Finante-Banci

Saracia ne salveaza? Cum am putea iesi din criza mai repede decat restul Europei

08 May, 00:07 • razvan.codorean
Romania ar putea fi unul dintre castigatorii perioadei post-recesiune, si asta pentru ca, in mod paradoxal, saracia ar putea atrage ca un magnet investitiile la noi in tara. Analistii economici estimeaza ca primele semne de revenire se vor simti cu adevarat din 2014.
Saracia ne salveaza? Cum am putea iesi din criza mai repede decat restul Europei

Am atins punctul minim al crizei? Multi analisti sustin ca [b]da[/b] si ca economia se afla in stagflatie. Practic, suntem pe fundul prapastiei si, de acum incolo n-ar fi decat loc de crestere. 

“Daca vom continua sa avem stabilitate politica, daca Guvernul va continua sa caute investitori, asa cum a facut cu Mercedes, daca va insista pe proiectele de infrastructura cu bani europeni, pot spune ca avem o sansa”, afirma consultantul economic Cristian Dinulescu. 

Si analistii de la Moody’s vad, in mod paradoxal, [b]saracia din Romania drept un atuu[/b]. 

„Principalul motiv pentru care anticipam rate mai inalte de crestere in Romania este ca statul este mult mai sarac decat alte membre UE, ceea ce inseamna ca are potential ridicat pentru recuperarea acestor decalaje”, afirma analistul Kenneth Orchard. 

„Un mediu de afaceri potrivit, apartenenta la UE si o infrastructura mai buna, cu ajutorul fondurilor UE, ar trebui sa sustina un nivel superior al investitiilor in timp, permitand o crestere graduala a veniturilor reala catre media UE”, a adaugat acesta.

Interesant este faptul ca in cursa revenirii, Romania va depasi multe dintre tarile din regiune care, chiar daca sunt cel putin la fel de sarace, au probleme economice mai grave.

“Revenirea pe crestere a economiei Romaniei poate fi mai rapida decat in cazul altor state din regiune, precum Bulgaria sau statele baltice, datorita [b]cursului de schimb flexibil[/b], care inlesneste ajustarea balantei comerciale, si [b]indatorarii relativ scazute a sectorului privat[/b]”, se precizeaza intr-un raport Moody’s.

Analistii economici romani spun ca nu trebuie sa ne mire asocierea dintre saracie si cresterea economica. 

Ei considera ca, in conditiile in care [b]Romania detine o piata de peste 15 milioane de posibili clienti[/b], iar anii anteriori au aratat ca romanii sunt destul de [b]cheltuitori[/b], investitiile pe termen lung pot fi profitabile.

“Sa nu ne facem insa iluzii privind dezvoltarea unui mediu lucrativ industrial. Strainii ne privesc ca o [b]piata de desfacere[/b], iar majoritatea investitiilor vor viza afacerile ce au legatura cu consumul”, considera Dinulescu.

[b]2014, anul relansarii economice?[/b]

2013 ar putea fi ultimul an de recesiune reala. La nivel oficial, daca luam in calcul datele INS, suntem deja pe crestere economica. Avand insa in vedere modul cel putin discutabil in care sunt calculate datele si luand in calcul si efectul de baza (evolutia economica comparativa cu anul precedent), in realitate suntem inca la nivelul zero daca nu pe minus. 

Abia in a doua parte a anului, daca vom avea o productie agricola buna si daca exporturile vor continua sa performeze, vom putea cu adevarat ca economia a trecut pe plus. 

Din 2014, aproape toate prognozele estimeaza [b]o rata de crestere economica de peste 2%[/b].
[url=https://www.dailybusiness.ro/stiri-finante-banci/decizie-surpriza-cum-vede-bruxelles-ul-evolutia-romaniei-in-2014-89141/]Comisia Europeana, de exemplu[/url], anticipeaza ca Produsul Intern Brut (PIB) va creste anul viitor cu 2,2%, confirmand totodata prognoza de plus 1,6% pentru 2013, in linie cu asteptarile FMI si ale Guvernului.

Daca mai luam in calcul, macar la nivel teoretic, si o evolutie pozitiva in sectorul absorbtiei fondurilor UE, dublata de o crestere a productiei agricole ( sa nu uitam ca de la 1 ianuarie 2014, strainii vor putea cumpara oficial terenuri agricole in Romania), exista premizele unei evolutii pozitive.

Expertii Comisiei Europene relatau, saptamana trecuta, intr-un prognoza de primavara privind Romania, ca “[b]principalul motor al economiei va fi cererea interna[/b], atat investitiile, cat si consumul privat, in timp ce exporturile vor aduce o contributie negativa la cresterea economica”.

“Conditiile dificile de finantare si procesul de dezintermediere prin care trec bancile vor afecta creditul catre economie si vor limita cresterea exporturilor. (…) Cererea externa va inregistra de asemenea o evolutie negativa, din cauza situatiei economice dificile a principalilor parteneri comerciali (din Europa – n.r.)”, se mai spune in raport.

Mai simplu spus, Bruxelles-ul ne avertizeaza – daca vreti sa iesiti din criza, stimulati consumul intern (cresteri de salarii, reduceri de taxe), ca sa nu mai depindeti de ce se intampla pe plan extern.

[b]Romanii, optimisti privind iesirea din criza[/b]

Dincolo de opiniile expertilor, cert este ca romanii au redevenit increzatori privind evolutia economica, iar acest lucru ar putea afecta in sens pozitiv consumul, principalul motor al economiei.

Potrivit unui studiu GfK privind increderea in economie la nivelul UE, dat publicitatii zilele trecute, cele mai ridicate valori ale indicatorului privnd increderea in economie le prezinta Germania si Austria (ambele 0,6 puncte), urmate de Romania (-13,6 puncte), iar cele mai pesimiste prognoze cu privire la redresarea economica s-au inregistrat in Portugalia (-43,4 puncte), Franta (-41,6 puncte) si Grecia (-36,9 puncte).

„Romanii sunt in general optimisti in ceea ce priveste viitorul. Cresterea economica continua, in timp ce somajul este in scadere. Un numar mai mare de locuri de munca determina o crestere a veniturilor populatiei. Acest lucru este reflectat in mod clar de indicatorul asteptarilor privind veniturile, care in prezent se situeaza la -5,36 puncte. O comparatie cu valoarea de anul trecut (-22,7 puncte) arata in mod clar ca, in ultimele 12 luni, situatia de pe piata muncii s-a schimbat in mod considerabil”, conform documentului citat.

Raportul noteaza ca, „desi cresterea economica de anul trecut a fost de numai 0,3 procente, experti economici prezic ca o crestere de 0,7% pana la 1% ar urma sa fie inregistrata in primul trimestru al lui 2013 in Romania”. 
[quote=Cristian Dinulescu, consultant economic]Romania este atat de saraca, in comparatie cu celelalte tari din UE, incat nu are decat sansa sa mearga in sus[/quote]
Studiul GfK mai arata insa ca „in urmatoarele cateva luni, inflatia ar putea deveni o problema (in Romania – n.r.)”.

Conform Comisiei Europene, aceasta se situeaza in prezent la 3,8%, insa expertii anticipeaza o crestere de pana la 4,6% in cursul acestui an.

„Preturile produselor alimentare indeosebi vor determina o crestere a preturilor in prima jumatate a anului. Preturile la energie urmeaza si ele sa creasca si mai mult in lunile si anii care urmeaza, ca urmare a dereglementarii pietei energiei”, se mentioneaza in studiu.

Potrivit raportului companiei de cercetare, tarile care se indreapta spre redresare economica sunt situate in principal in nordul si estul Europei, pentru cele din sud si vest va fi in continuare un an dificil. Studiul a fost realizat in randul consumatorilor din 12 tari europene si din SUA.