- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Oficialii PAID confirma: De pe 15 iulie, romanii fara asigurare de locuinta vor fi amendati

12 Jul, 15:42 • razvan.codorean
Primariile vor incepe sa acorde primele amenzi pentru cei care nu au asigurare obligatorie de locuinte incepand cu 15 iulie, a declarat, marti, Radu Mircea Popescu, consilier la Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID).
Oficialii PAID confirma: De pe 15 iulie, romanii fara asigurare de locuinta vor fi amendati

Oficialul guvernamental a respins afirmatiile vehiculate in mediul public potrivit carora termenul limita pentru incheierea asigurarilor ar fi fost prelungit pana in luna august, ca urmare a aprobarii tardive a normelor de aplicare a Legii 260/2008.

„Pana in prezent, nu exista niciun comunicat oficial din partea MAI, care sa infirme acest termen. Deci, pentru noi, pana la aparitia unui astfel de comunicat, termenul este 15 iulie”, a declarat Popescu.

Cei care nu isi vor incheia asigurarea obligatorie a locuintei vor fi amendati cu 100 lei pana la 500 de lei. „Primariile vor stabili cuantumul amenzii. Sistemul de aplicare este la fel ca, de exemplu, in cazul amenzilor de circulatie, care au un minim si un maxim”, a mai spus acesta.

„Noi am facilitat accesul la baza noastra de date, asa ca primariile se pot informa cine are si cine nu are asigurare”, a precizat oficialul PAID.

Potrivit ultimelor date oficiale, pana pe 4 iulie au fost emise numai 600.000 de astfel de polite, in conditiile in care, cel putin teoretic, ar trebui asigurate 8,4 milioane de locuinte, potrivit statisticii INS. 

Primarul din Braila, Aurel Simionescu, a declarat, azi la TMC, ca, din 15 iulie, va incepe sa trimita avertismente si va amenda pe cei care nu au asigurarea incheiata. Intr-o prima faza, amenzile vor fi de 100 lei. Daca nu vor fi incheiate asigurarile, se poate ajunge si la amenda de 500 lei.

„In prima faza, vom trimite avertismente sa se prezinte la primarie sa demostreze ca au asigurare. Daca nu au, prima amenda va fi de 100 lei”, a declarat primarul.

„Problema este ca aceasta amenda nu exonereaza de plata asigurarii. Astfel ca, daca intr-o luna, o luna si jumatate, nu va fi incheiata, vom trece la o amenda mai mare”, a mai declarat Simionescu.

Oficialii PAID se asteapta ca in urmatoarele zile, birourile asiguratorilor sa fie luate cu asalt de romani. „Ritmul de incheiere a asigurarilor s-a dublat. Vor fi, cu siguranta, cozi in urmatoarele zile”, considera Radu Mircea Popescu, consilier la Pool-ul de Asigurare Impotriva Dezastrelor (PAID).

Daca nu vor incheia asigurarile,  pentru 7,8 milioane de locuinte, incepand de vineri, ar putea sa incearca sa curga amenzile. La 100 lei/imobil, suma incasata de stat se ridica la 780 milioane de lei (185,7 mil.euro). La 500 de lei, suma creste la 3,9 miliarde lei (928 milioane euro).

Mai multe amanunte puteti citi in analiza DailyBusiness.ro intitulata
[url=https://www.dailybusiness.ro/mobil/stiri-finante-banci/cea-mai-mare-amenda-colectiva-din-istorie-8-milioane-de-romani-ar-putea-plati-statului-1-mld-euro-65148]Cea mai mare amenda colectiva din istorie? 8 milioane de romani ar putea plati statului 1 mld. euro[/url].