- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Stocurile de porumb au atins minimul ultimilor 37 de ani la nivel mondial

22 Feb, 17:51 • Redactia DailyBusiness
Stocurile de porumb au ajuns la minimul ultimilor 37 de ani, semn ca producatorii din intreaga lume nu reusesc sa acopere consumul in crestere, chiar daca alimentele se scumpesc, iar suprafata insamantata se mareste.
Stocurile de porumb au atins minimul ultimilor 37 de ani la nivel mondial

Agricultorii din intreaga lume au majorat productia de grau, orez si cereale furajere cu 16% din 2000, insa nu reusesc sa acopere cresterea de 20% a cererii, potrivit datelor Departamentului pentru Agricultura din SUA, citate de Bloomberg si preluate de Mediafax.

Guvernul american estimeaza ca stocurile mondiale de porumb echivaleaza cu 15% din necesar, cel mai redus nivel de dupa 1974.

Stocurile pentru toate tipurile de cereale se vor reduce cu 13% inainte de urmatoarea recolta, prima scadere din 2007, anticipeaza Departamentul american pentru Agricultura. In 2007, cresterea preturilor alimentelor a stat la baza a peste 60 de revolte in intreaga lume, in tari precum Haiti si Egipt.

Majorarea cererii provoaca penurii izolate de alimente si accelerarea inflatiei in statele in curs de dezvoltare, chiar daca in aceasta situatie veniturile agricultorilor cresc.

„Va trebui sa cultivam mai mult anul acesta pentru a acoperi necesarul de alimente. Cererea mare pentru carne si produse lactate sustine cererea pentru porumb si soia”, a declarat un producator american de cereale.

Cresterea veniturilor in economiile dezvoltate duce la majorarea preturilor alimentelor, in conditiile in care populatia mananca mai multa carne si mai multe lactate, produse livrate de crescatorii de animale, hranite cu cereale. In SUA, subventiile incurajeaza cererea pentru etanol fabricat din grau. Totodata, secetele si inundatiile de anul trecut au afectat recoltele la nivel global.

Preturile cerealelor au urcat luna aceasta, pe bursa din Chicago, la cel mai ridicat nivel de dupa 2008. Cotatia porumbului a crescut cu 95% anul trecut, iar cea a graului a avansat cu 71%.

Cotatiile cerealelor nu sunt singurele care s-au majorat. Pretul zaharului a urcat luna aceasta la maximul ultimilor 30 de ani pe bursa de la new York. Cotatia bumbacului s-a dublat anul trecut, iar in aceasta luna a atins cel mai ridicat nivel din istorie.