- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Posta, prima institutie de stat care a trecut la regionalizare

12 Jul, 12:02 • marian.rujoiu
Desi proiectul impartirii Romaniei pe regiuni a fost amanat, pana la toamna, din cauza vacantei parlamentare, Daniel Neagoe, directorul general al Postei Romane, a declarat ca institutia a fost deja reorganizata dupa acest model.
Posta, prima institutie de stat care a trecut la regionalizare

„Avem opt directori regionali care raspund de intreaga activitate, Posta fiind reorganizata pe regiuni”, a adaugat Neagoe.

De asemenea, intrebat cati angajati ai companiei vor fi dati afara, directorul general a negat cifra de 2.000 de oameni, vehiculata de Ministerul Comunicatiilor, precizand ca este vorba de aproximativ 1.400 de posturi. 

Compania Nationala Posta Romana (CNPR) a realizat in  perioada ianuarie-mai 2011 venituri lunare medii de aproximativ 110 milioane de lei pe luna, cu o crestere de 6% in mai fata de ianuarie, potrivit datelor companiei.

Pierderile inregistrate de CNPR au evoluat de la 76 milioane de lei in decembrie 2009, la 4,3  milioane de lei in mai 2011. Oficialii companiei estimeaza trecerea pe profit in luna iulie 2011.

De asemenea, in perioada 2010-2011, Dan Neagoe, directorul general al CNPR, a reziliat contractele cu G4, Blue Air, UTI si Romprest, in valoare de 441 milioane de euro, cu o valoare medie lunara de 5,24 milioane euro.

Directorul general al Postei Romane, Dan Neagoe, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, ca anul trecut, cand a preluat conducerea companiei, pierderile erau foarte mari, iar una dintre masurile luate a fost rezilierea si suspendarea mai multor contracte „impovaratoare”, de circa 500 milioane de euro, incheiate in perioada 2007-2008.

Contractul cu cea mai mare valoare a fost incheiat cu G4S, pentru procesarea si transportul monetar. Acordul, in valoare de circa 350 milioane euro, a fost suspendat.

De asemenea, Posta Romana a reziliat in februarie un contract de 45 milioane euro incheiat cu operatorul de transport aerian Blue Air.

Totodata, la 20 iunie au fost reziliate contracte in valoare totala de 46 milioane euro incheiate cu UTI (mentenanta, curatenie cladiri) si Romprest (servicii de curatenie).

In prezent, Posta Romana dispune de un numar de 35.000 de salariati la nivel nationala, si gestioneaza o retea de 6.105 unitati.

Cifra de afaceri anuala a companiei este de circa 1,5 miliarde de lei.

Reorganizarea structurala a CNPR  prevede, pentru urmatoarea perioada, internalizarea a 7 sucursale de profit si suport, reducerea posturilor aferente de conducere cu un numar de 146 si a cheltuielii cu salariile de 110.000 lei/luna si desfiintarea a  cateva sute de subunitati.