- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Propuneri impotriva firmelor \”fantoma\”: Capital social mai mare la infiintare si simplificarea radierilor

02 Sep, 00:01 • razvan.codorean
Mediul de afaceri simte nevoia unei curatenii generale, in conditiile in care tepele financiare au intrat in cotidian, iar insolventele si falimentele sunt la ordinea zilei. Unii experti cred ca o solutie ar fi ca statul sa creasca capitalul social minim necesar infiintarii firmelor, in timp ce altii cred ca este nevoie de o simplificare a procedurilor de exit din business.
Propuneri  impotriva firmelor \fantoma\:  Capital social mai mare la infiintare si simplificarea radierilor

„Statul a permis infiintarea rapida si ieftina a firmelor, insa nu a rezolvat problema controlului acestora. Este nevoie de o sita care sa cearna aceasta situatie„, spune Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

[quote=Florin Pogonaru, presedinte AOAR]In conditiile in care legislatia are lacune, controlul sutelor de mii de firme a devenit practic imposibil, iar multe dintre societati s-au transformat in vehicule de evaziune fiscala[/quote]
„Sunt situatii in care te lovesti de firme aparute si disparute peste noapte„, afirma Cristian Parvan, secretarul general al AOAR.

„Din acest punct de vedere, impozitul minim a functionat eficient. A inchis multe dintre aceste firme, insa mai sunt multe de facut”, a mai spus omul de afaceri.

Potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului, in Romania activau, la nivelul lunii iulie, 714.755 de firme si 332.115 persoane fizice autorizate. Peste 95.000 dintre aceste firme si-au suspendat activitatea, de peste 11 ori mai multe fata de nivelul inregistrat in perioada similara a anului trecut, iar alte 12.500 au ajuns pe rolul tribunalelor in procese de insolvente, cu 70% mai multe decat in primele sase luni din anul trecut.

Cum ar putea fi cernuta initiativa privata?

Care ar fi solutiile pentru a avea un mediu de afaceri ceva mai „curat”?

Expertul in fiscalitate Gabriel Biris crede ca una dintre variante ar fi cresterea capitalului social minim necesar infiintarii unei firme de la 200 de lei la macar 1.000 de euro.

„Avem prea multe firme infiintate pentru a invarti TVA-ul sau care nu au activitate. Cred ca, printr-o astfel de masura, ar putea fi cernuta si nu cenzurata initiativa privata„, a declarat Biris.

„Ganditi-va si la faptul ca aceste firme trebuie sa depuna bilant, iar la ghiseu trebuie sa fie o persoana care sa controleze. Si volumul de munca al Fiscului ar fi mai mic, iar controalele ar deveni, probabil, mai eficiente„, a mai spus expertul.

Spre deosebire de Romania, in alte tari europene, pentru a infiinta un SRL, de exemplu, te costa mult mai mult. In Bulgaria, echivalentul a 5000 de leva ( circa 2500 de euro), in Cehia 6700 de euro, 13.000 de euro in Polonia, 16.774 de euro in Danemarca, 25.000 euro in Germania si chiar 35.000 de euro in Austria.

Presedintele AOAR, Florin Pogonaru, nu crede ca majorarea capitalului social ar avea efectul scontat.

Cine a facut firme ca sa ascunda bani, o va face in continuare„, spune Pogonaru. La randul sau, consultantul economic Bogdan Baltazar considera ca o majorare a pragului minim al capitalului social, sau alte masuri similare, ar putea avea efecte cu dublu tais.

„I-ar dezarma pe multi sa incerce artificii financiare, insa i-ar putea afecta tocmai pe cei care statul trebuie sa ii stimuleze sa faca afaceri, pe liber profesionisti, pe cei care au o idee si vor sa o puna in practica si creaza locuri de munca”, a spus Baltazar, pentru DailyBusiness.ro.

[quote=Bogdan Baltazar, consultant economic]Este nevoie de o eficientizare a controalelor fiscale si o simplificare a procedurilor de faliment, de suspendare sau radiere a firmelor[/quote]

„Ca sa inchizi un business in Romania, e mare birocratie. Iar daca, spre exemplu, ai de recuperat ceva de la o firma in faliment, iti ia ani de zile”, afirma omul de afaceri Cristian Parvan.

„In alte tari functioneaza foarte eficient Curtile de Arbitraj care, atunci cand ai un diferend de natura economica, se judeca rapid, in cateva zile. Aici trebuie insistat, pentru ca mare parte din problemele mediului de afaceri romanesc tin de indisciplina contractuala„, a mai spus secretarul general AOAR.

Apare firma de 1 euro?

Daca in Romania se pune problema cresterii capitalul social minim necesar infiintarii unei firme pentru a „curata” mediul de afaceri, la nivel european se discuta despre infiintarea „Societatilor Private Europene”, o noua forma juridica a IMM-urilor, cu capital social minim de numai un euro.

In conditiile in care IMM-urile au creat peste 80% din noile locuri de munca din UE, in ultimii ani, Bruxelles-ul vrea sa stimuleze astfel de afaceri, cerand statelor ca pana in 2012 sa creasca facilitatile acordate acestui sector.

„Trebuie sa incurajam oamenii sa deschida noi afaceri. In special, vrem sa incurajam femeile, dar si persoanele ce apartin minoritatilor etnice si grupurilor de emigranti sa-si deschida propriile afaceri”, a declarat Mechthild Woersdoerfer, director in cadrul Directoratului General pentru Intreprinderi si Industrie al CE, potrivit Reuters.

In prezent, in Uniunea Europeana sunt inregistrate 23 de milioane de intreprinderi mici si mijlocii, in care lucreaza peste 75 de milioane de persoane. La noi in tara sunt inregistrate circa 600.000 de IMM-uri.

Initiativa Bruxelles-ului ar putea fi pusa in curand in practica si in Romania, insa cu anumite conditii. Potrivit ministrului pentru IMM, Constantin Nita, societatea cu raspundere limitata de tip starter, cu un capital social de un euro, va putea fi infiintata doar de persoane care nu au mai detinut niciodata o companie si care au un plan financiar realizat cu asistenta din partea unui expert contabil.

Firma va fi scutita de plata impozitului minim pe o perioada de cinci ani, insa proprietarul se va obliga ca la finalul acestei perioade sa transforme societatea de tip starter intr-una obisnuita, cu conditia sa fi ajuns deja la un capital social de 50.000 de euro si sa constituie o rezerva minima obligatorie reprezentand 25% din profitul anual.

Totodata, se va institui responsabilitatea fondatorilor firmei in caz de faliment.

Credeti ca inasprirea conditiilor puse intreprinzatorilor pentru infiintarea de firme este o idee buna, in conditiile in care IMM-urile sunt considerate „inima” oricarei economii? Comentati aici