Finante-Banci

Suprataxarea bogatilor aduce bani la buget sau exileaza miliardele?

01 Sep, 00:07 • traian.badulescu
Mai multi miliardari ai planetei sunt dispusi sa ajute economiile tarilor lor cu bani din propriile buzunare. Ar fi suprataxarea bogatilor o solutie viabila si pentru cresterea bugetului Romaniei, sau dimpotriva, ar duce la un "exod" al banilor catre alte state?
Suprataxarea bogatilor aduce bani la buget sau exileaza miliardele?

Europarlamentarul Sebastian Bodu, fost sef al Fiscului, considera ca miliardarii au facut acele propuneri „pentru a-si face reclama”.

Acesta apreciaza ca daca miliardari precum Warren Buffett doresc sa ajute economia SUA ar trebui sa faca o donatie si nu prin plata unor taxe mai mari, pentru ca modificarea sistemului fiscal ii va determina pe ceilalti miliardari nefilantropici „sa fuga cu banii in Elvetia”.

El nu considera ca suprataxarea bogatilorar prin introducerea unui impozit progresiv in Romania fi o idee buna. „Impozitul progresiv este o frana in calea dezvoltarii”, a spus fostul sef al Fiscului.

Bodu a amintit ca in urma cu peste un an, dupa ce Sebastian Vladescu, ministrul Finantelor la acea vreme, a anuntat ca s-ar putea introduce impozit progresiv, mai multi investitori si-au retras fonduri din Romania.
 
Cristian Parvan, secretarul general al Asociatiei Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR), sustine ca este foarte greu sa suprataxezi bogatii in Romania. Si asta pentru ca trebuie creat un sistem care sa prevada valorile la care vor fi aplicate taxele.

El considera ca in acest scop, ar trebui realizat un grafic de crestere a taxelor funciare. Astfel, va fi insa nevoie de mai multe luni pentru evaluarea tuturor proprietatilor din tara la preturi medii pe 10 ani, pentru a fi relevante.

Parvan a facut distinctia clara intre taxarea averii personale a bogatilor si a business-urilor acestora. „Nu se poate sa mai iei bani de la firme, care si-asa sunt decapitalizate. Toata lumea este innebunita sa mai sprijine firmele, sa reziste in fata crizei”, a spus Parvan.
 
Expertul fiscal Gabriel Biris a spus ca din discursul lui Warren Buffett nu a tras concluzia ca e vorba de majorari de impozite, ci de eliminarea exceptiilor.

Biris a precizat ca in foarte multe legislatii, impozitul se aplica nu in functie de marimea castigurilor, ci de modul cum a fost realizat.

El a explicat ca Buffett sustine impozitarea in functie de cat se castiga si nu de cum se castiga. Consultantul fiscal a dat ca exemplu impozitele mai mici aplicate asupra castigurilor din imobiliare, dividende sau tranzactii bursiere din unele tari.
 
Gabriel Biris nu vede cu ochi buni introducerea unui impozit progresiv in Romania. El considera ca daca toata lumea ar plati cota unica si toate celelalte dari, economia nu ar mai inregistra deficite.

Miliardarul Warren Buffett a cerut Congresului american sa mareasca taxele pentru cei mai bogati dintre cetateni, pentru a ajuta la reducerea deficitului bugetar, mentionand ca o astfel de masura nu ar afecta investitiile sau piata muncii.

„Eu si prietenii mei am fost menajati destul de acest Congres prietenos cu miliardarii. Este timpul ca Executivul nostru sa ia in serios impartirea sacrificiului„, a spus presedintele si CEO fondului de investitii Berkshire Hathaway.

Investitorul in varsta de 80 de ani a declarat ca anul trecut, taxele platite de el si in numele lui s-au ridicat la 6,9 milioane dolari.

„Par a fi multi bani. Insa ceea ce am platit reprezinta doar 17,4% din venitul meu taxabil – iar acest procent este mai mic decat cel aferent celorlalte 20 de persoane care lucreaza la noi in birou. Taxele platite de ei variaza de la 33% la 41%, media fiind de 36%”, a spus Buffet.

Miliardarul considera ca in cazul persoanelor cu venituri de peste 1 milion de dolari (236.883 de gospodarii in 2009), taxele ar trebui marite imediat. De asemenea, pentru cei 8.274 de contribuabili americani care au realizat mai mult de 10 milioane de dolari, Buffett sustine ca ar trebui instituita o alta taxa.

Exemplul lui Buffett a fost urmat si de unii antreprenori francezi, care au cerut introducerea unei taxe pe marile averi, pentru reducerea deficitului bugetar.

De asemenea, unii miliardari nemti au spus ca Germania ar face rost de 100 miliarde de euro in urmatorii doi ani daca va taxa cu 5% marile averi. O masura similiara au propus si bogati ai Italiei.

Si vecinii unguri cu venituri mari au anuntat ca sunt dispusi sa contribuie la eforturile guvernului, prin plata unei noi taxe de solidaritate.