- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Opozitia, dupa chipul si asemanarea guvernului pe care il critica: Arunca propuneri economice, dar n-au idee care sunt consecintele

13 May, 00:04 • razvan.codorean
PSD, PNL si PC si-au prezentat solutiile menite a evita reducerea salariilor si pensiilor. Prima concluzie: pacatele guvernului sunt si ale opozitiei. Propuneri precum scaderea CAS-ului sau aplicarea unui TVA diferentiat sufera de o lipsa majora: nu sunt insotite de un studiu de impact.
Opozitia, dupa chipul si asemanarea guvernului pe care il critica: Arunca propuneri economice, dar n-au idee care sunt consecintele

Presedintele Traian Basescu a acuzat marti faptul ca solutiile prezentate ca alternativa la programul de masuri ale Guvernului sunt propuneri venite de la „diletanti, promotori ai dezinformarii romanilor”. Opozitia a replicat ca seful statului si Guvernul Boc bat campii si ca Puterea s-a angajat intr-un demers care va adanci recesiunea. Liberalii si social democratii au acuzat faptul ca masurile anuntate de autoritati nu au fost insotite de studii de impact care sa demonstreze efectele benefice pentru bugetul de stat.

Insa din declaratiile si propunerile facute pana in prezent, reiese ca nici reprezentantii PSD, PNL si PC nu s-au aratat a fi foarte preocupati de solutii complete, ce sa includa masuri economice argumentate.

Ce propun liberalii

Liberalii cred ca prima masura care trebuie pusa in practica este reducerea numarului ministerelor de la 16 la 7 si a agentiilor guvernamentale de la 120 la 30. ”Solutia corecta de austeritate, ca prima premisa de iesire din criza, o reprezinta debransarea clientelei politice de la resursa publica, prin restrangerea drastica a sumelor alocate aparatului guvernamental”, afirma PNL intr-un comunicat de presa.

Astfel, daca liberalii ar conduce Romania, guvernul ar urma sa aiba un minister al Dezvoltarii Nationale (cu atributii in finante publice, economie, infrastructura, telecomunicatii si dezvoltare regionala); un minister al Resursei Umane (cu atributii legate de Munca, Sanatate si Educatie) si ministerele de Interne, Justitiei, Agriculturii si Mediului, Apararii Nationale si Ministerul de Externe.

PNL mai propune reducerea substantiala a bugetelor Camerei Deputatilor si Senatului, dar si ale institutiilor publice care nu au capacitatea de a realiza investitii, dar al caror buget a fost marit, din ratiuni politice, in anul 2010, precum Administratia Prezidentiala, serviciile secrete.

Tot la capitolul propuneri cu caracter mai mult politic, liberalii cer eliminarea sinecurilor clientelei portocalii, prin concedieri si disponibilizari masive, efectuate cu prioritate si cu respectarea criteriilor de competenta, din randul functionarilor aparatului administrativ central si local.

PNL nu a venit, pana in prezent, cu un calcul economic al efectelor masurilor pe care le propun.

PSD cere impozitarea diferentiata

Social democratii au anuntat miercuri un plan de masuri ca alternativa la deciziile anuntate de presedintele Basescu. Reunite intr-un material intitulat „PSD respinge genocidul social”, solutiile prezentate de social democrati par a fi mult mai elaborate decat ale PNL-ului, insa nici acestea nu prezinta studii de impact.

Fostul premier Adrian Nastase a declarat ca, in opinia PSD, reforma sectorului bugetar ar trebui inceputa cu un audit al functiilor guvernamentale, in parteneriat cu Banca Mondiala.

La fel ca si liberalii, social-democratii propun reducerea la jumatate a numarului ministerelor si al agentiilor guvernamentale, precum si a numarului secretarilor de stat si al consilierilor.

In plan fiscal, PSD propune introducere a doua cote de impozitare, de 12 si 25%, pentru veniturile pana, respectiv peste salariul minim pe economie. Social democratii considera ca este necesara reviziuirea cotei de TVA. Statul ar trebui astfel sa aplice un TVA redus la alimentele de baza, zero pentru producerea energiei verzi, regenerabile si pentru alimentele ecologice si mai mare pentru unele produse de lux.

PSD mai propune reducerea CAS cu 3%.

Pe de alta parte, PSD mai propune, printre altele, dublarea redeventelor incasate de stat ca urmare a concesionarii resurselor naturale neregenerabile, infiintarea Fondului National de Locuinte, sustinerea productiei de export, stimularea parcurilor stiintifice si tehnologice.

Toate masurile propuse de PSD pot fi citite aici

Solutiile conservatorilor ”mogulului” Voiculescu

Conservatorii condusi de omul de afaceri Dan Voiculescu vin cu solutii similare celor anuntate de liberali si social-democrati. La nivel oficial, PC nu a lansat inca niciun plan de masuri alternative, asa cum au facut-o celelalte doua partide din Opozitie. Insa Dan Voiculescu a prezentat, pe blogul personal, cateva dintre masurile care le vede absolut necesare.

El insista in principal pe reducerea economiei subterane prin eliminarea contrabandei cu tigari si reducerea evaziunii fiscale pe piata alcoolului.

„Institutul National de Statistica evalueaza economia subterana la 20% din Produsul Intern Brut – 24 de miliarde de euro. Analistii economici estimeaza ca, de fapt, cifra este dubla, apropiindu-se de 48 miliarde de euro. Reducerea doar cu 10% a economiei subterane ar aduce la buget 4,8 miliarde de euro – aproape dublul sumei obtinute din reducerea pensiilor si salariilor. Guvernul Boc a avut la dispozitie ani de zile pentru a face posibila aceasta reducere”, afirma Voiculescu.

Liderul conservator crede ca Guvernul trebuie sa introduca un TVA diferentiat, oferind si exemple concrete: 5% pentru alimentele de baza – paine, lactate, carne si 50% pentru serviciile si produsele de lux: iahturi, parfumuri, blanuri, arme de vanatoare, cristaluri, bijuterii de aur si platina etc.

Conservatorii mai propun si instituirea impozitarii progresive, ce sa prevada o cota de 10% pentru salariile pana la 1000 lei, care sa creasca pana la 34% pentru salariile de peste 10.000 lei.

Bogdan Diaconu, vicepresedinte Partidului Conservator, a mai lansat o solutie pentru reducerea cheltuielilor publice – desfiintarea Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor.

”Are un buget de circa 3 milioane de lei pe an, o adevarata risipa din banul public. In plus, banii care sunt cheltuiti pentru drepturile revolutionarilor ajung anual la circa 400 de milioane de euro”, a afirmat Diaconu.

Partidul Conservator cere, astfel, reevaluarea dosarelor revolutionarilor si reducerea cu 25% a indemnizatiei acordate acestora.