- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Perchezitii in 5 judete pentru destructurarea unui grup care fura bani de pe carduri din SUA

30 Aug, 11:09 • adrian.mihaltianu
Politistii si procurorii efectueaza, joi dimineata, 15 perchezitii in judetele Constanta, Braila, Galati, Cluj si Dolj, pentru destructurarea unui grup infractional specializat in furturi de pe cardurile unor cetateni americani.
Perchezitii in 5 judete pentru destructurarea unui grup care fura bani de pe carduri din SUA

Prejudiciul este estimat la peste 100.000 de euro, a anuntat Inspectoratul General al Politiei Romane (IGPR).

Toate persoanele gasite la locuintele perchezitionate urmeaza sa fie conduse la sediul Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism (DIICOT) – Serviciul Teritorial Craiova, in vederea audierii si dispunerii de masuri legale corespunzatoare.

Din ancheta a rezultat ca, in perioada martie 2011- august 2012, membri grupului infractional organizat au desfasurat activitati infractionale din domeniul criminalitatii informatice.

Prin activitati de tip „phishing”, „vishing” si „spam” ,pe servere inchiriate, cu ajutorul unor aplicatii informatice, suspectii au obtinut zeci de mii de numere de carduri apartinand unor cetateni americani (sub pretextul blocarii conturilor despre care partile vatamate fusesera anuntate anterior ca au fost compromise).

Ulterior obtinerii datelor suspectii ridicau in mod ilegal sumele de bani aferente cardurilor bancare, cauzand un prejudiciu estimat la peste 100.000 de euro.

Pe parcursul desfasurarii cercetarilor, politistii romani au cooperat cu lucratori ai Secret Service din cadrul Ambasadei S.U.A. la Bucuresti.

Fata de membrii grupului infractional organizat se efectueaza cercetari pentru aderarea sau sprijinirea sub orice forma a unui grup infractional organizat, acces, fara drept, la un sistem informatic, prin incalcarea masurilor de securitate, fapta de a produce, vinde, de a importa sau de a pune la dispozitie a unei parole, cod de acces sau alte asemenea date informatice, falsificarea unui instrument de plata electronica si punerea in circulatie de instrumente de plata falsificate, detinerea de echipamente in vederea falsificarii instrumentelor de plata electronica.