- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Romania, incotro? Germania si Franta reduc taxele, Spania le creste

27 Oct, 00:03 • razvan.codorean
Romania trebuie sa decida rapid ce politica fiscala va adopta in 2010, in contextul in care, la nivel european, majoritatea tarilor s-a decis, spun analistii. Unele tari, ca Germania, Italia si Franta, au anuntat reducerea taxelor, in timp ce altele, precum Spania, le cresc, in speranta ca vor strange mai multi bani la buget.
Romania, incotro? Germania si Franta reduc taxele, Spania le creste

Cum e mai bine, sa reduci povara fiscala de pe umerii mediului privat, sau sa incerci sa strangi si mai mult surubul, in conditiile in care sunt multi cei care nu platesc la timp? O adevarata dilema, in vreme de criza.

De ce este nevoie de asemenea masuri? Pentru ca, spun expertii, in momentul actual, nu mai e loc de jumatati de masura. Dincolo de infuziile masive de capital, de masurile anti-criza, de garantiile acordate mediului privat, este nevoie de o noua politica fiscala care sa relanseze productia dupa mai mult de un an de recesiune.

Franta, Germania, Italia, Suedia, Spania si Bulgaria sunt doar cateva dintre tarile care au decis deja. Ce va face Romania?

Unul din 4 manageri se asteapta la o crestere a TVA-ului, potrivit unui studiu Deloitte, la care au raspuns 130 de directori financiari din marile companii din Romania. Cum au ajuns la aceasta concluzie? Pieter Wessel, partener in cadrul Deloitte si expert in fiscalitate, spune ca aceste estimari se bazeaza pe traditia guvernelor ce s-au succedat la putere in ultimii ani: „Cand au avut o problema, au majorat taxele”. Politica fiscala in care Guvernul Boc s-a specializat, putem spune in acest an.

„Eu am pariat acum cateva luni ca taxa pe valoarea adaugata se va majora la 22%”, a spus Wessel. Decizie anticipata, printre altii si de Florin Pogonaru, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri, care estima ca este posibil ca TVA-ul sa ajunga de la 19% la 21-22%.

[quote=Florin Pogonaru, presedinte AOAR]Cand judeci ca un contabil, la ce te poti astepta? Vor creste taxele si Dumnezeu mai stie ce[/quote]

Majorarea TVA ar include Romania in randul tarilor care ar strange „surubul fiscal”, in speranta ca vor acumula mai multi bani la buget, pentru a face fata crizei. Printre tarile care au recurs sau au anuntat ca vor recurge la astfel de masuri se afla Ungaria, ce are un acord cu Fondul Monetar International (FMI), si Spania, una dintre tarile lovite cel mai puternic de criza.

In schimb, Bulgaria a anuntat ca ia in calcul reducerea TVA-ului cu 4 procente, de la 20 la 16%. Si asta in conditiile in care nu a avut nevoie de bani de la FMI.

Ce spun prezindentiabilii?

Ca sa ne dam seama mai bine despre cum va arata politica fiscala in 2010, cel mai bine e sa privim planurile candidatilor la prezidentiale. In conditiile in care noul presedinte isi va impune propriul guvern, este de asteptat ca „programul” cu care a castigat alegerile sa fie un fel de „Biblie” pentru noul executiv.

Astfel, Traian Basescu a anuntat ca va mentine cota unica de 16%, dar nu ar zice nu majorarii TVA-ului. Bineinteles, cu precizarea „daca se va pune problema” .

Mircea Geoana a lansat varianta introducerii unei cote de impozit de 20% pentru veniturile care depasesc 3.000 de lei pe luna si suprataxarea profiturilor exceptionale pana la depasirea crizei, cunoscuta sub numele de „Robin Hood”.

Sorin Oprescu a anuntat si el ca doreste inlocuirea cotei unice de impozitare cu impozitul gradual, considerand ca „cota unica nu a dat satisfactie„.

Crin Antonescu a anuntat ca nu va creste taxele, dimpotriva. Va reduce cota unica la 10% si va scadea TVA-ul la 15%, pentru a stimula relansarea economiei.

Luate cu rezerva unor declaratii pur electorale, aceste masuri arata cum va arata politica fiscala a Romaniei in 2010. Mai ramane de vazut cine o va pune in practica. Croitoru si Johannis sunt singurii candidati pana acum la functia de premier.

Mediul de afaceri: Sa cresti taxele e o mare prostie

Mediul de afaceri militeaza, cum era de asteptat, pentru relaxarea fiscalitatii. Isi poate permite Romania, insa, asemenea decizie?

Cei pe care i-am chestionat, oameni care administreaza afaceri de sute de milioane de euro sau chiar mai mult, spun ca Romania trebuie sa isi construiasca un mediu fiscal atractiv pentru investitori. Altfel, n-are nicio sansa in fata unor tari ca Bulgaria, care are o cota unica de 10% si care, cu o moneda controlata, va absoarbe investitiile straine care ar fi trebuit realizate la noi in tara.

„Sa cresti taxele inseamna sa iti ingropi si mai mult economia”, declara omul de afaceri Ioan Niculae, patronul de la Interagro, in timp ce Adrian Porumboiu este ferm: „O majorare a TVA-ului va genera o crestere a evaziunii fiscale si economiei subterane„.
[quote=Dinu Patriciu, om de afaceri]TVA de 15% si cota unica de 10%, concomitent cu o reforma la sange in administratie. O majorare a taxelor ar fi o catastrofa[/quote]
Dincolo de scaderea taxelor, mediul de afaceri propune infiintarea unui corp de inspectori fiscali profesionisti si construirea unei strategii de tipul celei practicate de Fiscul american care sa eficientizeze la maxim colectarea taxelor si impozitelor.

„Sunt domenii in care evaziunea e de peste 50%, ca in sectorul tutunului, bauturilor alcoolice, industria de panificatie, cea a carnii etc. E nevoie de cineva care sa faca curatenie. Romania ar avea bani destui la buget daca ar fi capabila sa ii stranga din economie, fara sa majoreze taxele”, a declarat Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri.

Analistii economici spun ca, indiferent de ce crede mediul de afaceri, decizia va veni de la Palatul Cotoceni.

„Sigur, optim ar fi sa nu creasca taxele, insa din punctul de vedere al bugetului si al competitivitatii in plan international, majorarea TVA este raul cel mai mic, deoarece nu presupune o crestere a costurilor de productie, in cazul exportatorilor, de exemplu”, a declarat analistul economic Matei Paun.

Vom vedea cu siguranta masuri fiscale, fie ca va fi vorba de o majorare a TVA sau o reasezare a cotei unice”, a adaugat Paun.

E mai simplu sa cresti TVA decat sa modifici cota unica de impozitare.
„Cred ca TVA-ul se va majora pentru ca este o solutie rapida si pentru ca, totodata, de cota unica nu se atinge nimeni, este o reduta castigata la nivel politic. Trebuie sa tinem cont si de ceea ce se intampla in jurul nostru”, a declarat George Mucibabici, presedintele Deloitte Romania.

Tarile bogate reduc taxele, cei aflati in criza le cresc

In timp ce in Romania, dezbaterea privind politica fiscala continua, in Occident s-a trecut deja la treaba. Noul guvern al Germaniei, condus de Angela Merkel, a anuntat ca va incerca sa stimuleze economia in 2010 prin reduceri de taxe in valoare de 24 miliarde de euro.

” Vom stimula atat companiile cat si persoanele fizice, convinsi fiind ca aceasta masura va duce la venituri mai mari la buget. Este vorba despre reducerea impozitelor pentru familii, reformarea impozitului pentru societati si a impozitului pe mostenire”, a declarat Angela Merkel, cancelarul Germaniei.

„Intr-o a doua etapa va fi reformat regimul fiscal, incepand cu 2011, pentru a-l simplifica si a-l face mai corect „, a spus Guido Westerwelle, liderul liberalilor si viitor ministru de externe. Germania urmeaza astfel exemplul Italiei, Frantei si Suediei, care au luat masuri similare.

In Italia, premierul Silvio Berlusconi a a anuntat ca guvernul analizeaza diminuarea sau chiar suprimarea pe termen limitat a taxelor aplicate afacerilor, pentru a stimula relansarea economica.

Franta a taiat deja o parte din taxele impuse companiilor, estimand ca aceasta decizie va aduce mediului privat economii de 11,7 miliarde euro in 2010, bani pe care spera sa ii vada in investitii si infiintarea de noi locuri de munca. O masura similara a anuntat si guvernul suedez, care a decis reducerea impozitelor pe venit pentru a stimula piata muncii.

La polul opus se afla Spania, al carui guvern, condus de premierul Zapatero, a anuntat ca va construi bugetul pe 2010 pornind de la un TVA majorat de la 16 la 18%. Premierul spera sa obtina din majorarea taxei 11 miliarde euro, in tentativa de a nu adanci si mai mult deficitul bugetar. Decizia a starnit reactii de protest in mediul de afaceri si in randul opiniei publice. Potrivit unui sondaj prezentat de publicatia ABC, peste 90% dintre spanioli s-au declarat impotriva cresterii taxelor.

Dincolo de masurile de politica fiscala adoptate, tarile Uniunii Europene, printre care si Romania, vor trebui ca pana in 2011 sa isi reduca semnificativ deficitele bugetare. Altfel, Comisia Europeana a anuntat sanctiuni. Daca pentru tarile puternice, acestea nu reprezinta o mare problema, pentru tari ca Romania, o posibila inghetare a fondurilor europene ar avea un impact puternic, cu consecinte extreme de grave din punct de vedere economic.