- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Sulyok, Lindab: Trecerea la construirea pe verticala afecteaza piata acoperisurilor

16 Sep, 00:01 • traian.badulescu
Andrei Sulyok, director general Lindab Romania, a explicat intr-un interviu acordat pentru DailyBusiness.ro preferintele romanilor in materie de produse pentru acoperis precum si principalele doua tendinte contrare care influenteaza piata.
Sulyok, Lindab: Trecerea la construirea pe verticala afecteaza piata acoperisurilor

Piata invelitorilor pentru acoperis a fost estimata anul trecut la 130 milioane euro, in crestere cu 40% fata de 2006.

Pe aceasta piata, precum si pe cea a sistemelor de scurgeri pentru acoperis (burlane si jgheaburi), sunt prezente companii ca VikingProfil, Elmeco, Polnebo, Ruukki Romania, Siceram, Elpreco si Bramac.

DailyBusiness.ro: Cum arata preferintele romanilor in materie de produse pentru acoperis?
Andrei Sulyok: Unul dintre studiile facute pe piata invelitorilor indica faptul ca romanii prefera acoperisurile metalice. Statistic vorbind, peste 55% din invelitorile vandute in anul 2007 au fost din tigla metalica, 19% – acoperisuri din beton, 18% – din ceramica, iar diferenta este ocupata de invelitorile bituminoase. Evident ca datele variaza de la o regiune geografica la alta, dar la nivel national cam acestea sunt rezultatele si ele exprima, cred, cel mai bine, preferintele romanilor in materie de produse pentru acoperis.

DB: Care sunt, in opinia dumneavoastra, principalele tendinte ale pietelor in care activati?
AS: In aceasta perioada se manifesta deja o tendinta de temperare in domeniul rezidential si de crestere puternica in domeniul industrial. Diversi factori, cum ar fi de exemplu cresterea accelerata a preturilor terenurilor, au dus la importante modificari in modul de a construi al romanilor: s-a trecut treptat de la constructiile pe orizontala la cele pe verticala. Aceasta inseamna ca suprafata de acoperis care revine unui locuitor a scazut semnificativ.

DB: Exista si tendinte care influenteaza piata pozitiv?
AS: In acelasi timp, se constata o crestere a ponderii numarului de autorizatii din mediul rural fata de numarul celor din mediul urban (in mediul rural se construieste mai mult pe orizontala, ceea ce semnifica spatiu de acoperis mai mult pentru fiecare locuitor – n.r.). Peste 63% din numarul autorizatiilor eliberate in luna iulie 2008 au fost pentru zona rurala, mentinandu-se trendul crescator din lunile precedente.

DB: Ce cota de piata detinea Lindab Romania anterior achizitiei firmelor Rova si Vios, si ce cota va avea ulterior integrarii celor doua firme?
AS: Atunci cand facem astfel de comparatii, trebuie sa avem in vedere piata si segmentele pe care fiecare dintre cele 3 companii activeaza. Vorbim de piata materialelor de constructii, dar ne referim la piata invelitorilor pe de-o parte (Lindab si Rova) si piata jgheaburilor si burlanelor (Lindab si Vios). Ne asteptam ca in urma integrarii operatiunilor Lindab, Rova si Vios, cota de piata sa creasca mai mult decat simpla insumare a cotelor evaluate de specialisti la nivelul anului 2007, cand conform unui studiu realizat pe piata invelitorilor, Lindab detinea 11,2 %, iar Rova 4%. Pe piata sistemelor de scurgere (jgheaburi si burlane) nu s-au facut inca astfel de estimari.

DB: Cum se va realiza mai exact aceasta integrare?
AS: Grupul Lindab nu este la prima experienta de acest gen. Numai in ultimii ani ni s-au alaturat companii precum Butler Europe, Astron Building Systems, CCL Veloduct, Aervent Group, Koto Pelti OY, deci exista o bogata experienta in ceea ce priveste planificarea, comunicarea si finalizarea cu succes a activitatilor de integrare- fuzionare. De aceea, nu vom apela la o firma de consultanta specializata in integrare post-achizitie, iar intregul proces va fi coordonat de o echipa interna formata deja din manageri cu experienta.

DB: Cat timp estimati ca piata locala a sistemelor pentru acoperis va mai inregistra cresteri anuale?
AS: Vor continua sa se inregistreze cresteri pe piata locala a sistemelor pentru acoperisuri, dar nu in ritmul de pana acum.

DB: Cum este piata locala de profil in raport cu alte piete europene (vecine si occidentale)?
AS: Informatiile furnizate de Biroul European de statistica Eurostat pentru luna iunie indica piata din tara noastra ca ocupanta a unor pozitii fruntase, locul 3 in Uniunea Europeana (la nivel anual), respectiv locul 2 alaturi de Portugalia (la nivel lunar).

DB: Ce se intampla, din acest punct de vedere, in celelalte tari europene?
AS: In ierarhia anuala, Polonia a inregistrat cea mai mare crestere a sectorului de constructii in iunie, urmata de Slovenia, in timp ce Bulgaria s-a clasat pe pozitia a patra. Spania a suferit o prabusire a sectorului constructiilor in iunie, inregistrand o reducere a lucrarilor de constructii, iar Marea Britanie a raportat de asemenea o piata in declin.