- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Se anunta vremuri grele pentru banci: Moody\’s vede tot mai multi rau-platnici

18 Oct, 13:59 • razvan.codorean
Rata creditelor neperformante a ajuns la un nivel alarmant, iar anul viitor va aduce o crestere a numarului celor care nu isi mai pot achita creditele, avertizeaza agentia de evaluare financiara Moody's, intr-o analiza data luni publicitatii.
Se anunta vremuri grele pentru banci: Moody\'s vede tot mai multi rau-platnici

Potrivit datelor Moody’s, rata creditelor neperformante, calculata dupa intarzierile de peste 2 luni, a ajuns la 19,3% in luna august, fata de 6% in urma cu aproximativ doi ani.

Expertii agentiei afirma ca situatia este alarmanta, mai cu seama ca anul 2011 va accentua evolutia creditelor neperformante, in contextul unei evolutii economice slabe, afectata de masurile de austeritate.

Cele mai mari probleme se anunta in sectorul imobiliar, acolo unde sunt printre cele mai multe credite neperformante.

Pe de alta parte, Moody’s vede probleme de finantare pentru intreg sectorul IMM-urilor, afectat puternic de scaderea consumului si de blocajul financiar.

In ciuda problemelor, bancile vor rezista cu bine, pentru ca au o baza de capital solida si un nivel bun al provizioanelor.

Intregul raport il puteti parcurge in materialul atasat.

Casele datornicilor, la mezat

Estimarile Moody’s vin in contextul in care, potrivit expertilor de la compania de consultanta imobiliara Coldwell Banker, problemele din sectorul imobiliar se acutizeaza.

O analiza prezentata luni de companie releva ca peste 1.000 de locuinte cumparate de romani pe credit au fost scoase la licitatie, ca parte a procesului de executare silita. Dintre acestea, circa 100 de locuinte nu s-au vandut si au intrat in portofoliul bancilor, dupa care au fost scoase din nou la vanzare.
[img=938][/img]

Expertii companiei de consultanta imobiliara estimeaza ca numarul proprietatilor preluate de la rau-platnici va creste puternic in urmatoarea perioada.

Managerul Coldwell Banker, Valentin Ilie, a declarat ca procesul de vanzare va fi unul dificil in lipsa unei strategii adecvate.

„Daca bancile vor scoate la vanzare, deodata, mii de locuinte pe care le detin, se va ajunge la un blocaj deoarece oferta va depasi si mai mult cererea in anumite zone. Totusi, la un pret mai mic cu 10%-15% decat cel mediu de pe piata si cu o strategie de vanzare adecvata estimam ca s-ar putea vinde cateva mii de locuinte in decurs de doua – trei luni”, a declarat Valentin Ilie.