- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Primul parc de elice din Romania va creste de 25 de ori capacitatea de energie eoliana

28 Mar, 00:01 • traian.badulescu
Primul parc eolian din Romania ar putea intra in functiune anul acesta in Dobrogea, a declarat joi Nicolae Opris, vicepresedintele Autoritatii Nationale de Reglementare in Domeniul Energiei (ANRE). Investitiile in acest parc, ce va avea o capacitate instalata de 250 MW, vor depasi 300 milioane euro.
Primul parc de elice din Romania va creste de 25 de ori capacitatea de energie eoliana

„In prezent, in Romania exista un numar de 6-7 turbine, care functioneaza independent si au o capacitate instalata totala de pana la 10 MW. Pentru un parc eolian este nevoie de mai multe turbine, cu capacitate totala de cel putin 30-40 MW”, a declarat pentru DailyBusiness Nicolae Opris.

Parcul din Dobrogea ar urma sa contina cel putin 50 de turbine, avand in vedere capacitatea maxima a unei turbine eoliene, de 5 MW, conform datelor Electrica.

Potrivit acelorasi date, energia eoliana implica cele mai ieftine tehnologii de constructie si productie din cadrul tipurilor de energie verde. Totodata, perioada necesara construirii de centrale eoliane este de 1,5-2 ani si implica cheltuieli de circa 1,2 milioane euro/MW, conform datelor Electrica. Avand in vedere ca alti specialisti din piata situeaza investitia necesara pentru instalarea a 1 MW la 1,5 mil. euro, proiectul primului parc eolian ar urma sa atraga investitii de 300-375 mil. euro.

Acesta a mentionat ca dezvoltatorii parcului eolian de 250 MW, amplasat in Dobrogea, sunt doua companii straine, cu reprezentante locale, fara a preciza numele acestora.

Opris a mai spus ca ANRE a avizat si realizarea unui alt parc, tot in aceeasi zona, care va avea o capacitate de 85 MW, insa cel mai probabil nu va intra in functiune in 2008.

Oficialul ANRE a adaugat ca sistemul actual de alimentare cu energie electrica este aproape de limita maxima a suportabilitatii. Conform lui Opris, Transelectrica, operatorul sistemului national de transport al energiei electrice, a primit solicitari pentru racordarea la retea a 1.500 MW, nivel care in prezent reprezinta limita suportata de sistemul electroenergetic national (SEN).

Centralele eoliene, a caror functionare este conditionata de conditiile meteorologice, au nevoie ca in momentul opriri sa fie suplinite de alte unitati de producere a electricitatii, pentru a nu perturba functionarea sistemului.

Din cauza ca intrarea in sistemul energetic a dezvoltatorilor de proiecte de energie eoliana se face cu costuri semnificative, reprezentantii ANRE doresc sa introduca restrictii in acordarea de avize pentru instalarea de turbine eoliene.

„Pana acum primul venit era primul servit. Vom trece la o ordine de ‘merit’ a investitorilor, astfel ca vor fi favorizati cei care vor detine si centrale de reglaj (care sa livreze energie atunci cand centrala eoliana nu functioneaza – n.r.)”, a adaugat Opris.

El a estimat ca la fiecare MW de energie eoliana e nevoie de 0,9 MW de reglaj intr-o unitate de producere a energiei pe baza de combustibili conventionali.

Criteriile pe baza carora se vor acorda avize de racordare la retea a centralelor eoliene vor fi stabilite de Transelectrica impreuna cu Ministerul Economiei si Finantelor si ANRE.

Ministrul Economiei si Finantelor, Varujan Vosganian, a mentionat ca statul va acorda, in perioada 2008-2010, fonduri de aproximativ 500 milioane de euro firmelor care investesc in centrale de producere a energiei din surse alternative, prin sistemul certificatelor verzi. Anul acesta, fondurile alocate sunt de 130 milioane de euro.

Energia eoliana, cea mai interesanta pentru investitori

Opris este de parere ce energia eoliana este cea mai interesanta pentru investitori, avand in vedere rapiditatea cu care poate fi produsa si nivelul investitiilor redus, comparativ cu alte energii din surse regenerabile.

Dacian Nath, actionar al dezvoltatorului de proiecte de energie eoliana Blue Line Energy, a declarat pentru DailyBusiness ca la nivel european se vehiculeaza un cost de aproximativ 1,5 milioane euro/MW instalat.

„In momentul de fata compania noastra are in desfasurare mai multe proiecte in Dobrogea, Moldova si alte zone ale tarii. In ceea ce priveste dimensiunile turbinelor care vor fi folosite, trebuie precizat ca fiecare companie ar dori sa lucreze cu cele mai mari turbine posibile, insa acest lucru nu este intotdeauna realizabil din motive tehnice si economice”, a explicat Nath.

Blue Line Energy este detinuta de fostii actionari ai Blue Line si a fost infiintata dupa vanzarea acesteia catre Enel, in octombrie 2007.

Proiectele Blue Line, preluate de Enel, au un potential de pana la 200 MW instalati in centrale eoliene si se afla in curs de dezvoltare in zona Dobrogei. Acestea ar putea deveni operationale in 2010.