- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Oresa Ventures a platit 4-5 mil. euro pentru numele Somaco

24 Mar, 16:24 • traian.badulescu
Fondul de investitii suedez Oresa Ventures a cumparat brand-ul Somaco de la producatorul bucurestean de materiale de constructii cu 4-5 mil. euro, dupa ce anul trecut a achizitionat 3 fabrici de la compania locala, a declarat Cornel Marian (foto), directorul general al Oresa Ventures Romania.
Oresa Ventures a platit 4-5 mil. euro pentru numele Somaco

El a precizat pentru DailyBusiness.ro ca brand-ul Somaco este o marca inregistrata, construita de-a lungul a peste 30 de ani.

Investitia in achizitia brand-ului Somaco este cuprinsa in suma totala de 32,5 mil. euro, care include si valoarea celor 3 fabrici cumparate de Oresa Ventures.

In urma cedarii marcii fondului suedez, producatorul bucurestean si-a schimbat denumirea in SMC Prefabricate pentru Constructii.

Oficialul Oresa Ventures Romania preconizeaza ca fondul isi va recupera investitiile in cele trei fabrici in 3-5 ani.

Cornel Marian estimeaza ca piata locala a materialelor de constructii ar putea scadea in acest an cu pana la 20%.

„Anul 2009 va fi unul dificil, dar pe termen lung, suntem increzatori ca investitiile in spatii comerciale, industriale si mai ales in infrastructura, vor permite cresteri interesante ale acestui sector”, a precizat Cornel Marian.

Fondul de investitii Oresa Ventures a anuntat, marti, relansarea Somaco, care reprezinta reunirea intr-o singura firma, Somaco Grup Prefabricate SRL, a celor 3 fabrici de la Adjud, Buzau si Roman, pe care fondul suedez le-a achizitionat, in septembrie 2008, prin subsidiara Sonriso Investments SRL, in urma unei tranzactii de 32,5 milioane euro.

Pentru anul trecut, Oresa Ventures a anuntat o cifra de afaceri de 20 milioane de euro, alocata celor 3 fabrici achizitionate. Directorul general al Oresa Ventures Romania a spus ca pana in 2014, isi propune o crestere de 3 ori a afacerilor, pana la 60 milioane de euro.

Somaco isi desfasoara activitatea pe 4 piloni: BCA pentru zidarie; prefabricate din beton pentru constructii civile si industriale (stalpi, grinzi, elemente de plansee, prefabricate din beton pentru infrastructura); elemente de pod; stalpi electrici si agregate – produse balastiera.

Principalii competitori ai Somaco Grup Prefabricate pe pietele de BCA si prefabricate, estimate la 150 mil. euro fiecare, sunt Macon Deva, Celco Constanta, Ergon Concrete International (Belgia), Elpreco Craiova, Xella (Germania) sau Prefab Calarasi.

Oresa Ventures este o companie suedeza dedicata investitiilor de capital, activa mai ales in Europa Centrala si de Est, fiind prezenta in Romania din 1997. Oresa vizeaza investitii in 3 mari sectoare: servicii financiare, business services, materiale de constructii, dar si in servicii medicale.