- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Tigarile se scumpesc la 10 lei/pachetul in ianuarie. Pretul poate urca la 30 lei pana in 2014

14 Dec, 00:02 • razvan.codorean
Pretul pachetului de tigari va creste in medie, in 2010, pana la nivelul de 10-12 lei, de la 8,5 lei in prezent, din cauza majorarii accizei la tutun cu 10 euro si indexarii cursului de schimb, estimeaza producatorii. Tutunul s-a scumpit in acest an cu 33,8%. Alternativa o reprezinta piata neagra, unde preturile sunt mult mai mici, dar calitatea lasa de dorit.
Tigarile se scumpesc la 10 lei/pachetul in ianuarie. Pretul poate urca la 30 lei pana in 2014

„E greu sa gasesti un mix bun”. Mai cu seama cand vorbim de raportul pret/calitate. Cafeaua si tigarile, principalele vicii ale romanilor, s-au scumpit in acest an, in medie, cu 30%. Daca in ceea ce priveste cafeaua, pe piata se gasesc si variante ceva mai ieftine, cand vine vorba de tigari, fumatorii resimt din plin cat de scump a ajuns acest „lux”.

In afara de Carpati si Snagov, tigarile cele mai ieftine, produse de Galaxy Tobacco, piata romaneasca este dominata de marii jucatori internationali, care stabilesc preturile. Unele le depasesc de 6 ori pe cele practicate in tari precum Ucraina, Republica Moldova, Serbia si alte tari din regiune. De ce costa la noi tigarile mai mult?

Principalii producatorii de pe piata tigaretelor, American Tobacco Romania (BAT), Phillip Morris International Romania (PMI) si Japan Tobacco international (JTI), ce detin impreuna peste 98% din piata romaneasca (2,5 mld.euro), spun ca vina o poarta in primul rand statul. ”80% din pretul tigarilor reprezinta taxe si accize”, declara Gilda Lazar, director corporate affairs la JTI.

La randul sau, statul paseaza responsabilitatea catre Uniunea Europeana care ii cere sa creasca accizele, pentru a ajunge din urma tarile membre. Pana acum, cresterea accizelor s-a realizat dupa un calendar special, pentru a face cresterea preturilor mai usor de suportat, avand in vedere nivelul de trai scazut.

Insa in acest an, pe fondul scaderii incasarilor bugetare, guvernul a vazut in accizele la tutun (2 miliarde de euro/anual), alaturi de cele la carburanti si alcool, colacul de salvare al finantelor statului. Calendarul stabilit initial cu producatorii a fost astfel decalat, in ciuda protestelor producatorilor, care reclamau faptul ca aceasta decizie nu va face altceva decat sa creasca nivelul pietei negre.
[quote=Gilda Lazar, director corporate affairs la JTI]Piata neagra a tigarilor a ajuns in prezent la 25%, insa, pe fondul scumpirilor, ne asteptam sa creasca cu pana la 5 procente dupa 1 ianuarie[/quote]
Acciza la tutun a crescut, astfel, de la 51 euro/ 1.000 de tigarete in ianuarie 2009, la 57 euro in aprilie, si la 64 euro in luna septembrie. ”Intr-un an vorbim de o crestere cu 69% a accizei”, a declarat Roman Yazbeck, general manager al Philip Morris Romania-Bulgaria.

In conditiile cresterii accizelor, producatorii au scumpit automat tigarile in total cu 33,8% in acest an, potrivit Institutului National de Statistica.

10 lei pachetul de tigari in 2010

Vestile proaste pentru fumatori nu se opresc aici. Dupa ce in acest an au operat trei majorari succesive de pret, producatorii se pregatesc ca de la 1 ianuarie 2010 sa opereze cea mai mare scumpire din ultimii ani, de 1,8 pana la 2 lei pe pachet. Si asta in conditiile in care acciza la tutun va creste cu inca 10 euro, la 74 de euro/mia de tigarete. In plus, tot de la 1 ianuarie, cursul de schimb la care se calculeaza accizele va creste la 4,2688 lei/euro, de la 3,7364 lei/euro in acest an.

”Pentru tigari vom avea un impact in preturi, in sensul cresterii, cam de 11%. Daca adaugam cresterea accizei cu 10 euro, atunci vorbim deja de o scumpire de 20% a tigarilor de la 1 ianuarie”, a declarat Adrian Popa, director Corporate&Regulatory Affairs al producatorului de tigarete British American Tobacco Romania. Pretul pachetului de tigari va creste, in medie, la 10 lei, fata de 8,5 lei in prezent.
[quote=Roman Yazbeck, general manager al Philip Morris Romania-Bulgaria]Cresterea accizei ar fi justificata in momentul in care contrabanda este sub control[/quote]
Potrivit specialistilor, cresterea pretului tigarilor nu va insemna ca romanii vor fuma mai putin. ”Din datele noastre, consumul de tigari a ramas constant, in ciuda cresterilor de pret. Marea problema este ca o parte din consumatori s-au indreptat spre piata neagra, acolo unde preturile sunt mai mici”, a declarat Gilda Lazar, director corporate affairs la JTI.

In timp ce in Romania pretul mediu al unui pachet de tigari este de 1,53 euro, potrivit Philip Morris, in tarile vecine este de pana la 6 ori mai mic: 0,3 euro in Republica Moldova si 0,27 euro in Ucraina.

”Consumul de tigari de contrabanda ar putea urca pe termen scurt la 33,7% din total, in conditiile in care atitudinea consumatorului roman se schimba odata cu cresterea preturilor la produsele din tutun, a estimat directorul Novel Research, Marian Marcu. Expertul se asteapta ca pe termen lung, consumul de tigari de contrabanda sa ajunga la 50% din piata, respectiv 19,3 miliarde tigarete pe an.

Potrivit unui studiu de piata realizat de Novel Research, cele mai multe tigari de contrabanda provin din Moldova, Ucraina si China.

”La granita cu Ucraina, in Suceava, de exemplu, exista o zona de 35 de kilometri de granita, padure si munte, care este folosita cu succes de contrabandisti”, spune Gilda Lazar. ”Granita e pazita de 3 patrule, cu 6 oameni in total, fara dotari. Nu pot face prea multe lucruri”, explica reprezentantul JTI.

Autoritatile stiu de amploarea fenomenului, anuntand periodic capturi din ce in ce mai mari de tutun de contrabanda. Potrivit expertilor, acestea nu reprezinta insa nici macar 2% din totalul pietei ilegale.

In aceste conditii, companiile au declansat campanii de informare a fumatorilor privind pericolul la care se expun, cumparand produse ilegale.

Potrivit specialistului Marian Marcu, in conditiile in care cei mai multi consumatori de tigari de contrabanda au venituri reduse, e greu sa ii determini sa renunte la criteriul pret, chiar daca difera calitatea. Mai ales ca riscurile fumatului sunt aproximativ aceleasi, indiferent de calitatea tutunului.

”Din 14,2 milioane de romani avand intre 18 si 64 de ani, 42,6% sunt fumatori si fumeaza in medie sapte tigari pe zi. Pe an, numarul tigarilor fumate in Romania depaseste 30 miliarde, din care 8,5 miliarde sunt de contrabanda”, a mai spus Marcu.

Fumatul, un viciu de lux in viitor

Pe viitor, fumatorii romani trebuie sa se astepte la ce e mai rau. Pretul tigarilor il va ajunge din urma pe cel al produselor vandute in Occident, de 4-5 euro/pachet si chiar mai mult.

Si asta in conditiile in care, potrivit Eurostat, anul trecut in Romania s-au vandut cele mai ieftine tigari din Uniunea Europeana. Romania s-a clasat pe primul loc dupa nivelul preturilor tigarilor (61% din media UE), fiind urmata de Bulgaria, cu un nivel al preturilor care s-a ridicat la 63%. Cele mai scumpe tigari au fost in Irlanda (184%), Marea Britanie (150%) si Finlanda (137%).

Interesant este si faptul ca, din 2014, potrivit unui proiect de directiva europeana, fiecare pachet de tigari vandut in UE, deci si in Romania, va contine o acciza minima de 1,50 euro pentru un pachet cu 20 de tigarete. Calculat in lei, asta inseamna ca pretul ar putea ajunge fara probleme, pana atunci, la 25-30 de lei/pachetul.

In acest fel, Comunitatea Europeana intentioneaza ca, in urmatorii cinci ani, consumul de tutun sa scada cu 10%.