- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

PSD si PNL vor sa demita Cabinetul Boc si pregatesc un guvern de criza

01 Sep, 15:24 • razvan.codorean
Social democratii si liberalii au convenit sa sustina o motiune de cenzura la adresa Guvernului Boc, cel mai probabil in luna octombrie, si sa negocieze formarea unui guvern de criza care isi va incheia mandatul in primavara anului viitor, odata cu alegerile anticipate.
PSD si PNL vor sa demita Cabinetul Boc si pregatesc un guvern de criza

Crin Antonescu, presedintele PNL, a anuntat, miercuri, dupa intalnirea PSD-PNL, ca „am cazut de acord ca motiunea de cenzura sa fie inaintata impreuna si cat mai curand posibil, dar alegand momentul prielnic”.

La randul sau, Victor Ponta, presedintele PSD, a confirmat initiativa, insa a precizat ca ”vom introduce motiunea atunci cand avem sansele cele mai mari sa treaca”.
[quote=Crin Antonescu, presedinte PNL]Speram ca aceasta motiune sa puna capat actualei guvernari[/quote]
Potrivit analistilor politici, cel mai probabil, motiunea ar urma sa fie inaintata dupa congresul PSD din 16 octombrie. Pana atunci, PSD a anuntat ca vrea sa aiba un program de guvernare.

Guvern de tranzitie pana in primavara?

Depunerea motiunii de cenzura va depinde, in mare masura, de raportul de forte din Parlament. PNL si PSD spera sa convinga cat mai multi membri ai PDL, UDMR si minoritatilor sa voteze demiterea cabinetului Boc.

Daca vor reusi sa adune voturile necesare si vor provoca debarcarea Guvernului Boc, liderii PSD si PNL au anuntat ca vor forma un guvern de criza impreuna cu PC, cu un mandat scurt, pana in primavara, cand vor fi organizate alegeri anticipate.

‘Am convenit sa construim o alternativa de majoritate, ceea ce inseamna sa convenim asupra unui guvern de criza, cu un mandat precis, cu masuri imediate si care sa pregateasca alegerile anticipate”, a declarat liderul liberal Crin Antonescu.
[quote=Victor Ponta, presedinte PSD]Mandatul guvernului de criza va fi limitat, dar sa stopeze catastrofa[/quote]
„In primavara anului viitor, acest guvern de criza poate sa isi inceteze mandatul, sa ne intoarcem la popor, sa avem un suport al oamenilor, pentru a pune in practica reforme profunde. Mandatul trebuie sa fie limitat, dar sa ia masurile anticriza, sa stopeze catastrofa in care ne-a impins Emil Boc”, a afirmat Victor Ponta.

Crin Antonescu a spus ca vrea ca noul premier sa fie un independent, cu mare credibilitate publica.

Opozitia cere demisii, Boc se pregateste de remaniere

In timp ce Opozitia se pregateste de motiunea de cenzura, in arcul guvernamental continua discutiile privind remanierea actualului cabinet.

Presedintele Traian Basescu s-a intalnit marti cu liderii PDL si UDMR, iar in aceasta seara, la ora 19.00, premierul Emil Boc va avea consultari cu membrii grupurilor parlamentare PDL. Prim-ministrul va prezenta o evaluare a activitatii Guvernului si a ministrilor.

”Cred ca premierul Emil Boc stie foarte bine fiecare ministru in ce masura si-a indeplinit obiectivele pe care i le-a trasat si, in aceste conditii, sa ne prezinte un raport pe fiecare minister in parte si pe ansamblul Guvernului”, a declarat miercuri Traian Igas, liderul grupului PDL de la Senat.

Elena Udrea, ministrul Dezvoltarii, a declarat, tot miercuri, ca actualul guvern este unul bun insa „este loc de mai bine”.

„Daca sunt anumite probleme, acest lucru trebuie spus de primul-ministru. Presupun ca a facut acea analiza pe care o asteptam la 1 septembrie”, a spus Udrea.

„Astazi este 1 septembrie. Vom vedea in aceasta seara care este opinia prim-ministrului legata de functionarea Guvernului si a ministrilor, si de asemenea vom vedea si care este opinia partidului fata de ce ar trebui sa se intample in continuare in Guvern si cu proiectele Guvernului”, a adaugat aceasta.

Printre unor surse din cadrul PDL, pe lista ministrilor ce ar putea fi remaniati se afla ministrii Finantelor, Muncii si Justitiei, mai ales ca acestia nu sunt membri PDL.

Mai multe detalii despre noile evenimente de pe scena politica puteti citi in analiza DailyBusiness.ro intitulata Guvernul Boc, intre motiunea de cenzura si remaniere. Ce solutie avantajeaza Romania?.