- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Sanatatea romanilor, o afacere profitabila: Centrul Medical Unirea estimeaza triplarea afacerilor in urmatorii 2-3 ani

20 Sep, 15:23 • razvan.codorean
Operatorul de servicii medicale Centrul Medical Unirea (CMU), controlat de fondul de investitii Advent International, estimeaza o crestere a cifrei de afaceri de la 16,5 mil. la 60 mil. euro in urmatorii 2-3 ani. CMU a anuntat, luni, oficial, preluarea spitalului si clinicilor Euroclinic.
Sanatatea romanilor, o afacere profitabila: Centrul Medical Unirea estimeaza triplarea afacerilor in urmatorii 2-3 ani

Omul de afaceri Wargha Enayati, fondatorul Centrului Medical Unirea, a declarat ca preluarea Euroclinic face parte dintr-un plan mai amplu de investitii, de cateva zeci de milioane de euro, ce vizeaza deschiderea unor noi clinici si spitale private.

Pe fondul dezvoltarii business-ului, CMU va ajunge in 2-3 ani la afaceri de 60 de milioane de euro, de la nivelul de 16,5 milioane euro inregistrat in 2010.

Banii necesari investitiilor vor veni de la fondul Advent International, care a preluat in luna martie 80% din actiunile CMU, valoarea tranzactiei depasind 40 milioane de euro.

Restul de 20% din actiunile companiei sunt detinute in prezent de fondatorul acesteia, medicul cardiolog Wargha Enayati, care avea inainte de tranzactie aproximativ 51% din titluri.

Dr. Wargha Enayati a anuntat, anterior, ca bugetul de investitii pentru 2010-2011 va fi de 30 milioane de euro.

„Suntem direct interesati de extinderea pe orizontala, in special in investitii de tip greenfield. Investitiile ulterioare vor fi finantate din surse proprii, ca si pana acum, dar si din imprumuturi si din fonduri puse la dispozitie de investitorii nostri”, a declarat omul de afaceri.
[img=877]Wargha Enayati, directorul CMU si Frans Van der Ent, Country Manager Eureko[/img]

Centrul Medical Unirea a inregistrat in 2009 o crestere de 72% a cifrei de afaceri, atingand o valoare de 69,5 mil lei, fiind cea mai spectaculoasa crestere din piata serviciilor medicale private.

Brandul Euroclinic va fi pastrat

Preluarea Euroclinic de catre Centrul Medical Unirea, anuntata oficial luni, reprezinta prima fuziune de pe piata romaneasca de servicii medicale private.

Reprezentantii CMU si cei ai Eureko, proprietarul Euroclinic Hospital&Medical Centers, au refuzat sa faca declaratii pe seama pretului tranzactiilor. Surse din piata, citate de Mediafax, au estimat-o la 30 milioane de euro.

Dincolo de pretul tranzactiei, cert este ca fuziunea CMU-Euroclinic pune bazele celui mai mare furnizor de servicii medicale din Romania.

CMU ajunge la trei spitale si peste 23 de policlinici, cu afaceri de peste 25 de milioane de euro in 2010.

Oferta CMU-Euroclinic va include 26 de institutii medicale private, prezente in Bucuresti si in tara, care au o capacitate de: 150 de paturi, 10 sali de operatie, nastere si travaliu, o echipa formata din peste 1000 de medici permanenti si colaboratori.

„Asa cum in prezent CMU este cea mai intinsa retea ca si numar de clinici, asa va deveni si cea mai intinsa ca numar de spitale”, a spus Wargha Enayati, fondatorul CMU.

Wargha Enayati, a precizat ca toti clientii Euroclinic vor avea acces la serviciile CMU. In plus, clientii Eureko care detin asigurare de sanatate vor beneficia de servicii medicale extinse

Directorul CMU a precizat, pe de alta parte, ca brandul Euroclinic va fi pastrat „intr-o prima perioada” dar ca se va alatura si numele CMU.
[img=879][/img]

Euroclinic Hospital&Medical Centers a deschis primul spital privat din Romania, in 2005, cu o investitie de 6,2 milioane de euro. De atunci, a dezvoltat si trei clinici in Bucuresti. Investitia a trecut pe profit abia anul trecut, cand afacerile companiei au crescut cu 35%, la circa 8 milioane de euro.

Spitalele private, ca ciupercile dupa ploaie

Cresterea spectaculoasa a business-ului din domeniul medical vine pe fondul degradarii continue a serviciilor medicale de stat.

Astfel, in ultimii ani, profitand de disperarea romanilor dupa servicii de calitate, clinicile private au aparut ca ciupercile dupa ploaie. Primii au fost stomatologii si oftalmologii. Ulterior au aparut clinicile de analize, iar in ultimii ani s-au deschis si primele spitale private, unele care pot rivaliza, fara probleme, cu institutii similare din Occident.

In prezent, cele mai mari spitale private sunt Arcadia Hospital din Iasi si Memorial Hospital din Bucuresti. Cel din Moldova, realizat cu o investitie de 20 milioane de euro, are peste 150 de medici specialisti, primari si profesori, precum si peste 100 de asistenti medicali ce ofera consultatii, investigatii, diagnostic, tratament – in peste 35 de specialitati medicale si chirurgicale.

Memorial Hospital, pe de alta parte, se lauda cu cel mai mare numar de sectii si un bloc operator integrat cu un bloc de nasteri de 1400 mp. Spitalul are de 112 paturi in rezerve de lux de una si doua paturi si dispune de laborator propriu de analize, tomografie, radiologie, mamografie, endoscopie si ecografie de inalta rezolutie, inclusiv asistenta medicala ambulatorie pentru toate specialitatile medicale.

Mai sunt si alte spitale private, precum Athena din Timisoara, inaugurat in acest an dupa o investitie de 12 miloane de euro, sau Euroclinic Hospital din Bucuresti, primul spital privat din capitala, inaugurat in 2005.

In timp ce statul nu a construit nici macar un spital in ultimii 20 ani, numai in acest an se preconizeaza constructia altor 4 spitale private.

Sanador a anuntat ca va inaugura in aceasta toamna un spital cu 120 de paturi in zona Victoriei din Bucuresti, cu o investitie de 40 de milioane de euro. Omul de afaceri Florin Andronescu, proprietarul clinicilor Sanador, estimeaza ca spitalul va atinge pragul de profitabilitate in trei ani de la deschidere.

Tot in Bucuresti, MedLife a anuntat ca va demara constructia unui spital de mari dimensiuni care va include o unitate de primiri urgente, cinci sali de operatie si 140 de paturi, iar Medicover a cumparat un teren de la omul de afaceri Gigi Becali pe care va construi un nou spital privat de 50 de milioane de euro.

Si Centru Medical Unirea (CMU) a anuntat ca va deschide in prima jumatate din 2011 un spital in Baneasa, care va avea integrata si o maternitate, in urma unei investitii de 15 milioane de euro, iar pana la finele acestui an va inaugura o policlinica cu maternitate in Brasov.

Pe de alta parte, o retea de spitale private din Turcia, Medicana Hospital, a anuntat ca vrea sa intre pe piata locala, in special pentru a profita de turismul medical din Uniunea Europeana (UE).

Exista, bineinteles si exceptii. Medsana a amanat deschiderea a doua centre medicale multispecializate, programata initial pentru lunile august si octombrie 2010, pana la stabilizarea pietei, anticipata pentru trimestrul al doilea din 2011.

Piata serviciilor medicale se va dubla pana in 2015

Interesul investitorilor pentru piata serviciilor medicale este justificat de rezultatele inregistrate in acest an. Piata de profil a crescut in ultimii 2 ani cu peste 50%, iar in acest an se estimeaza ca va ajunge la 500 milioane de euro.

Cei mai multi jucatori din piata estimeaza afaceri in crestere cu 10 pana la 50%. MedLife vizeaza afaceri mai mari cu 40% comparativ cu anul trecut, CMU estimeaza venituri de 21 milioane de euro, in crestere cu 27% de la valoarea de 16,5 milioane de euro din 2009, Medsana se asteapta la o cifra de afaceri de 6,7 mil. euro, fata de 6,4 milioane de euro in 2009, iar Gral Medical, o retea de 17 centre medicale, vede o crestere a business-ului cu 50%.
[img=878][/img]

„Piata locala de servicii medicale private ar putea creste cu 20-25%, in timp ce piata serviciilor medicale la stat ar putea sa scada cu 25%”, a afirmat Mihai Marcu, presedintele consiliului de administratie al MedLife.

La randul sau, omul de afaceri Florin Andronescu, ce controleaza business-ul Sanador, estimeaza ca „piata serviciilor medicale private va fi in continuare in crestere, insa nu stiu daca neaparat in acelasi ritm. Nu au cum sa nu impacteze disponibilizarile sau inghetarea beneficiilor. Ca o contrabalansare, sistemul public este in suferinta”, a declarat Andronescu, care vede o crestere a business-ului Sanador de 25% in 2010.

„Scaderea puterii de cumparare nu a afectat foarte mult piata clientilor fee for service, pentru ca acestia nu isi mai pot rezolva problemele de sanatate in sistemul de stat, iar clinicile private reprezinta alternativa la policlinica/ambulatoriu spitalului de stat”, a declarat, recent, Doina Zidaroiu, director de vanzari al Medsana.

Pentru mai multe detalii despre piata serviciilor medicale cititi si analiza DailyBusiness.ro ”De ce sistemul medical de stat pierde bani, iar spitalele private fac profit chiar si in criza?”