- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Reportaj DailyBusiness.ro: Aglomeratie, nervi si decizii la minut la Registrul Comertului

02 Oct, 00:01 • razvan.codorean
Cateva mii de persoane au luat cu asalt, joi, sediul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Bucuresti, in prima zi de judecata de dupa protestele magistratilor. Judecatorii au avut de analizat nu mai putin de 9.400 cereri de inregistrare, un record in istoria institutiei.
Reportaj DailyBusiness.ro: Aglomeratie, nervi si decizii la minut la Registrul Comertului

La prima vedere, ai fi putut avea impresia ca aglomeratia se datoreaza reducerilor afisate de un magazin aflat in aceiasi cladire cu Registrul Comertului. Intrand insa in hol si consultand zecile de liste, incepi sa realizezi adevarata proportie a situatiei. Pe rol se aflau 9.400 de cereri de inregistrare, de la infintari, inchideri de puncte de lucru, la suspendari de activitate, cesiuni de parti sociale, schimbari de sedii sociale etc.

Spre casierii, destul de putina lume. La etaj insa, era un adevarat calvar. Sute de oameni se inghesuiau, cu hartiile in mana, asteptand cu speranta ca le va veni cat mai repede randul.
[quote=Ionel Popa, om de afaceri]Parca e pe vremea lui Ceausescu, cand lumea statea la coada la carne[/quote]
„Am venit de pe la 9 si stau deja de 4 ore”, povesteste Ionel Popa, patronul unei agentii imobiliare din Berceni, venit la Registru cu o cerere de suspendare de activitate. „E ca la nebuni. N-am crezut ca o sa apuc din nou vremuri de genul asta”. Il intreb de ce vrea sa renunte la business. Se uita la mine surprins.

„Pai nu vedeti ca s-a dus de tot piata imobiliara? N-am mai vandut un apartament de 3 luni. Nimeni nu mai cumpara, ca proprietarii in loc sa lase la pret, ca sa vanda, si-au pus sperante in Programul Casa. S-au pacalit, pentru ca cei care merg in program se duc spre garsoniere si apartamente ieftine, nu vor case de 70.000 de euro. Asa ca, ce sa mai fac cu firma? Ma reprofilez”.

Urma sa intre in sala in jur de 15. „Am venit din timp, pentru ca stiam ca o sa fie nebunie. Sunt multi cei care, din cauza protestului magistratilor, au avut mari probleme„, a spus investitorul.

Cine nu e atent, ii trece randul!

Imbulzeala de joi, de la Registrul Comertului a aparut pentru ca, in tentativa de a rezolva toate cele 9.400 de cereri, cei 19 judecatori delegati au lucrat in ritmul „dosarul la minut”.

„Cine n-a fost atent, s-a vazut sarit si de aia s-a imbulzit lumea, sa nu rateze termenul”, a explicat Sorin Maricescu, un om de afaceri aflat la coada.
[img=574][/img]

„Domnule, am venit de o ora si deja nu mai pot. E asa mare aglomeratia de zici ca se da ceva gratis. Toti cei pe care ii vedeti aici, ori au IMM-uri, ori sunt angajati pe la diverse firme si stau de dimineata sa isi rezolve problemele”.

Intr-adevar, senzatia era de sufocare. Fara aer, caldura si mirosul de transpiratie faceau atmosfera irespirabila. Un grefier, iesit pe hol sa ia o gura de aer, explica. „Spatiul acesta nu a fost proiectat pentru un numar atat de mare de oameni”. In jur, se vorbea de faptul ca o femeie lesinase cu cateva minute in urma.

Sursa video: Reinventconsulting.ro
[dbvideo=335]

Angajatii de la paza erau si ei la fel de stresati si obositi. „A fost greu, cel putin pana acum, sa ii convingi sa nu se mai inghesuie. In plus, au fost unii nervosi si a fost greu sa-i convingem ca asta e situatia. N-ai ce face. Ii inteleg, cum sa nu ii inteleg. Sunt unii care aveau termen pe la inceputul lui septembrie. Nu am mai vazut niciodata asa ceva, de cand lucrez aici”, spune un agent de paza.

Sarbu, ONRC: Nu stim daca vor putea fi rezolvate toate cererile

Fiecare din cei 19 judecatori detasati joi la Registru a avut, in medie, de analizat 494 de dosare. In teorie, pentru ca luand in calcul faptul ca au fost numai 8 sali de judecata, procesul de solutionare a mers greu.

Este un volum urias de munca„, mi-a spus Alina Sarbu, purtatorul de cuvant al Oficiului National al Registrului Comertului. „E pentru prima data cand se intampla asa ceva. In mod normal, aveam cam 3-4 judecatori delegati la o medie de 400-500 de cereri pe zi. Nu pot sa va spun daca vor fi analizate toate astazi. Se va lucra pana la noapte, daca e nevoie”. Cererile ce nu vor putea fi analizate, vor fi amanate. „Astazi (joi – n.r.) a fost marea problema. In urmatoarele sedinte, speram ca situatia sa revina la normal”.

„Asta daca nu vor incepe din nou protestul”, spunea, ceva mai devreme, Cornel Damian, un investitor aflat la coada. „Mai bine stam azi cat putem, decat sa o lasam pe alta zi. Nu se stie niciodata ce se poate intampla”.

Situatia de la Registrul Comertului ar putea fi reglementata in curand, daca proiectul de lege privind excluderea magistratilor din activitatea institutiei, initiat de ministrul Justitiei Catalin Predoiu, va fi aprobat de guvern.
[quote=Catalin Predoiu, ministrul Justitiei]Imprejurarile ne forteaza sa ne gandim la un alt sistem[/quote]
Predoiu a spus ca in tari precum Austria, Germania, Ungaria, Bulgaria, Cehia, Italia, se exercita un control judiciar la inregistrarea societatilor comerciale. In Luxemburg, controlul este notarial, iar in Belgia, Franta, Slovacia, Spania, Cipru, Suedia, Finlanda, se exercita un control administrativ.

„Noi, in anii ’90, am optat pentru sistemul controlului judiciar, tocmai pentru ca procesul era la inceput si s-a dorit, probabil, o certitudine, o garantie in plus pentru securitatea raporturilor comerciale si, desigur, experienta, expertiza si reputatia unui judecator era de natura si este in continuare sa confere aceste avantaje”, a explicat ministrul.

Predoiu estima ca la nivel national, peste 17.200 de dosare au fost blocate la Registrul Comertului, dintre care o treime in Capitala.

Pe de alta parte, Oficiul National al Registrului Comertului are de gand sa realizeze un portal pe internet, prin intermediul caruia sa ofere 34 de servicii, inclusive plata taxelor.

ONRC va organiza, in 15 octombrie, o licitatie pentru achizitionarea de echipamente IT&C si aplicatii softare, estimand valoarea investitiei la 64,6 milioane de lei.