Finante-Banci

Romania, la cea mai mica inflatie de dupa 1989. Cat va tine „minunea”?

13 Dec, 00:07 • razvan.codorean
Preturile de consum, adica cele pe care le platim zi de zi, au crescut in noiembrie cu cel mai scazut nivel din ultimii 21 de ani, 3,44% fata de aceeasi perioada din 2010. Asta dupa ce in prima parte a anului, batusera recordul la scumpiri, de peste 8,5%. Daca anul 2011 a fost anul socurilor, BNR ne promite un 2012 ceva mai linistit. Sa fie oare asa?
Romania, la cea mai mica inflatie de dupa 1989. Cat va tine minunea?

In luna noiembrie, fata de octombrie, inflatia s-a temperat la 0,42%, dupa ce in luna precedenta crescuse cu 0,64%, arata [url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/inflatia-la-minimul-ultimilor-21-de-ani-ce-semnifica-asta-69296/]datele Institutului National de Statistica (INS)[/url].

Preturile de consum au urcat cu 0,42%, cresterile fiind inregistrate in principal in cazul marfurilor alimentare (0,5%) si serviciilor (0,6%), in timp ce marfurile nealimentare s-au scumpit cu numai 0,2%.

Citricele s-au ieftinit cel mai mult, cu 2,92%. La polul opus s-au aflat ouale, care s-au scumpit cu aproape 7,2%, energia termica cu 6,3% si legumele si conservele de legume, al caror pret a urcat cu aproape 4%.

[b]Cresterea preturilor, ca datul in “bobi”[/b]

Daca ar fi sa ne luam exclusiv dupa prognozele Bancii Nationale a Romaniei (BNR), “in 2012 ar urma sa fie bine daca nu va fi rau”. Altfel spus, preturile ar urma sa isi tempereze si mai mult cresterea, insa doar daca nu vor fi influentate de conditiile externe.

Sa punem raul in fata. Chiar daca vede leul la un nivel stabil in 2012, de 4,1-4,3 lei/euro, BNR estimeaza ca „o eventuala agravare/prelungire a acestei crize, implicand continuarea scaderii apetitului pentru risc al investitorilor financiari, ar avea drept consecinta imediata o crestere peste astepari a presiunilor de depreciere a leului in raport cu principalele monede”.

Ce vor face bancile straine?

„Impactul inflationist inerent al cursului de schimb al leului ar putea fi amplificat/prelungit de o posibila restrangere severa a accesului bancilor locale la finantarea externa, in ipoteza deteriorarii suplimentare a situatiei financiare a unor banci-mama si a increderii pe piata financiara internationala”, se spune in raportul de inflatie al bancii centrale. Coincidenta sau nu, bancile austriece isi fac deja calculele cum sa isi retraga expunerile pe Romania

Daca nu se vor concretiza amenintarile,  evolutia stabila a leului va duce inflatia la 3%, cu un interval minim in martie 2012 cand inflatia ar urma sa atinga recordul istoric de 2%.

Cum Romania importa cam 70% din marfurile alimentare si nealimentare, de la cartofi la automobile, evolutia preturilor de import este extrem de importanta.

BNR are destule dubii si in acest sector. „Riscul ca evolutia viitoare a preturilor internationale ale materiilor prime agricole si energetice, inclusiv cel al petrolului, sa provoace o deviere a ratei anuale a inflatiei de la traiectoria prognozata ramane relativ echilibrat, cel putin pe termen scurt”, se precizeaza in raportul Bancii Nationale.

Cu alte cuvinte, preturile produselor administrate “sunt in aer”. Producatorii si distribuitorii de gaze si energie electrica au cerut, de altfel, majorarea tarifelor, inclusiv pentru populatie, in primul trimestru din 2012. In a doua parte a anului, este putin probabil sa asistam la scumpiri, avand in vedere ca urmeaza perioada campaniei electorale si alegerilor generale.

In categoria preturilor administrate (preturile produselor si serviciilor care se ajusteaza cu avizul autoritatilor statului) intra pretul la energia electrica, energia termica, gaze naturale, medicamente, servicii de posta si telefonie fixa, servicii de apa, canal si salubritate, transportul urban si cel feroviar.

Daca lucrurile insa vor merge potrivit scenariului pozitiv, in 2012, “inflatia anuala a preturilor la combustibili se va diminua pe parcursul urmatoarelor sase trimestre, pe masura disiparii socului nefavorabil al majorarii substantiale a pretului petrolului in trimestrele I si II din 2011”.

Aceeasi situatie si in cazul legumelor si fructelor, alimente de baza la romani. BNR estimeaza ca dupa o prima parte a anului pozitiva, in care se vor mentine la un nivel scazut, in partea a doua preturile vor creste din nou, in conditiile in care vom avea un an agricol normal.

 Tigarile, in schimb, “vor avea un impact inflationist identic cu cel prognozat in runda anterioara in anul curent, dar mai ridicat in anul 2012”, se arata in ultima prognoza a BNR privind inflatia. Cu alte cuvinte, anul viitor se vor scumpi mai mult decat in 2011, pe fondul cresterii accizelor.