- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Piedicile la debransare au micsorat cu peste 10% piata centralelor termice in 2008

15 Dec, 00:01 • traian.badulescu
Piata centralelor termice conventionale s-a micsorat cu peste 10% in acest an din cauza reglementarilor de debransare severe, potrivit reprezentantilor grupului italian Merloni Termo Sanitari (MTS), producatorul marcii Ariston.
Piedicile la debransare au micsorat cu peste 10% piata centralelor termice in 2008

„In 2003, piata centralelor termice se ridica la 250.000 de unitati. Incepand din 2004 a continuat sa scada, din cauza piedicilor la debransare”, a declarat Catalin Draguleanu, directorul de vanzari al grupului italian in Romania.

Piata de centrale termice a fost evaluata la 150.000 unitati in acest an, dintre care 10.000 reprezinta centralele in condensare, au explicat reprezentantii producatorului Ariston.

Tot din cauza piedicilor la debransare, afacerile grupului in Romania aproape au stagnat, insumand 26 mil. euro in acest an, fata de 25 mil. euro anul trecut, conform estimarilor lui Catalin Draguleanu, directorul national al companiei.

El a mentionat ca scaderea pe segmentul locuintelor debransate de la sistemul centralizat a fost balansata de livrarile pe segmentul proiectelor imobiliare, ce au totalizat 20-25% din totalul unitatilor vandute.

De asemenea, vanzarile pe segmentul centralelor termice in condensare au avansat cu 30% in acest an, contrar tendintei generale din piata.

Vanzarile de centrale termice in Romania difera insa de la un oras la altul.

„In Cluj, unde primarul este de acord cu centralele de apartament, vanzarile merg foarte bine. In Suceava si Iasi nu s-au mai facut debransari din iunie, iar Bucurestiul este practic o piata inchisa. Daca s-ar da drumul la debransari, vanzarile noastre ar exploda”, au spus reprezentantii MTS.

Fara „Casa Verde”, piata panourilor solare ar fi crescut cu 50% in 2009

Reprezentantii MTS, care produce si panouri solare, generatoare de caldura, estimeaza ca aceasta piata ar fi crescut cu 50% in 2009, la 6.000 de unitati, daca nu s-ar derula programul „Casa Verde”, initiat de Ministerul Mediului.

Acest program, similar cu „Rabla” din piata auto, prevede finantarea cu pana la 90% a achizitionarii unui sistem de incalzire „verde” pentru inlocuirea sau completarea celui conventional. Prin intermediul acestui program s-ar putea vinde circa 16.000 de sisteme de panouri solare.

Reprezentantii MTS mizeaza pe avantajele date de cea mai extinsa retea de dealeri din Romania (in jur de 600) si pe productia proprie de panouri solare in Italia in castigarea unui procent cat mai mare din vanzarile generate de programul „Casa Verde”.

Anul acesta, piata de panouri solare din Romania se ridica la 4.000 de unitati, MTS avand o cota de 25%, cu 1.000 de unitati vandute.

Grupul Merloni Termo Sanitari (MTS) este unul dintre liderii pietei de centrale termice din Europa si lider mondial in productia de boilere electrice.

Prezent in Romania din 1998, grupul italian detine o cota de 28% pe piata locala a centralelor termice si de 65% pe cea a boilerelor electrice, estimata la 137.000 -140.000 de bucati anul acesta.