Finante-Banci

Scandalul Carpatica Asigurari: Ministrul Chitoiu ar fi implicat in jocurile de influenta

30 Jan, 11:05 • Redactia DailyBusiness
Guvernul a adoptat o ordonanta de urgenta pentru a introduce un criteriu de incompatibilitate care sa-l dea jos pe un vicepresedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara, in urma influentei altui membru al conducerii ASF, Marian Mirzac, care urmarea sa protejeze astfel interesele firmei de asigurari Carpatica, acuza procurorii Directiie Nationale Anticoruptie
Scandalul Carpatica Asigurari: Ministrul Chitoiu ar fi implicat in jocurile de influenta

In interceptarile puse la dosar, Mirzac il indica pe
ministrului Finantelor, Daniel Chitoiu, drept posibil initiator al ordonantei
de urgenta, scrie Hotnews.ro.

Procurorii descriu un context in care, in octobrie 2013,
Marian Mirzac, membru al consiliului Autoritatii de Supraveghere Financiara, se
afla in „razboi fatis” cu vicepresedintele de atunci al ASF, Daniel
Tudor. 

Conform procurorilor, Mirzac ar fi vrut postul de vicepresedinte pentru a putea
proteja mai bine interesele firmei de asigurari Carpatica, iar pentru asta ar
fi urmat sa se foloseasca si de relatia pe care o avea cu presedintele ASF, Dan
Radu Rusanu, fost vicepresedinte al PNL, finul ministrului Finantelor, Daniel
Chitoiu, si al sotiei acestuia, Laura Chitoiu, urmarita penal si ea in dosar.

Omul de afaceri Ilie Carabulea, care controleaza grupul Carpatica, si Marian Mirzac, fostul director general al Carpatica Asig, au fost arestati preventiv, printr-o decizie luata de Tribunalul Bucuresti, miercuri seara, la propunerea procurorilor DNA care instrumenteaza dosarul „Carpatica”.

Conform DNA, invinuitul Carabulea Ilie l-a promovat, sustinut si cointeresat financiar, in mod constant pe fostul director Mirzac Marian (care a ocupat aceasta functie in intervalul 16.05.2012 – 23.04.2013), pentru a fi ales in conducerea A.S.F. Din pozitia de membru neexecutiv in cadrul conducerii A.S.F., ocupata cu incepere din data de 24 aprilie 2013, Mirzac Marian a facut demersuri pentru a asigura protectia societatii de asigurari detinute in mod indirect de Carabulea Ilie si pentru a evita suspendarea autorizatiei de functionare de pe piata asigurarilor din Romania, pana la remedierea deficientelor.

“Finantatorul gruparii infractionale constituite, Carabulea Ilie, l-a desemnat ca intermediar in relatia cu Mirzac Marian, pe Mustatea Radu care avea rolul de a comunica rezultatele demersurilor infractionale ale lui Mirzac Marian, precum si informatii confidentiale obtinute de la acesta din urma. Gruparea infractionala susmentionata a fost sprijinita de Ovidiu Ioan Cezar Giurgea si un alt functionar cu atributii de conducere si executie in cadrul A.S.F”, se arata intr-un comunicat DNA.

De asemenea, Laura Elena Chitoiu, sotia ministrului Finantelor Daniel Chitoiu, este urmarita penal in dosarul de coruptie in care marti au fost facute perchezitii, fiind acuzata ca, in calitate de director la ASF, ar fi ajutat o persoana sa ocupe functia de director general la o societate de asigurari, potrivit DNA.

Din Rezolutia de incepere a urmaririi penale intocmita de procurori a rezultat ca exista date si indicii temeinice potrivit carora, in perioada 10-16 iunie 2013, la cererea unei persoane (membru neexecutiv in conducerea ASF, reprezentand interesele unei societati de asigurari) invinuita Chitoiu Laura Elena, director al Directiei Avizari din cadrul A.S.F., a devansat interviul pentru ocuparea functiei de director general al acelei societatii de asigurari. Astfel, desi interviul era stabilit pentru data de 10 iulie 2013, in urma demersurilor invinuitei Chitoiu Laura Elena, interviul a fost devansat pentru data de 19.06.2013.

Miercuri, procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie au inceput urmarirea penala fata de Tudor Daniel – George, functionar cu atributii de conducere si executie in cadrul ASF, fost presedinte, in sarcina caruia s-au retinut infractiunile de abuz in serviciu contra intereselor publice, daca functionarul a obtinut pentru sine sau pentru altul un interes patrimonial sau nepatrimonial.

Citeste si: Chitoiu: Basescu m-a rugat sa nu-l schimb pe Ghetea de la conducerea CEC. Reactia presedintelui