- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Se inmultesc jafurile. Principalele cauze: limitarile legii si amatorismul firmelor de securitate

16 Sep, 00:01 • razvan.codorean
Numarul cazurilor de jafuri si furturi din magazine, depozite, case de schimb, cazinouri si alte obiective economice a crescut de cateva ori fata de anul trecut, spun specialistii in securitate. Fenomenul s-ar putea amplifica, luand in calcul "repatrierile" infractorilor romani din Occident si faptul ca piata serviciilor de securitate este guvernata de o lege proasta si de amatorism.
Se inmultesc jafurile. Principalele cauze: limitarile legii si amatorismul firmelor de securitate

„Ceea ce ati vazut la televizor nu reprezinta decat o mica parte din dimensiunile reale ale fenomenului”, spune pentru DailyBusiness.ro Bogdan Oprea, presedintele companiei de servicii de securitate BGS. Potrivit patronatului din domeniu, ce reuneste peste 1.200 de firme de securitate din Romania, numarul infractiunilor a crescut de cateva ori de la inceputul anului, fata de perioada similara din anul trecut.

„In vremuri de criza, infractionalitatea creste, este o situatie cunoscuta. Insa ceea ce se intampla la noi depaseste asteptarile„, afirma Adrian Tudose, administratorul companiei de securitate Nei Guard.

Expertii in securitate spun ca in fiecare zi au ajuns sa prezinte politiei zeci de infractori, prinsi in hipermarketuri, banci, fabrici, cazionuri etc. „Metodele s-au diversificat. Daca pana acum aveam de-a face cu amatori, cu mici gainarii, furturile profesioniste, bine planuite, sunt acum tot mai multe, iar depistarea autorilor a devenit o misiune mai dificila”, explica Tudose, pentru DailyBusiness.ro.
[quote=Adrian Tudose, administrator Nei Guard]Am descoperit, recent, o retea infractionala din care faceau parte angajati si persoane dinafara care furau cu camionul dintr-un magazin si apoi vindeau totul pe piata neagra[/quote]
Statisticile Politiei confirma declaratiile expertilor in securitate. Politistii au inregistrat anul trecut peste 630.000 de infractiuni, iar numarul celor comise la regimul armelor si munitiilor a crescut de aproape 4 ori. 243.000 de persoane au fost cercetate si, interesant, peste 140.000 de fapte au ramas cu autor necunoscut. Astfel, daca in 2003 erau retinute sau arestate 17.000 de persoane, in 2008 erau doar 6.000 de infractori retinuti sau arestati. In acest an, politistii se asteapta ca bilantul sa fie si mai mare.

Cine ne apara de infractori?

O intrebare justificata, daca privesti lunga lista a atacurilor armate din acest an. Sunt capabile politia si firmele de securitate sa protejeze avutul privat?

Pe de o parte, politistii sustin ca isi fac datoria, iar spargerile de la casele de schimb, banci si celelalte jafuri denota inconstienta patronilor si lipsa de profesionalism a unor firme de paza. De altfel, potrivit rezultatelor unui control efectuat la casele de schimb valutar si cele de amanet, care sunt tinta predilecta a infractorilor, 80% nu respectau regulile de securitate, motiv pentru care aproape 1.000 dintre ele au fost amendate.

„668 de case de schimb valutar si amanet (16%) au sisteme anti-furt fara avizul politiei, 80 au sistemele de alarmare defecte, iar 303 unitati nu aveau supraveghere video (7%). In plus, 77,6% din locatii nu au paza umana, fiind preferata monitorizarea prin dispecerate”, se precizeaza in raportul politiei.

[quote=Bogdan Oprea, presedinte BGS]Romania a devenit un fel de rai pe pamant pentru infractorii cu experienta[/quote]
„In multe cazuri este vorba de inconstienta patronilor. Sunt firme unde banii de salarii, de exemplu, sunt ridicati de contabili cu sacosa de la banca si adusi in firma cu taxiul sau transportul in comun. In plus, inca sunt inca patroni care prefera sa isi vada seifurile pline cu bani, desi i-ar putea tine foarte bine la banca. Cum sa nu atraga infractorii?”, spune seful de la BGS.

Adrian Tudose, administratorul companiei de securitate Nei Guard, considera ca vina este impartita intre patroni si firmele de paza.

„Patronii nu realizeaza pericolele, iar daca totusi apeleaza la o firma de paza, aleg sa isi puna un bodyguard la poarta si cred ca au rezolvat problema. Pe de alta parte, si companiile de paza sunt vinovate, pentru ca nu ofera clientilor protectia necesara. Aici intervine o problema de profesionalism. Din pacate avem prea multe firme de securitate ‘fantoma’, pline de agenti de paza pensionari si fara dotarile elementare”, a declarat el.

Potrivit expertilor, majoritatea jafurilor petrecute in acest an a venit tocmai pe fondul unor astfel de probleme de securitate.

„Din pacate, in multe firme de protectie si paza nu se efectueaza trainingul minim necesar pentru astfel de misiuni”, a declarat Bogdan Oprea, de la BGS.

[quote=Bogdan Oprea, presedinte BGS]Jaful din Pasul Gutai ridica, de exemplu, cateva semne de intrebare. De ce oare transportul nu era asigurat de un antemergator si de ce agentii nu au folosit armele?[/quote]
In opinia expertilor, situatia s-ar putea rezolva, in mare parte, prin modificarea legislatiei in vigoare.

„Legea permite, practic, oricui sa isi deschida firma de paza cu 3 uniforme si o masina de interventie. Concurenta este necesara, insa trebuie sa vizeze calitatea serviciilor. In plus, este nevoie ca legea sa permita masurile necesare asigurarii valorilor. Pe degeaba pregatesti un plan de interventie, daca politistul de la intersectie te poate opri oricand in trafic, desi ai avizul pentru transport valori. Ce s-a intamplat in Pasul Gutai este o consecinta a limitelor legii„, a mai declarat expertul.

Potrivit patronatului din domeniu, mai mult de jumatate dintre firmele din Romania nu beneficiaza, in prezent, de niciun fel de masuri de securitate. In Romania activeaza 1.200 de firme de protectie si paza, din care 360 in Bucuresti. Piata serviciilor de securitate s-a situat anul trecut la circa jumatate de miliard de euro.

Cate un jaf pe luna

Datele politiei arata ca jafurile au intrat in ultima vreme in cotidian. Astfel, aproape in fiecare luna din acest an s-a produs cel putin un jaf vizand obiective economice, iar in multe dintre ele, infractorii au ramas necunoscuti.

Seria neagra a debutat pe 24 ianuarie, cand mai multe persoane mascate au atacat cu o sabie casiera unei case de schimb valutar din Constanta si au disparut cu 10.000 de euro. Cateva zile mai tarziu, pe 29 ianuarie, la Brasov avea loc cel mai grav caz de atac armat din ultimii 20 de ani. Un barbat inarmat ataca casiera unei case de schimb valutar. Doua persoane au murit atunci, iar o alta a fost ranita. Incidentul s-a produs in momentul in care angajata a iesit cu o punga cu bani din unitate, vrand sa urce intr-o masina.

In februarie, pe lista obiectivelor atacate se inscria, in premiera, si o banca. Doua persoane inarmate si mascate intrau intr-o banca din Cluj-Napoca de unde furau 246.000 de lei.

[quote=Dan Nica, ministru de Interne]Este inadmisibil ca o banca sa fie jefuita mai usor decat o toneta din piata[/quote]
Pe 2 mai, la Galati avea loc un alt atac armat. Doi indivizi mascati au reusit sa dispara cu 15.000 de lei furati dintr-o casa de schimb valutar.

In iunie, tinta infractorilor cadea o sucursala a Bancii Carpatica din Constanta, de unde doua persoane mascate reuseau, intr-un minut, sa fure sub amenintarea armelor 80.000 de lei.

Pe lista jafurilor se inscria, pe 3 iulie, si orasul Navodari. Doua persoane inarmate cu o sabie reuseau sa fure dintr-un magazin bijuterii in valoare de 15.000 de lei. Evenimentul era urmat, in aceeasi luna, de un jaf similar produs la o casa de amanet din Constanta, de unde doi infractori reuseau sa dispara cu 11.000 de lei si mai multe bijuterii din aur. In luna august, o casa de schimb valutar din Targoviste era sparta de un barbat inarmat cu un pistol care reusea sa dispara fara urme cu 40.000 de lei.

Cateva zile mai tarziu, o casa de schimb era sparta in Constanta, de unde infractorii reuseau sa fure o suma similara, iar pe 21 august, pe lista obiectivelor jefuite se inscria si o benzinarie din Dobra-Hunedoara, de unde un barbat inarmat cu o sabie disparea cu 15 mii de lei. In aceasta luna, pe 2 septembrie, o persoana inarmata cu un pistol incerca, fara suces, sa sparga o sucursala BRD din Brasov, iar pe 14 septembrie, patru indivizi mascati cu cagule si inarmati cu pistoale si sabii atacau un magazin de bijuterii din Calarasi, furand opt kilograme de bijuterii.

Seria neagra a culminat ieri cu cel mai mare jaf din acest an. O masina blindata de transport valori a fost atacata de hoti, in Pasul Gutai, la iesirea din Baia Sprie, pe DN18, infractorii reusind sa fure 240.000 de lei, potrivit sefului Politiei Maramures, dupa ce, initial, se vorbea de 1 miliard de lei.

[quote=Bogdan Oprea, presedinte BGS]Asteptati-va la o crestere a fenomenului infractional, in conditiile in care, pe fondul crizei, tot mai multi infractori romani periculosi s-au intors in tara[/quote]

Pe piata firmelor de securitate activeaza nume precum BGS, G4S (fosta Group 4 Falck), Securitas si Rosegur (fosta Dragon Star Guard), Nei Guard (fondata de un fost actionar al firmei de securitate Romguard). Valoarea pietei firmelor de protectie si paza este estimata pentru acest an la 400 milioane de euro, in crestere cu 30%, acesta fiind unul dintre putinele domenii care vor inregistra crestere economica in acest an.

Jafuri armate in toata lumea

Inmultirea cazurilor de jaf armat si a furturilor ingrijoreaza intreaga lume. Din America pana in Japonia, criza a adus o crestere a infractionalitatii.

La fel ca in Romania, multi dintre cei care au ajuns sa sparga banci, case de amanet si magazine sunt din randul celor loviti puternic de criza. In New York, de exemplu, numarul jafurilor a crescut cu 54% fata de 2007.

Un astfel de caz a tinut prima pagina a ziarelor. O tanara de 23 de ani a fost arestata dupa ce a jefuit o banca, pentru ca nu avea bani sa isi plateasca chiria. Restanta era de numai 1.410 dolari. Si in Europa, presa a relatat despre astfel de cazuri.

Unul dintre cele mai spectaculoase cazuri s-a petrecut la sediul Parlamentului European din Bruxelles. In ciuda masurilor de securitate draconice, doi indivizi au reusit sa sparga sediul agentiei ING din cladirea parlamentului, de unde au furat 50.000 de euro.

In Franta, intr-o singura luna au avut loc 33 de jafuri. Ultimul, la o banca din Paris, jefuita recent de doi mascati pentru numai 5.000 de euro. In Ungaria, in numai doua saptamani au avut loc sase atacuri armate asupra filialelor unor banci.