- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Prioritatile lui Basescu: Guvern de dreapta, buget pe 2010, leu stabil si taxe inghetate

08 Dec, 00:01 • razvan.codorean
Cum va arata Romania, condusa de Traian Basescu, in urmatorii 5 ani? Pe hartie, totul este interesant. Un guvern stabil, buget multianual, reforma in sistemul bugetar, o moneda nationala tinuta in frau, taxe si impozite inghetate si chiar reduse in viitor, investitii in agricultura si infrastructura. Intrebarea-cheie este, insa, cine si mai ales cand va pune reformele in practica?
Prioritatile lui Basescu: Guvern de dreapta, buget pe 2010, leu stabil si taxe inghetate

Dupa coalizarea PSD-ului cu PNL, UDMR si celelalte forte politice, putina lume ii mai dadea sanse lui Traian Basescu in fata lui Mircea Geoana. La vot insa, toate calculele exit-poll-urilor, toate estimarile expertilor au fost date peste cap de un Traian Basescu branduit ca un reformator, un presedinte – jucator al carui principali adversari sunt politicienii corupti si miliardarii tranzitiei, rebotezati moguli.

Mesajul de tip ”anti”, unul tipic basescian, avand in vedere antecedentele, s-a dovedit si de aceasta data de succes. Acum insa, odata incheiate alegerile, Basescu va trebui sa treaca de la vorbe la fapte. Ce si-a propus presedintele?

Guvern de dreapta, reforme, investitii

Axioma prezentata de Basescu in campania electorala pare simpla, la prima vedere. A anuntat ca va forma un guvern de dreapta, impreuna cu PNL-ul, si va realiza, in jurul acestuia o majoritate confortabila in Parlament. Majoritate care va vota rapid un buget si va relansa acordul cu FMI.

Ar fi format acest ”guvern ideal” inca de anul trecut, insa spune ca orgoliul lui Tariceanu, care s-a vrut in continuare premier, l-a facut sa apeleze la o alianta cu PSD. ”Nu cred ca liberalii vor spune nu unei constructii de dreapta, un guvern solid care sa impuna reformele cerute de FMI”, declara Basescu, in campania electorala.

De altfel, luni, insusi fostul presedinte al PNL, Calin Popescu Tariceanu, declara ca PNL nu trebuie sa fie „catelus al PSD„, afirmand ca graba unor lideri liberali (Antonescu – n.r.) in luarea unor atitudini si unor decizii este complet nejustificata. Vicepresedintele liberal Relu Fenechiu preciza, la randul sau, ca intre o alianta cu PDL si opozitie prefera a doua varianta insa „se poate ca PDL sa vina cu o propunere foarte interesanta. Daca ne ofera premierul, deja incepe sa aiba sens orice discutie

Daca va reusi in aceste zile sa convinga PNL-ul, Basescu va atrage de partea sa si UDMR-ul, iar odata formata coalitia, va putea propune un guvern in Parlament. Negocierile au inceput deja, ambitia lui Basescu fiind de a rezolva problema pana de Craciun, in asa fel incat Romania sa aiba un guvern si un buget pe 2010 votat in Parlament, argumentele principale care ar putea determina FMI sa ne livreze ce-a de-a treia transa din imprumut.

Cine va fi premierul, cine vor fi ministri? Potrivit unor surse din PDL, este greu de estimat ce va decide Traian Basescu avand in vedere modul in care a castigat alegerile prezidentiale. Basescu va decide singur, cel mai probabil, noua structura, iar democrat-liberalii par indreptatiti sa ii urmeze sfaturile, avand in vedere succesul nesperat din alegeri. Avand in vedere antecedentele, nu este exclus sa vedem un Guvern Boc III (Boc fiind vazut de Basescu drept cel mai capabil premier de dupa Revolutie), in care liberalii sa primeasca ministerele ce au apartinut in trecut PSD-ului.

Daca nu va reusi coalitia cu PNL, Basescu are varianta unui guvern minoritar, format de PDL. Parlamentul, amenintat cu perspectiva alegerilor anticipate, l-ar putea vota, in speranta ca, la un moment dat, pe fondul miscarilor sociale generate de valul de disponibilizari antuntat, l-ar putea schimba usor din functie.

Basescu, adeptul reformelor la sange

Capitanul de vas de la Cotroceni s-a declarat adeptul reformei fara compromisuri din aparatul de stat. Noul guvern pe care il va propune la Palatul Victoria va trebui sa duca pe mai departe planurile cabinetului Boc ce vizeaza, dincolo de adoptarea urgenta a bugetului pe 2010, reforma cheltuielilor publice, prin legea unica a salarizarii si reducerea numarului de bugetari.

”In contextul crizei economice si al angajamentelor Romaniei fata de UE si organizatii financiare internationale, sunt urgente masuri pentru restructurarea cheltuielilor publice si stabilirea unui cadru de cheltuiala pe termen mediu, adoptarea unei metodologii de planificare si executie bugetara multianuala, intarirea finantelor publice pe termen mediu si lung ”, se arata, de altfel, in programul de campanie electorala al lui Basescu.

Romania va trebui sa renunte, potrivit estimarilor, la circa 200.000 de angajati din cei 1,72 milioane de salariati din sectorul bugetar si companiile de stat, sa reduca cheltuielile cu salarizarea si sa eficientizeze actul administrativ. Traian Basescu s-a declarat convins ca, in acest fel, va reusi sa reduca cheltuielile aparatului de stat de la 25% la 12-13%, in conformitate cu acordul stand-by semnat cu FMI.
[quote=Traian Basescu, presedintele Romaniei]Nu imi e teama de protestele sindicale. Pana la urma si ei vor intelege ca avem nevoie de aceste reforme[/quote]
Presedintele a declarat ca o prioritate pentru noul guvern va fi si continuarea reformei sistemului de pensii si a asistentei sociale in general. ”Nu mai vreau sa aud de pensii privilegiate, de asistati de lux”, declara Traian Basescu. ”Avem nevoie de un sistem de pensii simplu, eficient, modern si sustenatibil pe termen lung”, a mai spus presedintele.

Basescu: Cadrul fiscal nu se modifica

Pe plan fiscal, planurile lui Basescu par a fi in concordanta cu asteptarile oamenilor de afaceri. Pe hartie, cel putin in prezent. ”Mediul de afaceri vrea un leu stabil, iar acordul cu FMI asta face, un sistem de taxe batut in cuie si un buget predictibil”, declara Traian Basescu in timpul campaniei electorale. Seful statului promite astfel mentinerea cotei unice si TVA-ului la acelasi nivel in 2010 si asta dupa ce, anterior lua in calcul o posibila majorare a TVA, daca evolutia incasarilor bugetare o cere. ”Taxele vor ramane la acelasi nivel”, a promis insa Basescu, in ultima confruntare electorala cu contracandidatul PSD, Mircea Geoana.

Presedintele a anuntat ca, daca economia isi va reveni din a doua parte a lui 2010, asa cum se estimeaza, din 2011, s-ar putea lua in calcul reducerea cotei unice de la 16 la 14%.

Basescu a anuntat, pe de alta parte, ca va mentine impozitul forfetar, vazut de fostul premier Emil Boc ca un instrument necesar de curatire a mediului de afaceri.Curatenie la propriu, avand in vedere ca impozitul a dus la inchiderea a 113.000 de firme in primele noua luni ale anului. ”O eventuala eliminare a impozitului va fi luata in calcul doar dupa ce economia va trece pe crestere”, a precizat Basescu.

Agricultura, marea speranta

In ceea ce priveste investitiile, Traian Basescu a pus accentul, in campania electorala, pe agricultura care, in opinia sa, ar putea aduce un plus important la produsul intern brut.

Basescu crede ca relansarea agriculturii, singura ramura economica care a crescut in T3, se va putea realiza prin sprijinirea infiintarii unor micro-intreprinderi in mediul rural. Cu finantari externe si know-how guvernamental, IMM-urile ar putea genera o productie agricola care sa fie vanduta atat pe piata interna cat mai ales la export.

Traian Basescu a declarat ca este nevoie de o retea de depozite regionale in care micii producatori sa isi stocheze produsele si sa le vanda la pachet, evitand astfel speculantii. Seful statului a precizat ca afacerile mici si mijlocii din agricultura ar putea genera zeci de mii de locuri de munca, de care ar putea beneficia categorii defavorizate precum femeile din mediul rural.

Planurile lui Basescu in materie de investitii mai vizeaza alocarea a 20% din buget pentru investitii in infrastructura si autostrazi, dezvoltarea transportului pe apa si cresterea capacitatilor energetice ale Romaniei. Traian Basescu s-a declarat un sustinator al extinderii capacitatilor nucleare prin continuarea constructiei reactoarelor 3 si 4 de la Cernavoda si realizarea celei de-a doua centrale nucleare, miza fiind asigurarea independentei energetice a Romaniei.

In plan energetic, Basescu mizeaza si pe extinderea capacitatilor de energie regenerabila si explorarea resurselor din Marea Neagra. Basescu a declarat, pe de alta parte, ca este de acord cu exploatarea aurului de la Rosia Montana, in masura in care investitia nu va afecta mediul inconjurator.

Reluarea exporturilor, startul revenirii economice

Traian Basescu a declarat ca momentul revenirii economiei romanesti va fi strans legat de reluarea exporturilor catre Uniunea Europeana.
[quote=Traian Basescu, presedintele Romaniei]Iesirea din criza se va datora reluarii exporturilor catre state ca Germania, Franta sau SUA. Nu putem iesi singuri din criza[/quote]
Seful statului a precizat, astfel, ca una dintre prioritatile sale de viitor va fi stimularea exporturilor, in conditiile in care in perioada noiembrie 2008-noiembrie 2009 circa 7000 de firme din cele 21.000 ce fac import-export au disparut din comertul international. Potrivit datelor statistice, in primele noua luni din 2009, exporturile au scazut cu 18,3%, la 21,18 miliarde euro, iar importurile s-au redus cu 35,9%, la 43,9 miliarde de euro.

Pe de alta parte, Traian Basescu a precizat ca una dintre principalele sarcini pe care le va trasa noului guvern va fi atragerea investitorilor straini.

”Avem nevoie de un oficiu unic un one-stop-office, la care investitorii straini sa obtina toate datele si avizele necesare pentru a investi in Romania”, a declarat Basescu. Si asta in conditiile in care, in primele 9 luni, investitiile straine directe au scazut cu aproape 50% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pana la 3,525 miliarde de euro.

Basescu si greaua mostenire

Oamenii de afaceri cred ca marele avantaj ca Traian Basescu a castigat alegerile prezidentiale este ca se poate apuca chiar maine de lucru. Nu mai poate fi justificata greaua mostenire.

Una cu adevarat grea. Cu un PIB in scadere vertiginoasa, la doar 497,3 mld. lei, un deficit bugetar de 6% in noiembrie si cu perspectiva unui 7,3% pentru sfarsit de an, o contractie a economiei intre 7,5% si 8%, cu imprumuturi contractate in acest an de peste 61 de miliarde de lei, echivalentul a aproximativ 14,5 miliarde de euro si un credit extern de 20 de miliarde de euro si cu un somaj de peste 7% (650.000 someri), in crestere sustinuta, Romania trece prin cea mai acuta recesiune din ultimii 10 ani.

In 2010, noul guvern va trebui sa incerce sa corijeze aceste date. In primul rand, sa duca deficitul bugetar spre 5,9% din PIB, sa reduca din economia subterana, sa mentina leul la un nivel sustenabil pentru economie, sa atraga investitorii straini, sa rezolve problema somajului etc.

In ciuda problemelor, Traian Basescu este optimist. El a declarat ca, in conditiile in care punctul maxim al recesiunii a fost depasitRomania va reveni pe crestere economica din T2 2010, cu un avans de 0,5% pe intreg anul viitor.