- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Se pregateste metroul din Drumul Taberei! Vezi care sunt planurile Metrorex

16 Aug, 16:35 • razvan.codorean
Metroul care va lega cartierele Drumul Taberei si Pantelimon prinde contur. Metrorex pregateste deja achizitia trenurilor care vor deservi noua magistrala. Lucrarile de constructie ar urma sa inceapa in 2010 si sa fie finalizate in 4 ani.
Se pregateste metroul din Drumul Taberei! Vezi care sunt planurile Metrorex

Metrorex a anuntat, luni, intr-un comunicat, ca va plati 2.345.097 lei, fara TVA, pentru serviciile de consultanta in vederea achizitionarii a 37 de trenuri noi, din care 21 vor deservi viitoarea Magistrala 5 Drumul Taberei-Universitate, in timp ce 16 garnituri vor completa parcul rulant pe magistralele de metrou existente.
[gallery:131]

Firma care va furniza serviciile va desemnata in luna septembrie, principalul criteriu de selectie fiind pretul cel mai mic.

Noile garnituri de metrou, realizate din 6 vagoane articulate si dotate cu pasaje de intercomunicatie intre ele, vor trebui sa beneficieze, printre altele, de aer conditionat, sisteme audio video etc.

20 firme isi disputa constructia magistralei

20 de firme au intrat in faza finala a licitatiei pentru constructia magistralei V, ce va lega cartierele Drumul Taberei si Pantelimon.

Printre acestea se afla mari companii straine, precum Aktor, Astaldi, Strabag Ag si China Railway No 5 Engineering Group, dar si investitori autohtoni, precum Prospectiuni SA,
Delta ACM, Cominco SA Bucuresti, Euroconstruct Trading 98 Srl.

Magistrala V va avea doua componente. Una, in lungime de 9,05 kilometri va lega Drumul Taberei de Universitate, iar cealalta statia Universitate de cartierul Pantelimon.

Linia de metrou Drumul Taberei-Universitate, pentru care autoritatile au obtinut un imprumut de 300 milioane euro de la Banca Europeana pentru Investitii (BEI) , va avea 15 statii – Ghencea, Prelungirea Ghencea, Raul Doamnei, Brancusi, Romancierilor, Drumul Taberei, Drumul Taberei 34, Favorit, Orizont, Academia Militara, Eroilor 2, Hasdeu, Cismigiu, Universitate 2.

Lucrarile de constructie ar urma sa inceapa in 2010 si sa fie finalizate in 4 ani. Costurile totale ale magistralei sunt estimate la 740 milioane de euro.

Cea mai moderna magistrala

Potrivit planurilor Metrorex, noua magistrala va fi una ultra-moderna.

Iulian Oprea, proiectantul machetei noilor statii de metrou, a declarat, pentru Adevarul, ca noile statii vor include multe elemente „revolutionare” in domeniul inovatiei tehnologice.

Statiile vor beneficia de sisteme de aer conditionat, audio-video, facilitati comerciale etc.

Statia Eroilor 2, de exemplu, va fi prevazuta cu trei scari rulante, si va folosi ca si nod de legatura intre tronsoanele care duc spre Militari, Gara de Nord si Pantelimon.