- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Sipola, Ruukki: Este dificil sa mai gasim manageri competenti in Romania

02 Oct, 00:01 • traian.badulescu
Saku Sipola, presedintele firmei finlandeze Ruukki Construction prezente si in Romania, a descris pentru DailyBusiness.ro care sunt dificultatile cu care se confrunta pe plan local si ce masuri de atenuare a efectelor scumpirii unor materii prime sunt mai potrivite in acest moment.
Sipola, Ruukki: Este dificil sa mai gasim manageri competenti in Romania

Ruukki Romania a finalizat recent procesul de constructie al centrului de productie local din Bolintin Deal, cea mai mare investitie greenfield a companiei in afara Finlandei, care a totalizat 35 mil. euro.

Portofoliul Ruukki Romania include lucrari precum Baneasa Shopping Mall, Sphera Center, Porsche Vest in Bucuresti, Piscina Olimpica Oradea, Tiago Mall, Sefar Sighisoara, Frans Maas Chitila, BauMax Craiova, Porta Doors Arad, Real Galati, Den Braven Chitila, Saint Gobain Calarasi, Carrefour Brasov, Kaufland Galati, Uzinele Dacia Mioveni, Inbev Ploiesti, Peugeot Targu Mures, Prologis Park Pitesti.

Pe piata locala a furnizorilor de solutii metalice pentru constructii mai activeaza companii ca Arcelor Mittal Construction Romania si House Factory.

DailyBusiness.ro: Care au fost efectele scumpirii otelului asupra business-ului companiei, avand in vedere ca sunteti furnizor de solutii metalice pe baza de otel pentru constructii?
Saku Sipola: Pretul otelului a crescut cu 10% de la inceputul anului. Am reusit sa temperam aceste cresteri prin investitia de 35 mil. euro in unitatea de productie de la Bolintin Deal.

DB: Cum ati facut mai exact?
SS: Ne-am redus costurile de transport si logistica, avand in vedere ca inainte importam toate produsele din Ungaria si Polonia. Producand pe plan local, nu va mai fi nevoie sa aducem produse din alte tari din regiune unde mai suntem prezenti.

DB: Cu cat ati redus costurile de transport si logistica?
SS: Finalizarea centrului de productie local a insemnat scaderea costurilor, prin eliminarea celor de transport, care la unele produse puteau ajunge la 15% din valoarea comenzii, dar si deservirea mai rapida a clientilor, prin scaderea termenelor de livrare cu pana la 2 saptamani.

DB: Ce probleme intampinati in desfasurarea activitatilor din Romania?
SS: Ne-ar fi mai usor daca am avea mai multi oameni competenti cu care sa lucram. Este foarte greu sa gasim personal calificat in Romania.

DB: Cum va influenta aceasta lipsa de personal calificat obiectivul companiei de a avea pana la finele anului 400 de angajati in Romania fata de 240 in prezent?
SS: Pentru posturile de simpli muncitori din fabrica nu vom avea nevoie de personal calificat, vom asigura training-uri. Problema este la nivelul personalului de management.

DB: Credeti ca aceasta problema ar putea fi solutionata odata cu intoarcerea romanilor plecati in tarile vestice?
SS: Cred ca fluxul de romani plecati in Occident va reveni in Romania in cativa ani, daca ne uitam la exemplul Poloniei. Diferentele dintre salarii nu mai sunt asa de mari, astfel incat polonezii au preferat sa se intoarca in tara lor.

Resurse suplimentare

Profilul lui Saku Sipola pe Key People