- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Primele reactii ale analistilor dupa respingerea taierii pensiilor: Se va trece la planul B, cresterea taxelor. Miza este sa pastram acordul cu FMI

25 Jun, 12:58 • razvan.codorean
Decizia Curtii Constitutionale de a retrimite la Parlament legile austeritatii va determina cresterea taxelor, estimeaza analistii economici. Pericolul cel mai mare este intreruperea acordului cu FMI, care ar prabusi imaginea Romaniei in ochii investitorilor straini.
Primele reactii ale analistilor dupa respingerea taierii pensiilor: Se va trece la planul B, cresterea taxelor. Miza este sa pastram acordul cu FMI

Consultantul economic Bogdan Baltazar considera ca Guvernul va opta fie pentru cresterea TVA-ului si cotei unice, sau numai pentru cresterea taxei pe valoarea adaugata, crede el, la 23-24%.

„N-avem ce face. Guvernul va taia salariile si va opta pentru cresterea taxelor. Din pacate, aceasta decizie va afecta economia reala, mediul privat va fi lovit din nou, va scadea consumul”, a declarat Baltazar pentru DailyBusiness.ro.

La randul sau, consultantul Mircea Cosea crede ca majorarea taxelor este inevitabila. Dincolo de acest lucru, se pune insa problema acordului cu FMI, o suspendare a acestuia urmand sa aduca prejudicii foarte mari Romaniei.

„Perceptia investitorilor privind Romania este in mare masura legata de acest acord cu FMI. Daca transa este amanata, sa ne asteptam la efecte negative”, spune Cosea. Iar primele se vad deja, in cotatia monedei nationale, care s-a prabusit in fata euro, pana la 4,27 lei/euro, dupa anuntul CCR.

Analistul economic spune ca, in aceste conditii, Guvernul trebuie sa se concentreze pe reducerea drastica a cheltuielilor publice, pana ce Parlamentul va analiza din nou legile austeritatii.

„Din pacate, intram in vacanta parlamentara. Cred insa ca va fi o sesiune extraordinara”, a spus Cosea.

Consultatul economic Bogdan Baltazar este ceva mai optimist in privinta relatiei cu FMI. „Cu siguranta luni nu se va lua nicio decizie la Washington. Insa mai este o sedinta pe 15 iulie, iar pana atunci e timp suficient. Noi trebuie sa demonstram, pana la 1 iulie, sau 10 iulie, ca am luat niste decizii concrete, ca am taiat cheltuielile publice, ca vrem sa reducem deficitul”, a declarat Baltazar.