Finante-Banci

Razboiul monedelor. De ce tine Isarescu cu dintii de leu

28 Feb, 00:07 • razvan.codorean
In plin razboi al valutelor,  Mugur Isarescu nu vrea sub nicio forma sa sacrifice leul de dragul cresterii economice. Intr-un mesaj categoric si vehement, guvernatorul BNR a spus ieri foarte clar – nu va deprecia leul si va tine dobanzile sus, chiar daca Romania risca sa devina victima de serviciu in razboiul valutar mondial.
Razboiul monedelor. De ce tine Isarescu cu dintii de leu

„Ce inseamna deprecierea monedei? Inseamna multe, am vazut asta vara”, a declarat Mugur Isarescu in cadrul unui discurs sustinut la o conferinta organizata la Academia Romana privind inchiderea unui program de studii post-doctorale finantat prin POSDRU.

„Asta vara au amutit toti cei care spuneau ca daca se face cursul 5 lei vom avea crestere economica. Teoria cu depreciaza pentru a avea crestere economica a devenit invers. Nu cred ca tara asta va gasi miracolul sa obtina crestere economica fara investitii”, a adaugat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). 

Referindu-se la problema dobanzilor ridicate de pe piata romaneasca, reclamata de mediul de afaceri, Isarescu a spus ca o reducere a acestora nu ar putea sprijini consistent creditarea, intrucat fara investitii straine, resursa trebuia atrasa intern, deci remunerata corespunzator.

„Nu spun sa fim necrutatori cu cei care promoveaza idei facile, zic ca noi, Banca Nationala, universitatile, sa cream acea masa critica care sa propuna un altfel de discurs. Media nu face decat sa reflecte ceea ce se spune. La acest climat avem si noi o contributie, prin neactivitate”, a spus acesta.
[quote=Mugur Isarescu, guvernatorul BNR] Politica monetara nu poate influenta pe termen lung cresterea economica[/quote]
Seful bancii centrale a mai transmis un mesaj autoritatilor:  „Acum suntem intr-o perioada in care se pun multe semne de intrebare in legatura cu ce poate face politica monetara. Din multe studii s-a ajuns la concluzia ca politica monetara se ocupa cu stabilizarea preturilor, iar politica fiscala trebuie sa se ingrijeasca cu cresterea economica. De ce? Pentru ca s-a stabilit, istoric, empiric, econometric, ca o crestere suplimentara de masa monetara in scopul sustineri economiei se duce de regula in preturi„.

Mai simplu spus, guvernatorul a transmis practic, ca BNR nu va tipari mai multi bani pentru a acoperi gaurile statului. Este a doua oara, in aceasta luna, cand Mugur Isarescu vine cu astfel de mesaje. 

Pe 12 februarie, acesta declara ca “bancilor centrale li se reproseaza focalizarea excesiva pe stabilitatea preturilor si trecerea in plan secund a obiectivelor stimularii economice si ocuparii depline, insa nu exista un conflict pe termen lung intre stabilitatea preturilor si cresterea PIB, iar politicile monetare care mentin inflatia joasa si stabila sunt compatibile cu cresterea economica relativ inalta si sustenabila”.

[b]Exista un conflict intre Guvern si BNR?[/b]

Noile declaratii ale lui Isarescu vin sa sustina speculatiile privind existenta unor tensiuni intre Palatul Victoria si Banca Nationala.

In conditiile in care statul reuseste cu mare greutate sa incaseze bani din economie, autoritatile ar fi incercat sa preseze BNR sa tipareasca bani cat mai multi, pentru a avea cu ce sa isi plateasca facturile.

Statul traieste deja de luni bune din imprumuturi facute pe banda rulanta, lucru pe care l-am relatat intr-o [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/ne-amanetam-viitorul-datoria-marele-pericol-care-ameninta-romania-86241/]analiza DailyBusiness.ro[/url]. BNR a deschis “punga” in ultima vreme la “foamea de bani” de la Palatul Victoria, insa se pare ca nevoile statului ar fi depasit nivelul de “toleranta” al guvernatorului.

Interesant este si contextul in care are loc acest diferend. La nivel international a reizbucnit razboiul valutelor. SUA, Japonia si alte state si-au depreciat intentionat monedele pentru a-si sustine exporturile si economiile interne. In tot acest razboi, euro pare in acest moment victima de serviciu. Romania urmeaza acelasi trend, tinand cu dintii de moneda nationala. 

Iar aceasta politica ridica de ani de zile semne de intrebare in mediul de afaceri. Zilele trecute, Ion Tiriac declara, la Pro TV, ca leul este supraevaluat si ca va fi “o nenorocire” atunci cand va ajunge la o valoare mult mai slaba. 

„Intr-un moment in care marile puteri s-au angrenat intr-o cursa a deprecierilor, leul nostru e cel mai tare, rezista si nu ne punem problema sa il depreciem. De ce s-a ajuns aici? Pentru ca la noi se face totul pentru a se proteja sistemul bancar”, a afirmat, la randul lui, consultantul economic Marius Popa.

“Exista, bineinteles, si o justificare. Daca am deprecia leul, ratele romanilor ar exploda, ar creste gradul de neplata, iar economia ar avea de suferit puternic, asa in conditiile in care puterea de cumparare este si asa la pamant. Numai ca, acceptand sa tinem cu dintii de leu, vom importa inflatie pe paine, va trebui sa suportam costurile razboiului valutelor”, a mai spus Popa.

In aceste conditii, ce e de facut? „Cheia acestei situatii este la Guvern, care trebuie sa treaca de la vorbe la fapte si sa adune bani din privatizari, sa atraga fondurile UE, sa reduca evaziunea fiscala si sa rostogoleasca imprumuturile pe termene cat mai lungi. Ideea de a deprecia moneda, in conditiile in care si asa sistemul bancar romanesc este in pioneze, nu pare a fi, in acest moment, una prea inspirata”, a explicat consultantul.

Cu alte cuvinte, in loc sa incercam sa rezolvam criza prin masuri de politica monetara, sa trecem la masuri economice si fiscale. Pana acum, autoritatile n-au facut nimic concret pentru a stimula cresterea economica. Dimpotriva, au incercat metoda clasica, punand presiune pe mediul de afaceri prin cresterea taxelor.