- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

România va avea o nouă centrală electrică pe gaze! ALRO a fost selectată de Complexul Energetic Oltenia pentru a construi împreună o centrală la Ișalnița

13 Oct, 13:41 • Gabriela Andreescu
ALRO SA, unul dintre cei mai mari producatori de aluminiu integrati pe verticala din Europa, dupa capacitatea de productie, anunta ca a fost declarata ca fiind „investitorul selectat” in urma unei licitatii publice organizate de Complexul Energetic Oltenia (CEO) pentru a construi impreuna o centrala electrica pe gaz, la Ișalnița, se arată într-un comunicat al producătorului de aluminiu trimis Bursei de Valori București
România va avea o nouă centrală electrică pe gaze! ALRO a fost selectată de Complexul Energetic Oltenia pentru a construi împreună o centrală la Ișalnița

Conform comunicatului trimis pe bursă, Complexul Energetic Oltenia și ALRO vor negocia înființarea unei societăți cu capital mixt de tip „Special Purpose Vehicle” (SPV) care va construi o centrală electrică pe gaze naturale de 850 MW, sub rezerva aprobărilor corporative ale ambelor companii. Aceasta va înlocui două instalații vechi (blocuri) pe cărbune de 315 MW fiecare.

Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie, Alro, și-a exprimat optimismul cu privire la parteneriatul nou semnat și la succesul viitorului proiect:

„Acest parteneriat va oferi ALRO oportunitatea de a-şi diversifica modelul de afaceri, deoarece securitatea aprovizionării cu energie electrică reprezintă o necesitate pentru industria aluminiului şi va sprijini planurile de dezvoltare pe termen lung ale grupului într-un mediu de afaceri plin de provocări. Deşi este un efort foarte complex, suntem încrezători că va fi un proiect de succes având un partener puternic, CEO, care înţelege noile realităţi ale pieţei energetice şi demonstrează că ştie să se adapteze la acestea”, a declarat executivul ALRO

Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie ALRo, a vorbit despre noul parteneriat
Marian Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie ALRo, a vorbit despre noul parteneriat

Comunicatul de la bursă, semnat de Marian-Daniel Năstase, preşedintele Consiliului de Administraţie ALRO și de directorul general al companiei, Gheorghe Dobra, oferă date cu privire la producătorul român de aluminiu.

Te-ar putea interesa și: Nicolae Ciucă, după vizita la uzina Dacia din Mioveni: „România şi-a propus să dezvolte o reţea de 30.000 de staţii de încărcare electrică până în 2026”

ALRO este o subsidiară a Vimetco PLC (Republica Cipru), un producător global de aluminiu primar și prelucrat integrat vertical.
Structura acționarilor este formată din Vimetco PLC (54,19%), Paval Holding (23,21%), Fondul Proprietatea (10,21%) și altele (12,38%).
Compania este unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integrați vertical, după capacitate, din Europa, având o capacitate de producție instalată de 265.000 de tone pe an de aluminiu electrolitic, 47.000 de tone pe an de aluminiu reciclat, iar Cast-House are o capacitate totală de aluminiu turnat de 332.000 de tone pe an și unități de procesare de 140.000 tpa de instalații de laminare la cald și la rece și atelier de extrudare.
Piața principală pentru produsele companiei este reprezentată de Uniunea Europeană; Compania își exportă produsele și în SUA și Asia.
Începând cu 18 martie 2019, Comitetul pentru Indici ai Bursei de Valori București a aprobat includerea ALRO (cod ALR) în BET, principalul indice al pieței, și în BET-TR, versiunea total return a BET.
Acțiunile ALRO sunt listate la Bursa de Valori București din octombrie 1997. ALRO este prima companie din industria aluminiului prezentă în acești doi indici.

Cu mai mult de 15 ani experiență în domeniul jurnalismului și o pasiune pentru tot ce înseamnă actualități, știri, și tot ce se întâmplă relevant atât în țară, cât și pe plan extern. ... citește mai mult