- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Profit record pentru Petrom: 2,9 miliarde de lei la 9 luni

09 Nov, 09:02 • razvan.codorean
Petrom, cea mai mare companie romaneasca, a incheiat primele 9 luni din acest an cu un profit net de 2,921 miliarde lei (694,5 milioane euro), dublu fata de anul trecut, arata datele financiare prezentate miercuri dimineata la Bursa de Valori Bucuresti.
Profit record pentru Petrom: 2,9 miliarde de lei la 9 luni

In trimestrul trei, castigul companiei a fost de 1,1 miliarde, fata de pierderile de 116 milioane lei din aceiasi perioada din anul trecut.

Rezultatul depaseste cu mult asteptarile pietei. Analistii intervievati de Reuters se asteptau la un profit de 780 de milioane de lei. Cifra este mai mare chiar si decat rezultatul Petrom din 2010, cand compania a avut cel mai bun profit din istorie, de 2,2 miliarde de lei.

Profitul operational a crescut cu 87%, la 3,754 miliarde lei (892,6 milioane euro), de la 2,012 miliarde lei in perioada similara a anului trecut.

Potrivit datelor financiare prezentate in aceasta dimineata la bursa, rezultatul financiar record al Petrom s-a datorat cresterii vinzarilor cu 23%, la 16,224 miliarde lei (3,857 miliarde euro), datorita pretului favorabil al titeiului si optimizarii activitatii operationale.

„In al treilea trimestru am continuat sa beneficiem de mediul favorabil al pretului la titei precum si de efectele pozitive ale programelor de management strict al costurilor si de imbunatatirea performantei operationale. Productia totala de hidrocarburi a Grupului a crescut usor fata de trimestrul trei al anului trecut. Reluarea cresterii in mai multe sectoare economice din Romania a impulsionat vanzarile noastre de carburanti si gaze. Cu toate acestea, pretul ridicat al titeiului a afectat, in continuare, marjele din segmentul vanzarilor cu amanuntul, in special, dar si marjele din rafinare, din cauza costurilor mai mari pentru titei”, a declarat intr-un comunicat directorul general al Petrom, Mariana Gheorghe.