- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Oamenii de afaceri: Vara ar putea aduce cea mai dura scadere economica din ultimii 20 de ani

21 Jun, 00:01 • razvan.codorean
Vara acestui an va aduce una dintre cele mai puternice contractii economice din ultimii 20 de ani, estimeaza oamenii de afaceri, citati de DailyBusiness.ro. Pe fondul scaderilor de salarii si pensii, economia se va intoarce in timp la nivelul din anii '90.
Oamenii de afaceri: Vara ar putea aduce cea mai dura scadere economica din ultimii 20 de ani

Economia romaneasca traieste, in mare parte, din consum. Scaderile de salarii si pensii decise de guvern vor avea un impact mult mai dur decat estimeaza autoritatile, spun oamenii de afaceri. Asta mai cu seama ca vin pe fondul unui blocaj financiar in crestere si lipsei acute de finantare.

”Ne asteapta o vara extrem de incinsa din punct de vedere economic”, spune Sorin Minea, presedintele Romalimenta, patronatul din industria alimentara.

Industria alimentara a scazut in acest an cu 17%, iar jumatate din firme se confrunta cu mari probleme financiare. 6 dintre companiile cunoscute din piata sunt in pericol de disparitie, spune Minea. ”Ma astept ca pe fondul scaderii consumului, ca urmare a reducerii salariilor si pensiilor, jumatate din firmele din industria alimentara sa aiba probleme financiare, in timp ce restul se vor concentra pe fuziuni sau vor vinde”, a declarat Minea, care este si manager la Angst.
[quote=Maria Grapini, presedinte patronat industria textila] Pe fondul scaderii salariilor si pensiilor si accentuarii crizei, vara lui 2010 ar putea aduce cea mai dura scadere economica din ultimii 20 de ani[/quote]
Evolutia industriei alimentare este vazuta de specialisti ca fiind unul dintre indicatorii cei mai buni ai situatiei reale din economie. ”Mare parte din veniturile romanilor se duc pe consum, in principal pe mancare. Scaderea salariilor cu 25% si a pensiilor cu 15% se va traduce printr-o scadere a retailului romanesc cu cel putin 30%, avand in vedere ca toti marii jucatori din piata sunt prinsi in credite de dezvoltare”, afirma analistul Cristian Dinulescu.

Si industria textilelor va resimti din plin efectele scaderii salariilor si pensiilor. ”Si asa situatia era deosebit de grava. Toate aceste masuri luate de guvern vor afecta puternic economia”, spune Maria Grapini, presedintele patronatului din industria textila.

Altadata unul dintre motoarele economiei, industria textilelor se afla acum in colaps. ”Sunt foarte putine firme care mai rezista. Cei mai multi din export, pentru ca pe piata locala, vanzarile au scazut puternic. Uitati-va cat de goale sunt mall-urile, observati ritmul de faliment al magazinelor de confectii, si veti intelege adevarata dimensiune a crizei”, afirma presedintele Pasmatex.

La fel ca si alti oameni de afaceri, Maria Grapini ia in serios posibilitatea de a-si muta afacerile in afara tarii. ”In timp ce alte tari din jurul nostru iau masuri de stimulare a economiei, la noi, povara pe umerii firmelor creste. De ce sa nu ma duc in alta tara, care imi ofera conditii mai bune?”, spune ea.

Dincolo de declinul din industria alimentara, din retail si textile, un alt domeniu care va resimti puternic criza este industria auto. Marius Carp, directorul Asociatiei dealerilor Dacia Renault, afirma, intr-o analiza DailyBusiness.ro, ca se asteapta ca scaderile de salarii si pensii sa duca vanzarile din piata auto la o treime din cele din anul trecut. ”Piata a scazut deja cu 50%, pana in toamna ma astept sa scada si mai mult. Scaderea veniturilor clientilor va duce in faliment multi dealeri”, a spus Carp.

S-au saturat de balbaielile legislative

Dincolo de scaderea consumului, oamenii de afaceri acuza si lipsa unui cadru fiscal stabil, care sa le permita sa isi prognozeze evolutia companiei. ”Vreau sa stiu ca in urmatorii 3 ani, am urmatoarele taxe de platit. Nu ca in fiecare luna, sa mai vina guvernul cu cate o idee si sa ma trezesc ca imi dau toate calculele peste cap. Lipsa de predictibilitate fiscala ne omoara”, spune Maria Grapini.

La randul sau, Sorin Minea, directorul Angst, spune ca deciziile de ordin fiscal ale guvernului i-au dat de multe ori peste cap calculele. ”M-am apucat acum 20 de ani sa fac afaceri in Romania pentru a castiga bani, nu pentru a fi doar contribuabil la stat. Vreau sa vad ca Guvernul vine cu masuri de stimulare a dezvoltarii economice, nu cu decizii contabilicesti”, a declarat Minea.

Nemultumirile managerilor legate de fiscalitate nu sunt noi. Le stim de ani de zile. Insa ultima ordonanta privind evaziunea fiscala, aprobata de Guvern acum cateva saptamani si care nu a fost pusa in practica, starneste reactii tot mai virulente.

”O aberatie legislativa”, spune Grapini. ”Ma baga la evaziune daca nu inregistrez un pix. In plus, lasa loc organului fiscal sa stabileasca daca ce am facut poate fi pasibil de amenda sau puscarie. Nimic nu este clar”, a afirmat omul de afaceri. Grapini spera ca Guvernul sa retraga ordonanta si sa construiasca alta, in concordanta cu legislatia europeana.

”Ordonanta, din multe puncte de vedere, incalca legislatia europeana. Daca tot am decis sa intram in UE, macar sa beneficiem de legile din UE”, a afirmat Grapini.

Omul de afaceri Sorin Minea mai spune ca legislatia in domeniul fiscal trebuie modificata, insa trebuie un pachet de legi cu aplicabilitate stricta, care sa nu lase loc de interpretari. ”Legile actuale lasa loc de contestatii. Le-am propus amendamente. Nu ne-au luat in seama. Vreau legi stricte si dure care sa mearga pana la desfiintarea firmelor care au datorii la stat si terti. Fara masuri concrete, nu vom face nimic, iar economia se va intoarce la nivelul din anii 90″, a mai declarat Minea.