- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Piata farmaceutica si-a redus ritmul de crestere la 6,6% anul trecut

11 Feb, 13:21 • traian.badulescu
Piata farmaceutica din Romania a crescut anul trecut cu 6,6%, pana la 1,94 mld. euro (7,16 mld. lei), intr-un ritm inferior celui consemnat in 2007, potrivit datelor publicate miercuri de compania de cercetare in domeniu Cegedim.
Piata farmaceutica si-a redus ritmul de crestere la 6,6% anul trecut

In 2007, piata a crescut cu 11,2%, pana la 1,82 miliarde euro (6,08 miliarde lei).

In lei, piata a urcat anul trecut cu 17,7%, diferenta de crestere fiind explicata prin devalorizarea monedei nationale.

Pe segmente de piata, cel mai mare avans l-au consemnat in 2008 vanzarile de medicamente cu prescriptie din retail, care au crescut cu 10% (in euro), pana la 5 miliarde lei (1,36 miliarde euro).

De asemenea, vanzarile de medicamente eliberate fara reteta (OTC) au crescut anul trecut cu 2% (in euro), pana la 1,2 miliarde lei (323 milioane euro).

Pe de alta parte, vanzarile din spital au consemnat un regres de 3,4% (in euro), pana la 971 milioane lei (263,5 milioane euro).

Pe grupa terapeutica, cele mai mari vanzari au continuat sa fie generate de medicamentele pentru afectiuni cardio-vasculare, acestea reprezentand 20% din totalul pietei.

Topul jucatorilor din industria pharma a fost dominat anul trecut de Hoffmann la Roche, care a inregistrat vanzari de 520,7 milioane lei (141,5 milioane euro).

Pe locul 2 s-a plasat Sanofi-Aventis, cu vanzari de 497,9 milioane lei (135 milioane euro), in vreme ce podiumul a fost completat de Glaxosmithkline, care a inregistrat vanzari de 492,9 milioane lei (134 milioane euro).

Oficialii Cegedim considera ca pozitia de lider este puternic amenintata de jucatorii plasati pe locurile urmatoare. Ca exemplu in acest sens a fost nominalizata compania Sanofi-Aventis, care ar putea deveni lider in urma preluarii Zentiva.

Totusi, oficialii Cegedim nu se asteapta la schimbari in fruntea clasamentului jucatorilor din domeniu anul acesta, ci din 2010.

Ca noutate, anul trecut compania anglo-suedeza Astrazeneca a avansat doua locuri si a intrat in topul primilor 10 jucatori din domeniu.

Oficialii Cegedim au spus ca avansul Astrazeneca este unul normal, pentru ca aceasta companie, mare pe plan international, a intrat mai tarziu pe piata locala.

Cegedim este lider de piata in furnizarea de servicii catre companiile farmaceutice din Romania, cu o cifra de afaceri de 4,9 milioane euro in 2008. Compania are 70 de angajati permanenti si 80 de clienti, majoritatea fiind companii farmaceutice internationale.