- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Pregatirile pentru listarea Fondului Proprietatea vor fi gata in decembrie

06 Sep, 16:16 • razvan.codorean
Americanii de la Franklin Templeton au preluat oficial luni administrarea Fondului Proprietatea si vor incheia pregatirile pentru listarea la Bursa de Valori Bucuresti pana pe 22 decembrie.
Pregatirile pentru listarea Fondului Proprietatea vor fi gata in decembrie

Actionarii Fondului Proprietatea au decis in sedinta AGA aprobarea contractului de administrare semnat cu Franklin Templeton.

David Smart, seful pe fonduri suverane din cadrul Franklin Templeton, a declarat ca, dupa votul din AGA, compania va demara o cursa contra-cronometru pentru a asigura indeplinirea conditiilor de listare a Fondului la Bursa de Valori Bucuresti.

El a dat asigurari ca toate pregatirile vor fi finalizate pana pe 22 decembrie, cand expira termenul limita.

„Suntem pregatiti sa lucram la acest mandat si avem deja un birou local 17 oameni. Credem ca este un proiect realizabil pana in termenul precizat cu toate ca va trebui sa depunem mari eforturi”, a declarat Smart, in fata actionarilor.

In cadrul aceleiasi sedinte AGA, actionarii FP au aprobat si constituirea Consiliului de Supraveghere ce ii include pe Bogdan Dragoi, secretar de stat in Ministerul Finantelor, Monica Maurer, consilier in cadrul Minsterului Economiei, Corin Trandafir, avocatul familiei Malaxa, Cristian Busu, fostul director economic al Fondului Proprietatea si Sorin Mandrutescu, seful Oracle Romania.

Consiliul va prelua o parte din atributiile actualului Consiliu de Supraveghere, ce va fi dizolvat.

ING si BRD vor intermedia listarea

Fondul Proprietatea a anuntat tot luni ca a respins contestatia depusa de consortiul KBC – UniCredit privind desemnarea brokerului care va asigura listarea la bursa a Fondului Proprietatea.

KBC Securities – UniCredit CA IB Securities a cerut reanalizarea ofertei depuse, precum si descalificarea ofertei consortiului castigator (Raiffeisen Capital&Investment, BRD si ING) pe motiv ca acesta ar fi depus documentatia cu sase minute dupa expirarea termenului prevazut in procedura de selectie.

„Consideram ca nu exista temei legal pentru invocarea unui incident procedural, atata timp cat o intarziere a cauzata si de faptul ca secretara Fondului Proprietatea a intarziat in a raspunde receptiei datorita incidentelor procedurale cauzate de dvs”, afirma comisiei de selectie.

Fondul Proprietatea ar putea fi listat la Bursa de Valori de la Londra la sfarsitul lui 2011

Fondul Proprietatea ar putea fi listat la Bursa de Valori de la Londra la sfarsitul anului viitor, a declarat, luni, Mark Mobius, presedinte director general al Franklin Templeton, companie care va administra activele fondului.

„Listarea de la Londra cred ca va fi undeva la sfarsitul anului viitor deoarece perioada de pregatire necesita cam 6-9 luni. Listarea implica multe schimbari structurale. Va trebui sa obtinem suportul brokerilor de acolo. Trebuie sa facem roadshow-uri in care sa explicam investitorilor din SUA, China si alte tari, cine este Romania, unde este Romania. Trebuie sa punem Romania pe harta prin administrarea fondului”, a afirmat Mobius, prezent la Adunarea Generala a Actionarilor, citat de Mediafax.

Fondul Proprietatea este o societate de investitii de tip inchis, creata in scopul despagubirii persoanelor ale caror proprietati au fost confiscate abuziv de statul comunist si sunt imposibil de retrocedat in natura. Activele Fondului Proprietatea sunt de circa 11 miliarde de lei.