- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Slabirea influentei ANI de catre parlamentari, criticata de ambasadorul SUA si presa internationala

13 May, 12:59 • Redactia DailyBusiness
Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Bucuresti, Mark Gitenstein, considera ca Senatul Romaniei, care miercuri a votat noua lege a Agentiei Nationale pentru Integritate, a facut modificari care nu au fost solicitate de Curtea Constitutionala si care vor slabi institutia "inutil si in mod substantial". Romania a diluat puterea unei agentii anti-coruptie care are sustinerea UE, comenteaza Reuters.
Slabirea influentei ANI de catre parlamentari, criticata de ambasadorul SUA si presa internationala

„Se pare ca Senatul a facut modificari care nu au fost solicitate, iar aceste modificari vor slabi ANI inutil si in mod substantial. Este o mare dezamagire”, a declarat Mark Gitenstein, citat de AFP.

Relatand despre votul de miercuri din Parlament, Reuters subliniaza faptul ca eforturile Romaniei pentru eradicarea coruptiei sunt atent urmarite, in conditiile in care, alaturi de Grecia si Bulgaria, este una dintre tarile membre UE cu cele mai mari probleme la acest capitol. „Romania a diluat puterea unei agentii anti-coruptie sprijinita de UE, dupa ce curtea a decis luna trecuta ca unele din activitatile acesteia sunt neconstitutionale”, comenteaza Reuters.

Horia Georgescu, secretarul general al ANI, a atras atentia in articolul Reuters asupra faptului ca Bruxelles-ul „va observa cu siguranta” ce s-a intamplat la Bucuresti.

In urmatorul raport pe Justitie, este de asteptat ca UE sa critice nivelul coruptiei din Romania si deficientele din sistemul juridic, dupa ce presedintele Comisiei Europene, Manuel Barroso, si-a exprimat ingrijorarea fata de slabirea eforturilor impotriva coruptiei.

Senatul a adoptat miercuri cu 92 de voturi pentru, unul impotriva si o abtinere , noua Lege a Agentiei Nationale de Integritate, dupa ce anterior Curtea Constitutionala a stabilit ca publicarea declaratiilor de avere incalca dreptul la viata privata. Potrivit noii legi, demnitarii care nu isi completeaza corect declaratia de avere sau de interese nu mai raspund penal pentru acest lucru.

ANI a fost infiintata in 2007, la cererea Uniunii Europene, pentru a investiga posibilele conflicte de interese si averea ilicita a politicienilor. Declaratiile de avere erau publice, iar averea obtinuta in mod ilegal putea fi confiscata, potrivit AFP.