- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro
Finante-Banci

Studiu complet neașteptat. Românii, în topul listei europenilor ce doresc să își cumpere locuințe

07 Nov, 17:40 • Bumbeneci Diana
Ultimul studiu realizat de RE/MAX scoate în evidență o situație complet neașteptată. Românii sunt primii în rândul europenilor ce doresc să investească în locuințe.
Studiu complet neașteptat. Românii, în topul listei europenilor ce doresc să își cumpere locuințe

Unu din trei europeni are în plan să investească într-o proprietate rezindenţială, arată un studiu efectuat de curând. Portugalia, Finlanda, Bulgaria, România se distanțează de restul țărilor prin numărul mare de cetățeni care ori au investit într-o proprietate, ori intenționează să investească pe viitor, conform Digi24.

Românii, primii din Europa ce doresc să investească în locuințe

Studiul a scos la iveală cifre neașteptate atunci când vine vorba despre români, având în vedere că țara se află în plină criză economică și mai ales că scumpirea locuințelor a ajuns la un record al ultimilor ani. Printre principalele motive pentru care oamenii aleg să cumpere o locuință este căutarea unei zone mai ieftine, o proprietate eficientă energetic sau o zonă liniștită, dar mai ales dorința de a deține un bun propriu. Se pare că studiul mai scoate în evidență o noutate, aceea că după 200 de ani, de migrare spre oraş, tendinţa este în scădere, chiar se constată o creștere a numărului de cetățeni care se îndreaptă spre zone în afara orașelor, de teama de a mai locui în zone poluate și aglomerate.

Studiu complet neașteptat. Românii, în topul listei europenilor ce doresc să investească în locuințe
Studiu complet neașteptat. Românii, în topul listei europenilor ce doresc să investească în locuințe

„Principalele motive menţionate de cei care doresc să se mute la ţară sunt apropierea de natură, mai mult spaţiu şi mai multă intimitate – abilitatea de a lucra de acasă s-a clasat destul de jos pe listă. Aceasta poate fi o reacţie la experienţa orăşenilor din timpul pandemiei. Ceea ce este deja clar în tot eşantionul este faptul că în timp ce 46% locuiesc la oraş şi doresc să rămână acolo, 21% doresc să se mute la ţară. Una din cinci persoane ia în calcul o mutare în zona rurală sau costieră, mai mult de dublul celor ce se gândesc la o mutare la oraş (8%)”, se precizează în document.

Ultimele studii scot în evidență faptul că 25% dintre europeni au în plan să achiziționeze o proprietate în altă țară. Aproximativ 15% din europenii ce au în plan să se mute în străinătate se gândesc la Spania. Ei bine, studiile mai arată că românii sunt primii în Europa în ceea ce privește numărul celor care sunt proprietarii locuințelor în care trăiesc. În studiu se arată că procentul proprietarilor de locuințe din România este de 72%, cu peste 10% peste media europeană.

Mai poți citi: România, uitată într-o epocă anterioară. Peste 42% din școli și grădinițe încă mai depind de încălzirea pe lemne. Lista județelor cu probleme

„Spaţiul este important pentru români – 38% din cei care şi-au schimbat părerea în ultimul an şi iau acum în calcul o posibilă mutare au spus că doresc mai mult spaţiu, un factor şi mai semnificativ pentru cei ce doresc să se mute la ţară. Acest procent (60%) este depăşit doar de dorinţa de a fi mai aproape de natură (70%) pe lista factorilor motivatori pentru o mutare la ţară.

Pentru 54% din cei ce locuiesc sau se mută în mediul rural, un alt factor motivator este plusul de intimitate. O proporţie mult mai mare de români decât media asociază mediul rural cu un mai bun acces la hrană organică; 47% au spus că acesta este un motiv pentru a sta la ţară, spre deosebire de 22% din toţi europenii”, menţionează studiul realizat de RE/MAX.

Tot în analiza efectuată în prezent mai este menționat și că românii preferă apartamentele și nu casele. Sondajul a fost realizat pe un eșantion de 16.000 de oameni, din 22 de ţări europene.

Ai mai putea citi: Fondurile de pensii au crescut. Autoritatea de Supraveghere Financiară a raportat active de 88,71 miliarde lei într-o singură lună

Într-o mare de oameni care merg în direcții simple, seci sau poate chiar absurde, o lume grăbită și gata mereu să alerge pentru îndeplinirea unui scop, eu am ales să mă opresc în loc și să ... citește mai mult