- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Prigoana vrea sa legalizeze prostitutia

07 Sep, 09:55 • razvan.codorean
Deputatul independent Silviu Prigoana a depus luni in Parlament o propunere legislativa privind legalizarea prostitutiei. Deputatul cere infiintarea caselor de toleranta in care sa fie practicate "activitati cu caracter sexual autorizat"
Prigoana vrea sa legalizeze prostitutia

Deputatul a declarat ca prostitutia se practica si in prezent in Romania si ca legalizarea acesteia va aduce castiguri importante pentru stat, din taxe si impozite, si o protectie reala pentru cei care presteaza servicii sexuale si clientii lor.

Proiectul de lege initiat de Prigoana indica „activitatea cu caracter sexual autorizat” drept o ocupatie ce „presupune servicii specifice relatiilor normale dintre cele doua sexe, cu asigurarea respectarii regulilor de igiena si discretie. Relatiile homosexuale sunt interzise”.

Potrivit initiativei legislative, prostitutia nu va putea fi exercitata decat de persoane care au implinit 20 ani, sunt apte din punct de vedere medical si sunt autorizate in conditiile legii. De asemenea, se prevede ca au acces la aceste servicii persoanele care au implinit varsta de 16 ani.

Pentru a practica aceasta meserie, solicitantii vor trebui sa obtina o autorizatie de la primarie si sa efectueze, luna, controale medicale. In plus, la locul desfasurarii activitatii (case de toleranta), acestea vor trebui sa afiseze programul de activitate si tarifele practicate.

„Motivatia inaintarii unui proiect de lege care sa regementeze exercitarea in mod legal a prostitutiei sta in incercarea de a clarifica situatia sociala a persoanelor care, oricum, activeaza in domeniu (prin intrarea acestora in sistemele de asigurari sociale, de sanatate, de pensii etc.) si, de ce nu, in incercarea de a spori veniturile la bugetul de stat”, a declarat Prigoana, intr-un comunicat de presa.

Deputatul cere introducerea in codul CAEN a „activitatii cu caracter sexual autorizat”, ce ar urma sa aiba acelasi regim juridic ca si persoanele autorizate, prevazut de Legea privind autorizarea persoanelor fizice si a asociatiilor familiale care desfasoara activitati economice in mod independent.

Bordelurile si impozitarea

Silviu Prigoana s-a gandit si la modul in care va fi impozitata aceasta activitate.
El a precizat in proiectul de lege ca impozitele vor trebui sa acopere maxim 30% din veniturile realizate de persoanele care vor efectua servicii sexuale.

„Pentru partea de venituri convenita cu persoana care practica ACSA, Casa de toleranta pune la dispozitia acesteia o camera separata, dotata cu grup sanitar, precum si dotarile necesare”, se mai arata in textul de lege.

Prigoana s-a gandit si la sanctiunile pentru incalcarea legii. Astfel, persoanele care vor practica meseria fara autorizatie vor risca inchisoare de la 3 luni la 3 ani.

Obligarea unei persoane sa deruleze activitati cu caracter sexual este prevazuta pedeapsa cu inchisoare de la 5 la 10 ani, iar recrutarea, obligarea sau determinarea minorilor sa desfasoare activitati cu caracter sexual se va pedepsi cu inchisoare de la 7 la 12 ani.