- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Recuperatorii de creante profita de criza: Numarul datornicilor va creste in continuare

18 Aug, 00:01 • traian.badulescu
Agentiile de recuperare a creantelor estimeaza ca isi vor intensifica activitatea in a doua parte a anului, pe fondul cresterii numarului datornicilor si al falimentelor, dupa ce in primul semestru au inregistrat de aproape doua ori mai multe cazuri de colectare de debite fata de aceeasi perioada din 2008.
Recuperatorii de creante profita de criza: Numarul datornicilor va creste in continuare

„In a doua parte a anului vom asista in continuare, din pacate, la o crestere a numarului debitorilor, multe falimente si somaj. Estimam o crestere de 80% a numarului debitorilor, fata de prima parte a anului”, au spus pentru DailyBusiness.ro reprezentantii Urban si Asociatii.

Reprezentantii agentiei Coface Romania apreciaza la randul lor ca ritmul de crestere a cazurilor de colectare de creante se va mentine in semestrul 2 la acelasi nivel din prima parte a anului, poate chiar va creste.

„In mod sigur ne vom atinge tintele propuse pentru anul 2009, o parte deja fiind atinse cu jumatate de an in avans”, a spus Constantin Coman, managerul departamentului de colectare creante al Coface Romania.

Acesta mentioneaza ca in primele 6 luni ale anului 2009, Coface Romania a primit cu 80% mai multe cazuri decat in aceeasi perioada a anului 2008, iar ca valoare, cu peste 160% mai mult fata de aceeasi perioada a anului trecut.

Pentru Urban si Asociatii, cresterea a fost mai mare in volum decat in valoare in primele 6 luni ale anului curent, fata de acelasi interval din 2008.

„Numarul cazurilor de recuperare de creante gestionate de compania Urban si Asociatii s-a dublat in prima jumatate a acestui an, comparativ cu perioada similara din 2008. In ceea ce priveste valoarea sumelor de colectat, s-a inregistrat o crestere de peste 60%”, au precizat reprezentantii companiei.

Constantin Coman apreciaza ca doar primii mari jucatori au avut un ritm de crestere similar in primul semestru, pentru ca au avut si posibilitati de procesare a unui asa numar mare de cazuri si tehnologia necesara intregului proces de colectare.

Din ce in ce mai multe cazuri de recuperare ajunse in instanta

Cu toate ca sansele de recuperare a datoriei se reduc cand firmei debitoare i se cere insolventa in instanta, multi creditori apeleaza la aceasta procedura, dupa ce epuizeaza toate metodele de rezolvare pe cale amiabila.

„Numarul cazurilor de instanta a crescut foarte mult in acest an, comparativ cu anul trecut, prin prisma numarului mare de insolvente, astfel ca numai pe segmentul de B2B (persoane juridice) gestionam peste 500 de dosare in instanta, comparativ cu 300 in aceeasi perioada din 2008, in timp ce pe B2C (persoane fizice) astazi avem 30.000 cazuri in excutare silita”, a aratat Constantin Coman de la Coface.

De asemenea, reprezentantii Urban si Asociatii mentioneaza ca aproximativ 60% din cazurile pe care le-au gestionat in primul semestru al anului au ajuns in instanta, inregistrandu-se si un numar record de falimente.

Numarul dosarelor noi de insolventa a crescut cu 70% in primul semestru, la 12.500, conform datelor Uniunii Nationale a Practicienilor in Insolventa (UNPIR).

Datorii de milioane de euro recuperate de la firme straine

Cea mai mare creanta recuperata de Coface Romania in acest an depaseste 1 milion de euro.

„In 2009, am reusit colectarea a doua dosare de peste un 1 milion de euro fiecare. Intr-un caz, creditorul este din Polonia si activeaza industria confectiilor metalice, creanta avand o vechime de 6 luni, iar in cel de-al doilea dosar, creditorul este din Olanda si deruleaza afaceri in industria carnii”, a mentionat Constantin Coman.

El a adaugat ca in cele doua dosare au fost implicati 2 specialisti din departamentul B2B si un avocat Coface.

Reprezentantii Urban si Asociatii nu au dat detalii despre cea mai mare creanta recuperata, invocand confidentialitatea contractelor.

Coface Romania estimeaza ca pana la finele anului, piata colectarilor de creante va depasi 20 milioane de euro si ca peste 80% din aceasta cifra va fi concentrata in primele trei agentii de colectare.

Desi considera ca piata colectarii de creante va inregistra o crestere si in acest an, reprezentantii Urban si Asociatii spun ca nu se poate cunoaste de pe acum la ce valoare se va ridica, dat fiind contextul economic nefavorabil.

Principalii jucatori din piata colectarii de creante sunt Eos Ksi, Coface si Urban si Asociatii.