- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Pierderi de 200 mil. euro in asigurari anul viitor, desi politele se scumpesc

12 Nov, 13:43 • adrian.mihaltianu
Tarifele practicate de asiguratori vor creste cu cel mult 10% in anul 2009, datorita masurilor luate de Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) privind limitarea comisionului practicat de intermediari la 15%, a declarat miercuri Angela Toncescu, presedintele CSA. Reprezentantii Allianz-Asigurari se asteapta la pierderi pe intreaga piata de 200 mil. euro in 2009.
Pierderi de 200 mil. euro in asigurari anul viitor, desi politele se scumpesc

Datorita pierderilor de pe piata asigurarilor, actionarii societatilor de asigurari vor fi nevoiti sa vina in 2009 cu un aport de capital, de peste 200 milioane euro, a declarat mirecuri Cristian Constantinescu, directorul general al Allianz-Tiriac Asigurari si presedinte UNSAR.

Acesta a sfatuit companiile sa nu mai lupte pentru cota de piata, ci sa se bazeze pe un business profitabil.

„In 2007, piata asigurarilor a inregistrat o pierdere neta de circa 76 milioane euro datorita subevaluarii rezervelor tehnice ale companiilor”, a mai spus Constantinescu.

El a adaugat ca este pesimist in ceea ce priveste rezultatul pietei in acest an.

Cristian Constantinescu declara in septembrie ca se asteapta ca in acest an piata de asigurari sa aiba o pierdere cel putin egala cu cea de anul trecut, cauza principala fiind nivelul mare al daunelor obtinute in principal pe segmentul asigurarilor auto.

In privinta politelor de anul viitor, „preturile se vor majora cu cateva procente nesemnificative, poate pana la 10%. Nu cred ca tarifele vor creste la nivelul vehiculat in piata (de pana la 40% – n.r.)”, a spus Toncescu.

Comisia a anuntat saptamana trecuta ca a plafonat nivelul comisioanelor acordate de asiguratori intermediarilor de polite de raspundere civila auto (RCA) la 15% din valoarea primelor incasate, pentru ca asiguratorii sa aloce o suma mai mare primei de risc, in contextul crizei financiare intenationale.

„Toate modificarile au fost facute in contextul negativ al dezvoltarii internationale”, a spus Toncescu.

Potrivit prevederilor anterioare, comisionul platit de asiguratori putea depasi 15% din valoarea primelor incasate.