- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Seitan: Declaratiile de drepturi de autor si PFA vor putea fi depuse online din 25 septembrie

26 Aug, 11:20 • razvan.codorean
Declaratiile privind veniturile din drepturi de autor (DDA), cele obtinute de persoanele fizice autorizate (PFA) si alte activitati independente vor putea fi depuse on-line din 25 septembrie, a declarat, joi, ministrul Muncii, Mihai Seitan.
Seitan: Declaratiile de drepturi de autor si PFA vor putea fi depuse online din 25 septembrie

‘Aceste declaratii vor fi depuse on-line, pe un portal de Internet specializat, din 25 septembrie. In cooperare cu Ministerul Comunicatiilor vom face acest sistem’, a explicat Seitan.

Ministrul Muncii a declarat, pe de alta parte, ca pana in prezent, intre 5 si 10% dintre cei aproape 500.000 de contribuabili au depus declaratiile la ghisee.

Seitan a precizat, din nou, ca persoanele care nu le-au depus pana acum nu vor fi penalizate. ”Fiind un sistem care abia a pornit, nu vom lua penalizari pana cand sistemul nu se va aseza, pana cand oamenii nu vor veni sa depuna aceste declaratii intr-o perioada rezonabila. Continuam aceasta actiune si astazi, si maine, si saptamana viitoare”, a precizat Seitan.

Demnitarul a spus ca penalizarile se vor da din momentul in care sistemul va fi pus „pe picioare”.

„Penalizarile se fac din momentul in care stii pe cine trebuie sa penalizezi. Totul este ca oamenii sa participe la aceste bugete si ca ei sa poata beneficia de drepturile pe care le au in urma efectuarii acestor plati”, a declarat Seitan.

Ministrul Muncii a precizat, pe de alta parte, ca declaratiiole se pot trimite si prin Posta, iar banii pot fi virati in conturile agentiilor judetene de ocupare si a caselor de pensii.

Sunt de ajuns asigurarile ministrului?

Ministrul Muncii a anuntat ca va emite o circulara interna prin care va dispune ca persoanele care nu si-au depus la timp declaratiile de venituri sa nu fie amendate si sa nu plateasca penalitati de intarziere. Potrivit ordonantei de Guvern, amenzile pentru nedepunerea la timp a declaratiilor sunt intre 2500 si 5000 lei.

Expertii in fiscalitate spun insa ca asigurarile Guvernului nu sunt de ajuns. Consultantul Gabriel Biris a declarat ca pentru ca prevederile ordonantei privind amenzile si penalitatile sa fie anulate, este necesara o hotarare de Guvern.

Informatia a fost confirmata si de Razvan Bordeianu, vicepresedintele sindicatului functionarilor publici Sedlex. ”Trebuie modificat textul de lege. La noi, aplicarea unei norme de aplicare a unei legi trebuie insotita de o alta norma de aplicare. S-a demonstrat, din nou, ca Guvernul da legi neaplicabile”, a spus sindicalistul.