- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Teodorescu, Wind Expert: In piata eoliana sunt multi diletanti

03 Nov, 00:01 • traian.badulescu
Alexandru Teodorescu, managing director al firmei romanesti de consultanta in domeniul energiei eoliene Wind Expert, a explicat pentru DailyBusiness.ro care sunt particularitatile unui astfel de business nou, precum si principalele probleme cu care se confrunta piata.
Teodorescu, Wind Expert: In piata eoliana sunt multi diletanti

DailyBusiness.ro:

Cand estimati ca vor intra in functiune primele parcuri eoliene din Romania?
Alexandru Teodorescu: Din estimarile noastre, pana la sfarsitul anului viitor vor fi functionale primele parcuri eoliene din Romania.

DB: Si ce capacitati vor avea acestea?
AT: Ca estimare, pot spune ca in urmatorii 3-5 ani, mai mult de 500 de MW nu vor fi realizati in Romania.

DB: In aceste conditii, isi va indeplini Romania cota de energie eoliana de 8,33% din totalul energiei produse pana in 2012?
AT: Nu, si nici dupa 2012.

DB: De ce?
AT: In primul rand, rata de succes a unui proiect eolian este de 20-30%. Pe de alta parte exista o cerere foarte mare de turbine eoliene. Producatorii dau deja termene de livrare minim 2 ani. Deci, daca cineva semneaza astazi un contract pentru turbine eoliene, termenul de livrare al acestora va fi de cel putin 2 ani. Aceasta din cauza cererii mari la nivel mondial, nu neaparat din Romania. Producatorii sunt deja in postura de a refuza proiecte, daca ceva nu le se pare corect la un anumit proiect. Decat sa esueze proiectul respectiv si imaginea companiei sa aiba astfel de suferit, producatorii prefera sa refuze.

DB: Ce-ar putea duce la esecul proiectului unui parc eolian?
AT: De exemplu, proiectarea gresita a parcului, turbinele sa nu functioneze la randamentul cautat. Cu parere de rau, in Romania sunt foarte multi diletanti, asa-zisi „consultanti” in domeniu. S-a creat pana si un site business pentru proiecte eoliene, ce cuprinde de la speculatii pentru terenuri pana la servicii consultanta si persoane care pot obtine autorizatii de construire in numai doua luni de zile. Dar, cu cat proiectul este facut mai ca la carte, conform standardelor europene si ale producatorilor, cu atat rata de succes a unor astfel de proiecte creste.

DB: In cat timp se recupereaza investitia intr-un parc eolian?
AT: Exista doua categorii de dezvoltatori de proiecte eoliene: cei care fac proiectul in ideea de a-l vinde mai departe si cei care vor sa opereze parcurile realizate.

Termenul de recuperare a investitiei in realizarea parcului, la sumele fabuloase de genul a 1,5 milioane euro/MW, este de minim 5 ani. Acesta nu este un business de scurta durata. Depinde mult de zona aleasa, conditiile de vant, conectarea la retea. Nu exista nimic standard in aceasta industrie, de la preturile turbinelor eoliene la conectarea la retea, costurile de logistica.

DB: Dar consultanta?
AT: Nici macar consultanta. Exista o pondere a cheltuielilor cu consultanta in totalul costului realizarii unui parc eolian, intre 5-13%.

DB: In functie de ce variaza ponderea cheltuielilor cu consultanta in totalul costurilor?
AT: Consultanta in cadrul unui proiect ar putea fi mai scumpa, de exemplu, daca proiectul respectiv se dezvolta in zona montana.

DB: Care sunt principalele probleme cu care se confrunta un asemenea business?
AT: Resursa umana este prima dificultate, sunt greu de gasit persoane specializate. Avand in vedere ca nu exista o specializare pe Romania in industria eoliana, trebuie investit mult in pregatirea angajatilor in afara tarii. O alta problema mai este legislatia, care a devenit totusi mai buna prin stabilirea cadrului legislativ pentru producatorii de energie din surse regenerabile. Mai sunt insa necesare imbunatatiri pe partea de procedura de autorizare. Un parc eolian are o perioada de autorizare similara ca la o casa, de minim 8-10 luni.

DB: Cat timp dureaza pana la punerea in functiune a unui parc eolian?
AT: Perioada pana la care poate fi livrat proiectul de consultanta al unui parc eolian, cu toate autorizatiile, este intre 18-24 luni, in functie de marimea parcului. Pana la punerea in functiune a parcului, vor trece in total cel putin patru ani.

DB: Sunt realizabile planurile de investitii anuntate in domeniu, in special in zona Dobrogei? Exista suficient teren?
AT: Nimic nu este imposibil. Este clar ca exista o limita pentru fiecare zona, nu poti sa ai fiecare metru patrat acoperit de o turbina eoliana. In momentul de fata, limitarea este insa data de capacitatea de conectare la retea. Avem clienti care gandesc in viitor, de genul: OK, stim care sunt problemele acum, vrem proiectul, urmeaza sa-l dezvoltam in urmatorii 3-5 ani, stiind ca este foarte probabil ca Transelectrica sa faca investitii in retea pana atunci.

Resurse suplimentare:
Profilul lui Teodorescu pe KEY People