- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Pe urmele damigenelor: Patronatele cer impozitarea vinului \”concurent\” de buturuga

05 Sep, 00:01 • razvan.codorean
Vinul produs in gospodarie si vandut pe marginea drumului este vazut de autoritati ca o posibila sursa suplimentara de venituri. Micii producatori vor fi fortati sa plateasca taxe si impozite la fel ca si marii jucatori din piata, veniturile incasate suplimentar de stat fiind evaluate intre 70 si 100 milioane de euro.
Pe urmele damigenelor: Patronatele cer impozitarea vinului \concurent\ de buturuga

Cine vrea sa vanda vin, sa plateasca taxe si impozite„, spun membrii Patronatului Viei si Vinului, afectati tot mai puternic de concurenta practicata de comerciantii de „vin de criza„, vandut la pet sau damigeana, la marginea drumurilor.

Fenomenul a capatat din nou amploare, dupa ce in ultimii ani, romanii pareau sa inteleaga ca traditionalul vin „de buturuga” poate reprezenta un pericol pentru sanatate.
In conditiile crizei, insa, cumparatorii s-au indreptat tot mai mult spre produsele ieftine, iar afacerea cu vin varsat vandut de tarani a renascut din cauza pretului care, in cele mai multe cazuri, este la jumatate fata de cel vandut in magazine.

„La o productie de vin de 5,5 milioane de hectolitri anual, numai 1,5 milioane hl se regasesc in comert, iar aproape 2 miloane hl se consuma in gospodarie. Restul de vin, aproape 2 milioane de hectolitri, este, cel mai probabil, vandut pe piata neagra„, a declarat Ovidiu Gheorghe, presedintele PNV.

Pentru a limita fenomenul, patronatul a propus ministerelor Agriculturii si Finantelor sa impoziteze pe toti producatorii care realizeaza mai mult de 3.000 de litri de vin anual.

„In prezent, daca produci pana in 20.000 de litri de vin anual, se considera ca este vin de auto-consum si nu se impoziteaza decat daca declari la fisc ca il comercializezi”, a explicat Gheorghe.
[quote=Ovidiu Gheorghe, presedintele PNV]Mare parte din vinul declarat ca fiind pentru auto-consum este de fapt vandut la marginea drumului[/quote]
Marii producatori de pe piata considera mult prea permisiv baremul stabilit de stat pentru neimpozitare. „Este putin probabil ca o familie sa consume 20.000 de litri de vin anual. Ar insemna ca suntem un popor de alcoolici„, a spus Luchi Georgescu, patronul de la Vincon Vrancea.

„Chiar si 3.000 de litri e mult, inseamna 8,2 litri de vin pe zi. Insa limita e una decenta, tinand cont ca mai toti cei care cultiva vita de vie si fac vin au rude, prieteni etc”, a spus Georgescu.

Ovidiu Gheorghe, presedintele Patronatului Viei si Vinului, spune ca de castigat va avea toata lumea, mai putin evazionistii.

Statul va incasa mai multi bani, intre 70 si 100 milioane de euro, romanii ar avea garantia ca beau un vin sanatos, concurenta din piata va fi mai puternica, iar cei care vor oferi cel mai bun raport pret-calitate vor castiga”, a spus presedintele PNV.

Patronatul Viei si Vinului a cerut ca masurile sa fie prevazute in proiectul de modificare a Codului Fiscal. Gheorghe Pogea, ministrul Finantelor, a declarat recent ca exista mai multe propuneri de modificare a regimului fiscal, ce se afla in diverse stadii de analiza, iar Codul Fiscal ar putea fi modificat in 2010.

„Nu cred ca mai e timp in acest an sa fie introduse astfel de prevederi, insa de la anul cu siguranta vor fi implementate”, a declarat Luchi Georgescu, patronul de la Vincon Vrancea.

Vanzari in scadere pe piata vinului

Demersul producatorilor vine in contextul in care, potrivit presedintelui PNV, vanzarile de vin au scazut in acest an cu 5% pana la 30% pe unele segmente de piata. Si cum multi romani au ales sa cumpere vinuri tot mai ieftine, oferta de pe piata neagra a devenit tentanta.

Pe de alta parte, daca ar reusi sa ii determine pe producatorii „fantoma” sa intre in legalitate, acestia n-ar avea practic nicio sansa, deoarece, pentru a respecta conditiile legale, ar trebui sa investeasca serios in productie si logistica.
[quote=Luchi Georgescu, patronul de la Vincon Vrancea]Nu e asa simplu sa vinzi vin. Trebuie sa respecti standardele sanitare, sa investesti intr-o linie de fabricatie, sa te ocupi de distributie[/quote]
„Cei care vand acum vin la marginea drumului obisnuiesc sa il ambaleze in conditii insalubre, il indoiesc cu apa si coloranti, ii pun zahar si alcool ca sa para mai bun la gust”, a declarat Luchi Georgescu. „Multe dintre vinurile vandute la marginea drumului reprezinta, astfel, un adevarat pericol pentru sanatate”, a mai spus Georgescu.

Marii producatori au gasit si solutia pentru a-i verifica pe cei care nu respecta legea.

Pe langa controalele Protectiei Consumatorilor, incepand de anul viitor va fi introdus un carnet de producator, pe care toti producatorii va trebui sa il detina, indiferent cat vin produc.

„O simpla comparatie intre media de productie a zonei respective si declaratia facuta de producator va arata daca ceva e in neregula. Daca tu declari ca produci 3.000 de litri, insa vecinii tai, pe aceeasi suprafata, au produs 7.000, cu siguranta vei fi controlat”, spune managerul de la Vincon.

Anul trecut, piata vinului a valorat 500 de miloane de euro, iar in acest an, Patronatul Viei si Vinului o estimeaza la 450 milioane de euro.