Romania, dupa cum bate vantul! Cum au ajuns preturile sa depinda de prognoza meteo

06 Feb, 00:07 • razvan.codorean
Pregatiti-va portofelele. 2013 va aduce cresteri de preturi importante, odata cu majorarea preturilor la produsele administrate (gaze, electricitate etc). Iar daca vreti sa stiti mai multe, uitati-va la… prognoza meteo.
Romania, dupa cum bate vantul! Cum au ajuns preturile sa depinda de prognoza meteo

Cam acesta a fost mesajul transmis ieri de guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), Mugur Isarescu.
„In ceea ce priveste preturile agroalimentare, intr-o Romanie cu agricultura dependenta de natura, vremea este factorul cel mai important”, a afirmat Isarescu.

El ne-a spus ca in urmatoarele luni, inflatia se va situa intre 5 si 6%. „Depinde si de cum evolueaza preturile volatile, si aici ma refer la agricultura”, a subliniat Isarescu. Acesta nu crede ca impactul majorarii preturilor la gaze si electricitate asupra preturilor alimentare va fi major.

Ce trebuie sa intelegem din aceasta declaratie? “Mesajul BNR nu vine decat sa confirme o situatie deja cunoscuta. Faptul ca 2013 va fi anul inflatiei. Statul va liberaliza preturile administrate, iar acest lucru va aduce scumpiri in lant. Autoritatile spera ca frenezia scumpirilor sa fie temperata de teama comerciantilor legata de scaderea consumului”, a explicat analistul Cristian Dinulescu.

Si totusi, ce efecte va resimti rata inflatiei?

“Preturile administrate, ma refer la gaze, energie electrica vor avea un potential risc asupra inflatiei, nu stim cand si cum vor creste”, a declarat Ionut Dumitru, economistul sef de la Raiffeisen Bank.

“Speram ca nu vor aduce surprize negative foarte mari. Si noi avem in scenariul nostru anumite cresteri anticipate, speram sa nu fie foarte mari”, a adaugat Dumitru.

Potrivit lui Cristian Dinulescu, modul in care va evolua inflatia va depinde de cat de buna va fi recolta agricola. “Asa cum in 2010 am scapat cu bine, ca urmare a productiei record, in 2011 economia a stagnat din cauza secetei. Din pacate ce spune Isarescu e adevarat. In absenta unei industrii si a unui consum puternic, depindem de agricultura, de conditiile meteo”, a explicat analistul.

[b]Ar fi bine sa fie bine sa nu fie rau[/b]

Daca ar fi sa ne luam exclusiv dupa prognozele bancii centrale, in 2013 ar urma sa fie bine daca nu va fi rau. Altfel spus, preturile ar urma sa isi tempereze cresterea in a doua parte a anului, insa doar daca nu vor fi influentate de conditiile externe.

In prim-plan se va afla situatia euro. Cum Romania importa cam 70% din marfurile alimentare si nealimentare, de la cartofi la automobile, evolutia preturilor de import (calculate in euro) va fi extrem de importanta.

Daca leul va urma trendul bun din acest inceput de an, nu vom avea mari surprize din acest punct de vedere. Daca se va intampla insa ceva neprevazut pe plan extern sau intern (esecul semnarii unui nou acord cu FMI sau un nou scandal politic, de exemplu), s-ar putea ca BNR sa nu mai poata sa tina euro in frau si cursul de schimb sa o ia din nou la vale.

Sa tragem linie. Pe de o parte avem cresterea preturilor administrate. Apoi conteaza cum va influenta vremea recolta agricola. Adaugam si evolutia cursului de schimb si punem deasupra si scaderea consumului. Rezulta un tablou destul de negru.

Salvarea vine de la productie si consum

Ce-i de facut? Analistii spun ca singura sansa, in momentul de fata, este sa stimulam productia si consumul. Cu alte cuvinte, sa ajutam agricultura sa produca mai mult si sa luam masuri pentru a-i stimula pe oameni sa cheltuie mai mult (cresteri de salarii, facilitati pentru crearea locurilor de munca etc). 

Ce fac autoritatile? Pana una alta, cresc taxele si impozitele cu gandul ca in 2014 va fi imposibil sa o faca – va fi un nou an electoral (alegeri europarlamentare si prezidentiale). 

Am avut
deja o prima scumpire a gazelor, iar de la 1 aprilie va urma inca una, de 5%. Intre
timp, au crescut si accizele la carburanti, tutun, bauturi, iar din martie ar
urma sa creasca din nou.

Mai nou au crescut si taxele locale, cu 16%. De la
jumatatea anului se scumpeste si curentul. Tariful creste cu 6% de la 1 iulie,
ceea ce inseamna ca o factura de circa 100 de lei se va scumpi cu 6 lei. Urmeaza
o alta majorare, cu 1-2%, deci inca 1-2 lei, din luna octombrie, ceea ce
conduce scumpirea totala la circa 8 lei, intr-un an.