doina Ciomag, secretarul general al Consiliului Investitorilor Straini (CIS).

Potrivit CIS, mediul de afaceri romanesc are nevoie de stabilitate si predictibilitate. Consiliul avertizeaza ca fara o strategie coerenta, cu accent pe mondernizarea infrastructurii, Romania risca sa piarda teren in fata celorlalte tari din regiune.

”Avem nevoie de stabilitate. Ma ingrijoreaza aceste discutii legate de introducerea unor noi taxe, de tot felul de initiative de ordin fiscal. Investitorii, indiferent ca sunt romani sau straini, vor sa stie pe ce se bazeaza in relatia cu statul. Afacerea si-o construiesc singuri. Nu au nevoie de facilitati”, a spus Ciomag.

Exceptand frenezia autoritatilor in a lansa tot felul de initiative in dezbatere, de la taxa pe fast-food la CAS-ul pentru drepturile de autor si impozitarea averilor mari, potrivit specialistilor, Romania a punctat la unele capitole.

TVA-ul si cota unica au ramas la fel ca in 2009, moneda nationala s-a intarit si a intrat intr-un culoar de stabilitate, a fost parafat primul contract de concesiune din domeniul infrastructurii, iar joi, Ford va semna cu statul roman acordul de garantie privind investitia de la Craiova.

Romania a marcat un avans si in ceea ce priveste libertatea economica, ajungand la acelasi nivel cu Franta, si peste Polonia, Bulgaria, Croatia si alte tari din regiune. Iar acest lucru s-a vazut, potrivit datelor statistice, in nivelul investitiilor straine care a scazut mai putin decat in Cehia sau Bulgaria.

Potrivit oamenilor de afaceri, daca guvernul nu va deraia de la acordul cu FMI, sansele de iesire din criza in a doua parte a anului vor trece in teritoriul certitudinii. Janusz Kulik, membru al boardului director al Rewe International, se asteapta chiar ca state precum Romania si Bulgaria sa ajunga in perioada urmatoare la ritmuri de crestere economica de peste 10% pe an.
[quote=Andreas Treichl, presedintele executiv al Erste Bank] Aceasta criza m-a facut si mai sigur ca am dreptate: Europa Centrala si de Est va iesi mai bine decat Europa de Vest[/quote]
Moody’s a anuntat, marti, ca recesiunea este aproape de sfarsit, iar economia Romaniei va incepe din nou sa creasca in trimestrul al doilea al acestui an si va inregistra un avans de 2,3% pe intreaga perioada a lui 2010. Prognoza confirmata si de agentia de rating Coface, care a estimat miercuri ca economia Romaniei va creste cu peste 0,5% in acest an, pe baza revenirii din criza a statelor europene si a SUA.