Finante-Banci

Taxa demna de Cascadorii Rasului. Cea mai mare eroare fiscala din ultimii 20 de ani

13 Jun, 00:07 • razvan.codorean
“Ne-am facut de rusine. Suntem intr-o situatie penibila”. Sunt cuvintele cu care premierul Victor Ponta si-a asumat ieri ordonanta privind supraimpozitarea cu 85% a castigurilor la final de contract pentru mediul privat -  cunoscuta sub numele de taxa pe obrazul gros.
Taxa demna de Cascadorii Rasului. Cea mai mare eroare fiscala din ultimii 20 de ani

“Prevederile OUG 55 nu se vor aplica mediului privat, ci numai celor de la ASF”, a spus Ponta, in sedinta de guvern de miercuri.

Cum textul actului normativ il contrazicea, incluzandu-i si pe privati la achitarea taxei, premierul a solicitat o ancheta. “Am cerut corpului de control sa verifice cine a schimbat textul ordonantei, in asa fel incat sa includa si mediul privat”, a declarat acesta, precizand ca functionarii vinovati vor fi dati afara.

Mai simplu spus, Guvernul a pasat vina pe subordonati. Mica mare problema este ca, pana va fi corectata, ordonanta de urgenta isi produce efectele. Cei care au de incasat bonusuri, salarii sau alte sume compensatorii la finalul contractelor de management trebuie sa plateasca 85% la stat.

“Singura varianta prin care aceasta greseala poate fi reparata este ca Guvernul Ponta sa emita o noua ordonanta prin care sa modifice pe cea aflata in vigoare de pe 6 iunie”, a declarat consultantul fiscal Gabriel Biris.

Premierul Ponta a declarat ca “eroarea” va fi reparata de Parlament. Un termen mult prea lung pentru o gafa atat de mare.

Potrivit lui Biris, daca ordonanta a fost intr-adevar modificata pe ascuns, dupa aprobarea ei in sedinta de Guvern, este caz penal, iar cei vinovati trebuie sa raspunda.

“Daca ministrii au semnat ceva si la Monitorul Oficial a aparut altceva, este infractiune si cineva trebuie sa raspunda. La fel trebuie sa raspunda si cei care au semnat ordonanta ca primarii, fara sa se uite ce semneaza », a mai spus avocatul de business.
[quote=Dan Schwartz, consultant fiscal] Ordonanta trebuie tratata cu simtul umorului[/quote]
Consultantii fiscali spun ca ordonanta privind supraimpozitarea reprezinta, probabil, cea mai mare eroare facuta in domeniul fiscal de autoritati in ultimii 20 de ani.

“Am fost obligat sa apelez la simtul umorului ca sa nu cad in depresie”, spune expertul Dan Schwartz. “Se ajunge la asemenea erori nu din rea-intentie ci pentru ca sunt redactate in graba, sunt citite in diagonala si sunt aprobate ca primarul, fara ca cineva sa se uite ce semneaza”, spune acesta.

Potrivit expertului, toate cele trei articole sunt formulate foarte vag si lasa loc de interpretari. “Se spune ca impozitul se aplica tuturor persoanelor cu functii de raspundere. Exprimarea este total nefericita. Si un sef de birou are functie de raspundere. Ori e pentru managerii de top, ori pentru toata lumea care este sef?”, se intreaba Schwartz.

Acum, guvernantii vor avea de lucru la un nou act legislativ.“Este nevoie ca noua ordonanta, care cu siguranta o va corecta pe cea aflata deja in vigoare, sa prezinte clarificarile necesare, sa stabileasca cine este vizat”, afirma, la randul sau, consultantul Alexander Milcev.

Potrivit expertilor fiscali, ordonanta incalca legile in vigoare. “In primul rand se refera la modificarea Codului Fiscal si se precizeaza ca vor fi supraimpozitate persoanele cu functii de raspundere din ASF. In Cod nu exista o asemenea categorie de platitori de taxe”, afirma Milcev.

Dan Schwartz adauga un lucru considerat si mai grav.  “Nu vad ratiunea legala prin care chiar si numai angajatii statului sa fie impozitati diferit. Constitutia prevede ca toti trebuie sa beneficiem de un tratament egal. In plus, se impoziteaza veniturile, nu categoriile de persoane – in cazul nostru “cei cu functii de conducere”, a explicat acesta.

“In Franta s-a incercat la fel si Curtea Constitutionala a decis ca este ilegala impozitarea diferentiata pe categorii de persoane. Nici daca aveam impozit progresiv nu era corect, pentru ca impozitam veniturile nu persoanele”, a mai spus acesta.

“Singurul sfat pe care il dau celor afectati de aceasta ordonanta este sa se abtina sa le primeasca/plateasca pana ce ordonanta va fi modificata”,  a declarat consultantul Milcev.

Impozitul de 85% a fost introdus prin Ordonanta de Urgenta numarul 55/2013 publicata joi, 6 iunie, in Monitorul Oficial, prin derogare de la articolul 43 din Codul fiscal care stabileste cota de impozit de 16%.
[quote=Victor Ponta, premier]Este o eroare care va fi reparata[/quote]
Ordonanta prevede ca vor fi impozitate cu 85% orice „salarii/ indemnizatii/ sume compensatorii“ acordate managerilor, membrilor consiliilor de administratie si consiliilor de conducere cu ocazia incetarii contractului de munca. 

Anterior, Guvernul a anuntat ca acest impozit de 85% va fi aplicat angajatilor cu functii de conducere sau persoanelor care sunt numite in calitate de membru in consilii de conducere din cadrul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) „si din cadrul autoritatilor care au fost reorganizate prin infiintarea ASF”.

ASF a fost infiintata prin comasarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare si Comisiei de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

In urma desfiintarii acestor institutii, fostii sefi ai comisiilor de supraveghere a pietelor financiare au incasat intre 300.000 si 600.000 de euro plati compensatorii care acum vor fi impozitate cu 85%.

Cititi si:
Taxa pe obrazul gros, aplicata si la
privati? Guvernul isi ancheteaza propria decizie

Ponta sustine ca taxa pe obrazul gros
nu se aplica si in mediul privat