- 
English
 - 
en
Romanian
 - 
ro

Titlurile Fondul Proprietatea ar putea creste cu cel putin 50% in 2010, spun analistii

19 Aug, 00:01 • razvan.codorean
Achizitia de pe piata libera a titlurilor FP ar putea aduce investitorilor, in urmatoarele 6 luni, un profit de cel putin 50%, estimeaza analistii economici. Fondul se pregateste de listarea la bursa, fapt asteptat cu deosebit interes de mediul de afaceri.
Titlurile Fondul Proprietatea ar putea creste cu cel putin 50% in 2010, spun analistii

Titlurile Fondului Proprietatea se vand in prezent pe piata libera la preturi cuprinse intre 0,4 si 0,6 lei/actiune. Oferte de vanzare pot fi intalnite in ziare, pe internet, inclusiv pe portalul oficial al Fondului Proprietatea.

Analistii economici se asteapta ca actiunile sa creasca puternic in urmatoarele luni, odata cu apropierea listarii la bursa a Fondului. Potrivit expertilor de la Raiffeisen Capital & Investment (RCI), pretul titlurilor ar putea ajunge la 1,05 lei/actiune pentru urmatoarele 12 luni, peste valoarea nominala a titlurilor de 1 leu. Analistii de la ING Bank sunt ceva mai rezervati in estimari, indicand o tinta de pret de 0,77 lei/actiune. Totusi, chiar si in acest caz, potentialul de crestere fata de preturile actuale este de peste 50%.

Potrivit analistilor, modul in care va evolua pretul in urmatoarele luni depinde de pasii concreti pe care Fondul Proprietatea ii va face cate listarea la bursa. In primavara, titlurile FP se tranzactionau la 0,2-0,3 lei.

”Ne asteptam ca listarea sa aduca o reevaluare semnificativa a pretului actiunilor”, au precizat analistii de la Raiffeisen.

Dincolo de estimari, cert este ca volumul tranzactiilor cu titlurile FP a crescut spectaculos in ultimele luni. Potrivit statisticii Depozitarului Central, organismul care contabilizeaza tranzactiilor, numai in luna iulie au fost tranzactionate 175 de milioane de actiuni FP, ceea ce reprezinta aproape 1.23% din numarul total de actiuni emise de FP.

Cum se poate face profit de pe urma titlurilor FP? ”Sa zicem ca vreti sa cumparati acum 50.000 actiuni, cu 0,4 lei/titluri, o sa platiti 20.000 lei. Puteti gasi si mai ieftin, dar si mai scump, totul depinde de unde cumparati si numarul titlurilor achizitionate. Daca le veti vinde macar la pretul unitar, de 1 leu/actiune, o sa castigati in jur de 30.000 de lei, bineinteles scazand comisioanele aferente. Si asta in numai cateva luni. O afacere destul de buna, nu?”, a declarat, pentru DailyBusiness.ro, Sorin Popa, un afacerist care tranzactioneaza titluri Proprietatea.

Pasi concreti spre listarea la Bursa

Fondul Proprietatea a facut miercuri alti pasi concreti spre mult asteptata listare la Bursa de Valori Bucuresti. Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM) a inregistrat Fondul Proprietatea in categoria alte organisme de plasament colectiv (AOPC) de tip special, una dintre conditiile necesare pentru listarea fondului la bursa.

Pe de alta parte, tot miercuri s-a incheiat termenul pana la care brokerii puteau depune ofertele pentru intermedierea listarii la BVB. FP a primit oferte de la BT Securities, consor?iul format din Intercapital Invest, BCR SA si Wood&Co, consortiul format din Unicredit CAIB si KBC Securities Romania si consortiul format din Raiffeisen Capital, ING Bank si BRD GSC. Rezultatul selectiei, ce va lua in calcul pretul ofertei, va fi prezentat pe 24 august.

Un nou pas concret va fi facut pe 6 septembrie, atunci cand Adunarea Actionarilor va aproba numirea societatii Franklin Templeton Investment Management ca administrator unic al FP si isi va da avizul pentru listarea Fondului la BVB si pe alte piete internationale.

„Avem o prevedere in contractul de administrare ca sa listam FP in 90 de zile de la preluarea administrarii, iar daca AGA in care Franklin Templeton sa fie numit administrator se va desfasura in septembrie listarea s-ar putea face in ianuarie 2011, posibil si pe o bursa straina, cel mai probabil cea londoneza”, a afirmat Greg Konieczny, fund manager Franklin Templeton pentru Romania.

In aceiasi sedinta din 6 septembrie, actionarii vor decide acordarea dividendelor din profiturile din 2008 ?i 2009. Daca AGA va decide distribuirea intregului profit, de 284 milioane de euro, fiecare actionar persoana fizica ar urma sa incaseze in jur de 0,08 lei pe actiune, luand in calcul ca dincolo de participatia statului de 52,8% (la nivelul lunii iulie), cei 3.941 de actionari detin 33.7% din actiuni.

Dealerii spun ca este de asteptat ca decizia sa influenteze pretul titlurilor.

”Toata lumea va avea de castigat. Si Ministerul Finantelor, ca e foame de bani, si actionarii persoane fizice, care dupa ce au cumparat la 0,2-0,3 lei, acum isi vad si actiunile crescand si incaseaza si dividende. In plus, mai e un pas pana la listarea la BVB, iar acolo se anunta afaceri spectaculoase”, a declarat, recent, un dealer, Marius Davidoiu, pentru DailyBusiness.ro.

Potrivit analistilor de la Raiffeisen Capital & Investment (RCI), listarea la Bursa a FP va avea loc la termenul anuntat si de Franklin Templeton, ianuarie 2011. Expertii de la ING sunt ceva mai rezervati, indicand ca orizont de timp primul trimestru din 2011.

Cert este ca listarea la Bursa de Valori Bucuresti este asteptata cu interes de toata lumea. Dincolo de profiturile anticipate de cei care detin actiuni, brokerii estimeaza ca listarea FP va aduce un adevarat reviriment pe bursa autohtona.

„Odata cu listarea Fondului Proprietatea, lichiditatea (valoarea tranzactiilor la Bursa) va creste cu circa 50% si nu pornind de la nivelul mediu extrem de scazut din aceasta vara”, a declarat Adrian Manaila, directorul general al casei de brokeraj Elda Invest, pentru DailyBusiness.ro.

„Fondul va atrage si investitorii straini inclusiv pentru alte actiuni. Lumea se grabeste sa cumpere actiunile BVB contand pe cresterea in viitor a veniturilor si profitului acesteia”, a mai spus Manaila.